Chrysler Halcyon concept: sportieve vierdeurs EV

De volledig elektrische conceptcar maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 15 februari 2024
  • Toekomst

Is Chrysler, een van de merken van de Frans-Italiaans-Amerikaanse Stellantis-groep, van plan om de Porsche Taycan, de Polestar 4 of nog de Tesla Model S op de hielen te zitten? Het Amerikaanse merk heeft in ieder geval een indrukwekkende berline met coupélijnen voorgesteld, met als basis het nieuwe STLA Large-platform van Stellantis. Een architectuur die ook zal dienen voor de aanstaande elektrische Dodge Charger Daytona.

Net als zijn duivelse neef, krijgt de Halcyon-conceptcar een architectuur op 800 volt, wat momenteel als de beste oplossing wordt beschouwd in EV-land. Deze technologie maakt het namelijk mogelijk om hoge vermogens te bieden met dunnere kabels en minder grote koelsystemen, terwijl ook de energieverliezen beperkt blijven. Het model krijgt ook een zeer verzorgde aerodynamica, onder meer dankzij een bijzondere motorkap die de luchtweerstand moet verlagen en ook voor een beter zicht zorgt. De Amerikaanse designers hebben gekozen voor een cabine zonder B-stijlen met voor- en achterdeuren die in de tegengestelde richting openen, met een hoek van maximaal 90 graden.

Smart, very smart

De Halcyon wil ook het verschil maken dankzij een massaal gebruik van artificiële intelligentie (AI). Chrysler vertelt dat de conceptcar is uitgerust met niveau 4 autonoom rijden, te zien aan de inklapbare pedalen en stuurwiel. Daarmee wordt de bestuurder naar wens een van de passagiers, ook tijdens het rijden. AI wordt ook gebruikt om van het glazen dak een slim accessoire te maken, dat de cabine kan verduisteren wanneer de zon te sterk schijnt of net transparanter kan worden wanneer de inzittenden naar de sterrenhemel willen kijken. 

Chrysler heeft ook gekozen voor een volledig personaliseerbare rijervaring, waarbij de auto het gewenste rijgedrag kan anticiperen door rekening te houden met een reeks parameters, zoals het weer en de gekozen route. Dit moet een speciale band scheppen met de bestuurder en de passagiers, ook omdat de Halcyon is uitgerust met biometrische sensoren waarmee hij de inzittenden kan herkennen.

Dan valt het natuurlijk nog te bezien of het model in productie wordt genomen, en welke technologieën Chrysler uiteindelijk zal kunnen gebruiken...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Chrysler.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

De Mercedes-AMG GT 63 is er nu ook als plug-inhybride met maar liefst 600 kW (816 pk) en een sprint van 0 tot 100 km/u in een duizelingwekkende 2,8 seconden!

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km