Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

De VZ is amper te onderscheiden van de andere Cupra Borns, maar hij geniet wel van 240 kW (325 pk) en 545 Nm, met een aangepast chassis om hem nog sportiever te maken!

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 februari 2024
  • Lancering

Na de Formentor is het nu aan de elektrische Cupra Born om de VZ-behandeling te krijgen! En net als bij de compacte SUV van het merk, verschilt het uiterlijk van het Spaanse elektrische sportmodel nauwelijks van zijn bravere broers. Met uitzondering van de wielen, de kleur en een paar specifieke logo's is er zelfs niets dat deze VZ onderscheidt van de andere Borns, of toch aan de buitenkant.Sportiever en meer hightech

Aan boord kan je niet om de nieuwe kuipzetels heen kijken, die veel sportiever ogen. De VZ is ook de enige Born met flippers aan het stuur, waarmee je de recuperatie kan instellen in drie niveaus. Tenslotte maakt Cupra gebruik van de lancering van deze nieuwe sportieve topversie om een nieuw centraal aanraakscherm van 12,9 inch te installeren, met een vernieuwd infotainmentsysteem. Daaronder zit voortaan een verlichte aanraakgevoelige strook voor de temperatuur en het volume.240 kW (325 pk), 545 Nm en tot 570 km autonomie

Onder de motorkap, of eerder in de vloer van de VZ, zit er geen 4- of 5-cilinder, maar wel een pak meer vermogen dan in de andere Borns. Deze nieuwe topversie krijgt namelijk 240 kW (325 pk) en 545 Nm! Daarmee kan hij in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten, met een topsnelheid van 200 km/u. Hij krijgt ook een 2 kWh grotere batterij voor een totaal van 79 kWh, waarmee hij een geschat rijbereik krijgt van 570 km. Bijladen kan met maximaal 170 kW gelijkstroom, waarmee de batterij van 10 tot 80 procent opgeladen kan worden in een halfuur.

Aangepast chassis, maar voor welke prijs?

Hoewel Cupra bijna niet aan de look van de VZ-versie is gekomen, heeft het merk wel het chassis aangepast. De meest sportieve Born krijgt namelijk een verstevigde ophanging, nieuwe antirolstangen, een scherpere besturing en zelfs meer feedback van het rempedaal! Niet slecht, maar daarmee weten we nog niet hoeveel Cupra zal vragen voor de Born VZ... De constructeur zegt enkel dat de eerste leveringen nog voor het einde van het jaar zullen plaatsvinden, en dat de bestelboeken in de zomer worden geopend.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Cupra? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Cupra-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km