De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De Lancia Stratos, de koning van de rally’s en de salons, is vandaag een legende waar duizelingwekkende bedragen voor worden neergeteld. We kijken even naar 5 feiten over het model die je misschien nog niet kende.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 22 oktober 2021
  • Divers

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PK, Fiat Nuova 500, Mini Classic, VW Golf, Porsche 911, Ferrari 250 GTO , Mercedes 300 SL , Lamborghini Countach , Range Rover, Renault 4, Ferrari Testarossa ,McLaren F1, Citroën DS, Jaguar E-Type, Volkswagen Kever, Willys MB, Citroën Traction, Peugeot 205, Renault 5, Lada Niva, Mercedes 190, Fiat Panda, Renault 4CV , Volvo 240, BMW M1, Ford T, Alfa Romeo Giulietta, Peugeot 203, Mazda MX-5, Renault Espace, Ford Fiesta, Renault Dauphine, MGB, Peugeot 404, De Tomaso Pantera, Citroën BX, DeLoren DMC-12 en de « Big Healey » zetten we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Lancia Stratos.

1. Waanzinnig prototype

De Stratos is rechtstreeks geïnspireerd op een conceptcar van Gandini voor rekening van Bertone: de Lancia Stratos Zero. Met zijn futuristische uitstraling en waanzinnige stijldetails voor die tijd werd hij algauw onmisbaar in de ogen van de directie van het bedrijf. Hoedje af dus, meester Gandini, want een halve eeuw later wordt nog steeds met even veel emotie over uw werk gesproken.

2. Volkstoeloop

Nuccio Bertone, de directeur van de gelijknamige koetswerkbouwer, stelde zijn concept voor aan de directie van Lancia door ermee dwars door Turijn te rijden. Bijzonder voor een conceptcar was namelijk dat de Stratos Zero echt reed en was uitgerust met een V4-motor uit een Lancia Fulvia. De omstaanders konden hun ogen niet geloven: tussen de Fiats 500 en Alfa’s Giulia stak de conceptcar echt af.

3. Eerste ‘echte’ rallywagen

De directie van Lancia werd verleid door het ontwerp van Gandini en besliste om vervolg te geven aan de conceptcar. Toch koos het merk niet de gebruikelijke weg en nam het een opmerkelijke beslissing: de Stratos zou een rallywagen worden en ook op die manier worden bedacht en ontwikkeld. Voordien werden rallywagens afgeleid van een productiemodel, niet omgekeerd. Lancia ging tegen de stroom in, met succes: de Stratos werd drie keer wereldrallykampioen: in 1974, 1975 en 1976.

4. Ferrari-motor

Om de schoonheid aan te drijven koos Lancia voor een meer edele en gulle oplossing dan de al heel bruisende V4 van eigen makelij. De V6 Dino was geen ongekende, want hij dreef reeds de Fiat Dino en Dino 246 GT aan. Het door Ferrari-ingenieurs ontwikkelde blok van 2,4 liter en met vier bovenliggende nokkenassen ontwikkelde 190 pk in de burgerversies en veel, maar echt veel meer in de racewagens. Met een gewicht van minder dan een ton stond hij zo in voor nog zeer hedendaagse prestaties.

5. Nauwelijks bravere Stradale

Om zijn rallywagen te homologeren bouwde Lancia 500 burgerversies. De cijfers hieromtrent spreken elkaar echter soms wat tegen. Het maakt weinig uit: zelfs in zijn civiele kleren is de Stratos een machine die ongelooflijke kicks geeft. De voor zijn tijd woeste acceleraties in combinatie met de extreem korte wielbasis bezorgden menig amateurcoureur het koud zweet. Enkel de meest geslepen racers wisten er het maximum uit te halen. In de ‘juiste’ handen wordt de Stratos een gracieuze danser die het publiek onafgebroken verwent met spectaculaire glijpartijen en de kristalheldere klank van zijn V6.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km