Euro NCAP: de hoogste veiligheidsscore ooit gaat naar de Tesla Model Y

Maar niet enkel het Amerikaanse merk weet te overtuigen, ook een aantal Chinese nieuwkomers doen het goed!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 13 september 2022
  • Veiligheid
  • 2.899 weergaven

Hoewel er al eens kritiek klinkt op de afwerkingskwaliteit of de Autopilot van Tesla, bouwt het Amerikaanse merk wel veilige auto’s. Dat wordt nu nog eens bevestigd in de nieuwste resultaten van de Euro NCAP crashtests, waar de in Berlijn gebouwde Model Y de hoogste score ooit haalt.

Het model scoorde een indrukwekkende 97 % voor de bescherming van volwassen inzittenden en een zo goed als perfecte 98 procent voor zijn veiligheidssystemen, met zelfs 100% voor zijn rijstrookassistent en het nieuwe alertheidssysteem dat gebruik maakt van een in het interieur gemonteerde camera. Bovendien presteerde het camerasysteem om aanrijdingen met auto's, voetgangers en fietsers te vermijden bijzonder goed bij praktijktests.

Ook de Chinezen doen het goed


In het verleden waren de scores van Chinese auto’s al eens dramatisch bij de Euro NCAP crashtests, maar de autobouwers uit het Verre Oosten leren in sneltempo bij. Dat moet toch blijken uit de resultaten van de ORA Funky Cat en de WEY Coffee 01, twee producten van Great Wall die binnenkort in Europa verkrijgbaar zullen zijn. Net als hun landgenoten NIO, Lynk & Co en MG eerder al deden, krijgen beide modellen de maximumscore van 5 sterren.

De Koreaanse merken doen het tenslotte ook goed, al krijgen ze niet allemaal 5 sterren. De nieuwe Kia Niro krijgt slechts vier sterren wanneer hij uitgerust is met het camerasysteem dat de weg in de gaten houdt. Wil je toch vijf sterren-veiligheid in je Niro, dan moet je volgens de crashtestorganisatie gaan voor het optionele DriveWise pack. Ook de Hyundai i20 en Bayon krijgen vier sterren. De bij ons niet verdeelde GV60 SUV van Genesis, net als Kia een onderdeel van de Hyundai-groep, krijgt in zijn standaardvorm dan weer wel de maximumscore.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Top 10 van de populairste elektrische auto’s in Europa

Twee modellen van hetzelfde Amerikaanse merk domineren afgetekend het klassement van de verkoop van elektrische auto’s op het Oude Continent.

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De nieuwe Porsche Cayenne: dit weten we al

De derde generatie van de Cayenne krijgt in de lente een update. Dit is wat we er nu al over weten.

Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

Geflopt model: de Reliant Scimitar SS1, een vergeten zonderling

In de moderne autogeschiedenis bekleedt Reliant een heel bijzonder plaatsje. Nadat het merk naam had gemaakt met auto's op drie wielen, en later met mooie shooting brakes in kunststof, beslist het om te investeren in roadsters. We schrijven begin jaren '80 en – op papier althans – lijkt dat een geweldig idee!

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

BMW X5 en X6, verlichte neus en meer rijbereik

De elektrificatie wordt naar een hoger niveau getild, met plug-in hybrides die een elektrisch rijbereik bieden van meer dan 100 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km