De Maserati Boomerang viert zijn 50ste verjaardag

Je zou het niet zeggen als je hem ziet, maar deze concept car uit 1972 is mee verantwoordelijk voor het design van de eerste VW Golf!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 10 maart 2022
  • Divers

Italiaanse concept cars uit de jaren ‘70 behoren tot de meest geschifte die er zijn. Denk maar aan de Alfa Romeo Caimano, Iguana en Navajo, de Lancia Stratos Zero of nog de Lamborghini Marzal. Die laatste had deuren die ook aan de onderkant doorzichtig waren, net als de Maserati Boomerang, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. 

De Boomerang werd in maart 1972 onthuld op het Autosalon van Genève, dat dit jaar normaal gezien nu zou plaatsvinden. De concept car werd gebouwd door Italdesign naar een ontwerp van Giorgetto Giugiaro. Strakke lijnen, de typisch futuristische ‘wedge-shape’ uit die tijd, … dit zou een sensationele sportwagen geweest kunnen zijn. Ook het interieur was erg bijzonder. Giugiaro bedacht een stuur zonder spaken, waarbij alle tellers een plaats kregen in de ruimte die daarbij vrijkwam. Het model beschikte zelfs over een stuurkolom die bij een impact van de bestuurder weggetrokken werd. 


Snelle grootvader van de VW Golf

Helaas keerde deze Boomerang niet terug als productiemodel. Mits wat aanpassingen zou dat nochtans niet zo moeilijk geweest zijn, want de tweezitter werd gebouwd op basis van de Maserati Bora, met een 4,7 liter V8 centraal achterin, achterwielaandrijving en een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Met zijn 310 pk haalde die een topsnelheid van bijna 300 km/u!


Hoewel er geen productievervolg kwam voor de Boomerang, trok hij wel de aandacht van Volkswagen. Dat vroeg aan Italdesign en Giugiaro om een opvolger te tekenen voor de Kever, en dat werd de Golf 1. Behalve veel rechte lijnen kwamen daar niet echt elementen van de Boomerang in terug, maar wie weet hoe de eerste Golf eruit gezien zou hebben als hij door iemand anders getekend zou zijn? Giugiaro tekende enkele jaren trouwens ook de Hyundai Pony Coupé. Zouden de Koreanen de Boomerang ook zien als inspiratiebron?


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Maserati / Bonhams.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km