Euro NCAP: de hoogste veiligheidsscore ooit gaat naar de Tesla Model Y

Maar niet enkel het Amerikaanse merk weet te overtuigen, ook een aantal Chinese nieuwkomers doen het goed!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 13 september 2022
  • Veiligheid

Hoewel er al eens kritiek klinkt op de afwerkingskwaliteit of de Autopilot van Tesla, bouwt het Amerikaanse merk wel veilige auto’s. Dat wordt nu nog eens bevestigd in de nieuwste resultaten van de Euro NCAP crashtests, waar de in Berlijn gebouwde Model Y de hoogste score ooit haalt.

Het model scoorde een indrukwekkende 97 % voor de bescherming van volwassen inzittenden en een zo goed als perfecte 98 procent voor zijn veiligheidssystemen, met zelfs 100% voor zijn rijstrookassistent en het nieuwe alertheidssysteem dat gebruik maakt van een in het interieur gemonteerde camera. Bovendien presteerde het camerasysteem om aanrijdingen met auto's, voetgangers en fietsers te vermijden bijzonder goed bij praktijktests.

Ook de Chinezen doen het goed


In het verleden waren de scores van Chinese auto’s al eens dramatisch bij de Euro NCAP crashtests, maar de autobouwers uit het Verre Oosten leren in sneltempo bij. Dat moet toch blijken uit de resultaten van de ORA Funky Cat en de WEY Coffee 01, twee producten van Great Wall die binnenkort in Europa verkrijgbaar zullen zijn. Net als hun landgenoten NIO, Lynk & Co en MG eerder al deden, krijgen beide modellen de maximumscore van 5 sterren.

De Koreaanse merken doen het tenslotte ook goed, al krijgen ze niet allemaal 5 sterren. De nieuwe Kia Niro krijgt slechts vier sterren wanneer hij uitgerust is met het camerasysteem dat de weg in de gaten houdt. Wil je toch vijf sterren-veiligheid in je Niro, dan moet je volgens de crashtestorganisatie gaan voor het optionele DriveWise pack. Ook de Hyundai i20 en Bayon krijgen vier sterren. De bij ons niet verdeelde GV60 SUV van Genesis, net als Kia een onderdeel van de Hyundai-groep, krijgt in zijn standaardvorm dan weer wel de maximumscore.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km