Bentley wil de properste zijn

Bentley heeft grootse plannen op elektrisch vlak. Vanaf 2025 komt er elk jaar een nieuw model zonder verbrandingsmotor, om 5 jaar later volledig elektrisch en koolstofneutraal te zijn.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 januari 2022
  • Toekomst
  • 3.112 weergaven

‘Beyond100’ heet het in 2020 gelanceerde plan van de Britse autobouwer die deel uitmaakt van de Volkswagen groep, over hoe het na 100 jaar (ondertussen 102) verder moet met Bentley. Nu gaat het merk nog verder in dat plan, met een investering van 2,5 miljard pond in de fabriek op de site in Crewe, die de naam ‘Dream Factory’ krijgt, en nieuwe modellen die het merk moeten helpen om tegen 2030 koolstofneutraal te worden. Dat is iets waar het merk al een tijd van droomt.

Volledig elektrisch in 2030, biobrandstoffen in tussentijd

Terwijl Rolls Royce, het vroegere zustermerk van Bentley, hard werkt aan zijn eerste elektrische model, moet het eerste elektrische model uit Crewe tegen 2025 een feit zijn (al bestaan er al oudere Bentleys die omgebouwd zijn tot elektrische modellen). Wat het precies wordt, is nog niet duidelijk, maar hopelijk lijkt hij op de EXP 100 GT concept van 2 jaar geleden. Verwacht in elk geval dat het qua techniek heel wat overeenkomsten zal vertonen met de grote elektrische modellen van onder andere Audi en Lamborghini, die ook onder de vleugels van VW zitten. Een specifiek elektrisch platform ontwikkelen enkel voor Bentley zou immers bijzonder kostelijk zijn.

Het model dat er in 2025 komt, is nog maar het eerste in een elektrische reeks bij Bentley. Volgens de ‘Five in Five’-strategie wil het merk vijf jaar lang elk jaar een nieuw elektrisch model op de markt brengen. Daarmee moet het tegen 2030 een koolstofneutraal zijn, en ondertussen onderzoekt het hoe het koolstofneutrale biobrandstoffen kan inzetten voor bestaande modellen, waaronder ook de oudere wagens in de ‘Heritage Collection’. Misschien kunnen die ook gebruikt worden om de bestaande plug-in hybrides van Bentley te vergroenen, zoals de Bentayga en de Flying Spur.

Koolstofneutrale productie

Maar die koolstofneutraliteit moet er niet enkel komen bij de auto’s zelf, maar ook in de productie ervan. Daarom vraagt Bentley aan zijn toeleveranciers om inspanningen te doen, en investeert het zelf in zonnepanelen voor zijn site in Crewe waar de fabriek omgevormd wordt tot ‘Dream Factory’, een digitale, flexibele productiefaciliteit zonder impact op het milieu.

Het is trouwens niet zeker dat alle toekomstige Bentleys daar gebouwd worden, want Bentley laat weten dat alle toekomstige modellen in Crewe ‘ontworpen en ontwikkeld’ zullen worden, niet noodzakelijk daar gebouwd.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Brabus-uitvoering van de Smart #1 krijgt meer dan 400 pk!

De Brabus-uitvoering van de Smart #1 krijgt meer dan 400 pk!

Hij wordt eind deze maand officieel voorgesteld op het Salon van Chengdu (China).

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Dat heeft Alfa-baas Jean-Philippe Imparato bevestigd. En ook BMW denkt aan een M1 voor het nieuwe millennium.

Scoop: Mercedes CLE, het nieuwe strijdros bij de coupémodellen

Scoop: Mercedes CLE, het nieuwe strijdros bij de coupémodellen

Deze nieuwe coupé van het merk met de ster wordt de eerste die de naam CLE draagt bij Mercedes. Zijn rol? De coupé-silhouetten van zowel de C-Klasse als de E-Klasse vervangen.

Dodge Charger Daytona SRT Concept: de 100 % elektrische ‘muscle car’

Dodge Charger Daytona SRT Concept: de 100 % elektrische ‘muscle car’

Een elektrische ‘muscle car’, onmogelijk? Dodge wil het tegendeel bewijzen en dat bovendien met typisch Amerikaanse overdaad…

Aanbevolen tests voor jou

4,1 /5 Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

De Franse sportwagen ging onder het mes bij de ingenieurs. En hij is nu overtuigender dan ooit...

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
‘Sally Carrera’ is te koop

‘Sally Carrera’ is te koop

Als je aan het wachten was op een uniek model om een Porsche 911 te kopen en daarnaast ook een goed doel wil steunen, dan is deze Sally Special ongetwijfeld iets voor jou!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km