BMW: koop minder nieuwe auto’s

Een gek advies van een autobouwer, maar duurzaam is het wel.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 25 november 2022
  • Divers
  • 4.410 weergaven

Monika Dernai is verantwoordelijk voor duurzaamheid bij BMW. En zij had op een conferentie in Londen een eerder ongewone boodschap voor de aanwezigen, melden de collega’s van het Britse magazine AutoExpress: koop minder snel een nieuwe auto, en zorg ervoor dat je langer kan rijden met je bestaande model. Benieuwd of ze daar bij de marketingafdeling in München ook zo over denken…

Circulaire economie

Je zou denken dat nieuwe auto’s ontwikkeld worden om het op milieuvlak beter te doen dan hun voorgangers, en dat klopt ook. Maar in de bouw van een nieuw model kruipt natuurlijk ook veel energie en veel materialen, met elk hun impact op het klimaat en het milieu. Die materialen kunnen dan wel gerecycleerd worden, ook dat kost energie.

Langer blijven rijden met bestaande modellen is dan ook niet onlogisch, op voorwaarde dat ze in goede staat zijn. En in dat verband is het volgens Dernai geen slecht idee om bestaande modellen een upgrade te geven zodat ze langer mee kunnen gaan, onder andere wat het interieur betreft: “We hebben nieuwe vaardigheden nodig in de naverkoop, en we moeten auto’s zo ontwerpen dat de zetels verwijderd kunnen worden om er nieuwe in te plaatsen – dan krijg je een gebruikte auto die er uitziet als een nieuwe. Dat kan zijn voor dezelfde eigenaar, die dan geen nieuwe auto koopt, maar als BMW hebben we dan nog steeds een businessmodel en de hele maatschappij plukt daarvan de vruchten.”

Vandaag al toegepast

Dat is trouwens een idee dat bijvoorbeeld Renault op dit moment al in de praktijk brengt met zijn Re-Factory concept, waar auto’s en bestelwagens onder handen genomen worden om ze een tweede leven te geven. Ook de praktijk van retrofitting speelt in op de markt van de ciculaire economie door bestaande auto’s langer te laten meegaan door de verbrandingsmotor te vervangen door een elektromotor en een batterij, met een kleinere klimaatimpact dan wanneer er een volledig nieuwe elektrische auto gebouwd moet worden.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Hij zal gebruikt worden bij een expeditie van de Noord- naar de Zuidpool

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Onderzoekers van het merk denken aan concepten om de veiligheid te verbeteren en zelfs leveringen onderweg mogelijk te maken!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

Genoeg om een paar plaatsen te klimmen in de lijst van snelste breaks...

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Nu Porsche zijn 75ste verjaardag viert, besloot het merk om een nieuw leven te geven aan de 959 die in 1986 na 14.000 km tweede finishte in de Parijs-Dakar-rally.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km