De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De Lancia Stratos, de koning van de rally’s en de salons, is vandaag een legende waar duizelingwekkende bedragen voor worden neergeteld. We kijken even naar 5 feiten over het model die je misschien nog niet kende.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 22 oktober 2021
  • Divers

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PK, Fiat Nuova 500, Mini Classic, VW Golf, Porsche 911, Ferrari 250 GTO , Mercedes 300 SL , Lamborghini Countach , Range Rover, Renault 4, Ferrari Testarossa ,McLaren F1, Citroën DS, Jaguar E-Type, Volkswagen Kever, Willys MB, Citroën Traction, Peugeot 205, Renault 5, Lada Niva, Mercedes 190, Fiat Panda, Renault 4CV , Volvo 240, BMW M1, Ford T, Alfa Romeo Giulietta, Peugeot 203, Mazda MX-5, Renault Espace, Ford Fiesta, Renault Dauphine, MGB, Peugeot 404, De Tomaso Pantera, Citroën BX, DeLoren DMC-12 en de « Big Healey » zetten we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Lancia Stratos.

1. Waanzinnig prototype

De Stratos is rechtstreeks geïnspireerd op een conceptcar van Gandini voor rekening van Bertone: de Lancia Stratos Zero. Met zijn futuristische uitstraling en waanzinnige stijldetails voor die tijd werd hij algauw onmisbaar in de ogen van de directie van het bedrijf. Hoedje af dus, meester Gandini, want een halve eeuw later wordt nog steeds met even veel emotie over uw werk gesproken.

2. Volkstoeloop

Nuccio Bertone, de directeur van de gelijknamige koetswerkbouwer, stelde zijn concept voor aan de directie van Lancia door ermee dwars door Turijn te rijden. Bijzonder voor een conceptcar was namelijk dat de Stratos Zero echt reed en was uitgerust met een V4-motor uit een Lancia Fulvia. De omstaanders konden hun ogen niet geloven: tussen de Fiats 500 en Alfa’s Giulia stak de conceptcar echt af.

3. Eerste ‘echte’ rallywagen

De directie van Lancia werd verleid door het ontwerp van Gandini en besliste om vervolg te geven aan de conceptcar. Toch koos het merk niet de gebruikelijke weg en nam het een opmerkelijke beslissing: de Stratos zou een rallywagen worden en ook op die manier worden bedacht en ontwikkeld. Voordien werden rallywagens afgeleid van een productiemodel, niet omgekeerd. Lancia ging tegen de stroom in, met succes: de Stratos werd drie keer wereldrallykampioen: in 1974, 1975 en 1976.

4. Ferrari-motor

Om de schoonheid aan te drijven koos Lancia voor een meer edele en gulle oplossing dan de al heel bruisende V4 van eigen makelij. De V6 Dino was geen ongekende, want hij dreef reeds de Fiat Dino en Dino 246 GT aan. Het door Ferrari-ingenieurs ontwikkelde blok van 2,4 liter en met vier bovenliggende nokkenassen ontwikkelde 190 pk in de burgerversies en veel, maar echt veel meer in de racewagens. Met een gewicht van minder dan een ton stond hij zo in voor nog zeer hedendaagse prestaties.

5. Nauwelijks bravere Stradale

Om zijn rallywagen te homologeren bouwde Lancia 500 burgerversies. De cijfers hieromtrent spreken elkaar echter soms wat tegen. Het maakt weinig uit: zelfs in zijn civiele kleren is de Stratos een machine die ongelooflijke kicks geeft. De voor zijn tijd woeste acceleraties in combinatie met de extreem korte wielbasis bezorgden menig amateurcoureur het koud zweet. Enkel de meest geslepen racers wisten er het maximum uit te halen. In de ‘juiste’ handen wordt de Stratos een gracieuze danser die het publiek onafgebroken verwent met spectaculaire glijpartijen en de kristalheldere klank van zijn V6.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Cupra Tavascan: betrapt op video?

Cupra Tavascan: betrapt op video?

In een video op zijn YouTube-kanaal geeft Cupra al een glimp van zijn toekomstige elektrische SUV-coupé, nog even voor zijn officiële presentatie.

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Er is niet veel geduld meer nodig om de rest van het model te ontdekken, want Porsche heeft de afspraak op 18 april vastgelegd voor de officiële presentatie van de nieuwe Cayenne.

Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Het eerste volledig elektrische N-sportmodel van Hyundai wordt in juli voorgesteld en zal een ’N Drift Optimizer’-rijmodus krijgen, speciaal voor een flinke portie glijplezier!

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

De Japanse constructeur heeft een op zijn zachtst gezegd intrigerende video gepubliceerd die de achterkant van een oude Skyline GT-R toont met de titel ‘R32 EV vol.1’...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km