China is de grote winnaar bij de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024

Twee van de drie VAB Gezinswagens van het Jaar 2024 zijn afkomstig uit China. Een duidelijk teken dat het land een groot voordeel in handen heeft qua prijs-kwaliteit, vooral op elektrisch vlak...

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 29 november 2023
  • Sector

De VAB Gezinswagenverkiezing is de jaarlijkse gelegenheid om de meer ‘modale’ auto’s in de spotlight te zetten. De rangschikking wordt verdeeld onder drie categorieën: tot 25.000 euro, tot 38.000 euro en EV’s tot 52.000 euro, met in totaal 35 auto’s om uit te (ver)kiezen. Om een winnaar te kiezen, wordt er telkens de hulp ingeroepen van twee jury’s: een professionele jury van autojournalisten (25% van de score) en een gezinsjury (50% van de score) die met hun kinderen moesten komen testrijden. De laatste 25% wordt aangevuld door de kilometerkostprijs van de wagen. Je ziet: de prijs is en blijft een beslissende factor, net als wanneer je zelf een auto koopt.

Tot 25.000 euro: Dacia Jogger

De goedkoopste categorie was meteen ook de kleinste, want slechts 7 wagens kwamen in aanmerking voor deze prijs: de Dacia Jogger, Hyundai i10, MG ZS, Renault Clio, Skoda Fabia, Suzuki Ignis en de Toyota Yaris.  Uiteindelijk wist de Dacia Jogger duidelijk te winnen dankzij zijn lage aanschafprijs, lage kilometerprijs (ook dankzij de LPG-motorisatie) en vooral dankzij zijn enorme ruimteaanbod voor dit budget. Dat hij ook als aangenaam werd ervaren om mee te rijden, was de kers op de taart. Het zilver was voor de Skoda Fabia, dankzij zijn goede wegligging en zijn goede afwerking, terwijl het brons naar de Renault Clio ging met zijn zuinige motor en zijn rijplezier.

Tot 38.000 euro: BAIC X55

In de categorie tot 38.000 euro was er meer concurrentie, want maar liefst 14 verschillende modellen moesten het onder elkaar uitvechten, bestaande uit de BAIC X55, Citroën C5 X, Fiat 500X, Forthing U-Tour, Hyundai Kona, MG HS, Nissan Juke, Omoda 5, Peugeot 408, Skoda Karoq, SsangYong Torres, Subaru Crosstrek, Suzuki Swace en de Toyota Corolla. In deze categorie kwam de “grootste verrassing” als winnaar uit de bus: de BAIC X55, met één puntje voorsprong op de Skoda Karoq. Zijn betaalbare LPG-aandrijflijn, complete uitrusting en rijcomfort gaven hem uiteindelijk het voordeel. De Peugeot 408 mocht het podium afsluiten dankzij zijn grote koffer en eigenzinnig design.

EV’s tot 52.000 euro: BYD Dolphin

Bij de EV’s was er eveneens heel wat keuze, met de BYD Dolphin, Cupra Born, Dacia Spring, Fiat 600e, Hyundai Kona Electric, Jeep Avenger, MG4, Nissan Townstar, Opel Astra Electric, Renault Mégane E-Tech Electric, Smart #1, SsangYong Korando e-Motion, Toyota bZ4X en de Volkswagen ID.3. En opnieuw is het China dat wint met de BYD Dolphin, nadat de Atto 3 vorig jaar al deze categorie won. De prijs/kwaliteit/rijbereikverhouding van de compacte Dolphin bleek doorslaggevend. Het zilver was voor de MG4 met zijn goede binnenruimte voor het formaat en zijn rijdynamiek, de Smart #1 eindigde als derde en zorgt daarmee voor een volledig Chinees podium. Zouden de Chinezen een voorsprong hebben qua elektrische modellen?

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

Het einde van een decennialange traditie voor de Beierse constructeur!

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km