Fiat: 4 nieuwe modellen tegen 2027

Fiat maakt zich op voor een grootschalig modellenoffensief en geeft al een kleine vooruitblik aan de hand van 5 verschillende conceptcars, allemaal met wat Panda-DNA.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 27 februari 2024
  • Toekomst

Je had het misschien al gemerkt, maar het huidige Fiat-gamma begint al wat ouder te worden. Enkel de elektrische 500e en de nieuwe 600(e) zijn nog enigszins recent, maar voor de rest zijn het modellen die al een aantal jaar op de markt zijn: de Panda (2011), Tipo (2015), 500X (2014) en natuurlijk de 500 (2007!). Dat is nog niet meteen een probleem, want het Italiaanse merk verkocht vorig jaar nog 1,3 miljoen wagens en opereert voornamelijk in de lagere budgetklasses, waar de leeftijd minder een rol speelt. Maar om Fiat ook in de nabije toekomst hip te houden, heeft het merk nu zijn strategie uit de doeken gedaan aan de hand van vijf conceptcars.

City Car: betaalbare EV voor 2024

Alle vijf concepts zijn gemaakt op hetzelfde platform, dat wereldwijd ingezet zal worden, waarbij de aankleding zal verschillen volgens de lokale markten. De eerste productieversie komt al in juli 2024, waarna er elk jaar een nieuw model wordt gelanceerd tot in 2027. Om te beginnen is er de City Car, die stijlelementen leent van de originele Panda uit de jaren ’80, maar iets groter is dan het huidige model. Dit wordt normaal gesproken de goedkope EV van Fiat, als evenknie van de Citroën ë-C3, met een vanafprijs van minder dan 25.000 euro en een focus op duurzame materialen.

Pick-Up ook naar Europa?

De Pick-Up-conceptcar is minder relevant voor ons en is vooral bedoeld voor Latijns-Amerika, waar Fiat marktleider is met zijn compacte Toro- en Strada-pick-ups. Al denkt Fiat dit succes ook in Europa te kunnen evenaren met deze compacte pick-up voor een avontuurlijk ‘lifestyle’ publiek. De Fastback zou je kunnen zien als de opvolger van de Tipo, met een gestroomlijnde look, maar ook met SUV-elementen om hem populairder te maken dan de traditionele berline die we nu kennen. 

Fastback en Camper

De SUV wordt dan weer omschreven als een ‘Giga-Panda’, bedoeld voor gezinsgebruik en met een focus op veiligheid, modulariteit en design. Er is een sterke visuele link met de Fastback van hierboven, maar dan met een meer traditionele achterklep. En tenslotte is er nog de Camper, die een graantje wil meepikken van het populaire campervansegment, maar dan met een retrodesign en een vrij compact formaat.

Het valt nog te bezien hoe deze conceptcars er zullen uitzien wanneer ze uiteindelijk op de markt komen, maar Fiat belooft nog steeds de keuze te laten tussen verbrandingsmotoren, hybrides en EV’s, met ook nog een betaalbare instapprijs volgens de leuze ‘Er mag geen functionaliteit zijn zonder fun’. We kijken alvast uit naar juli 2024, wanneer Fiat zijn 125ste verjaardag viert met zijn eerste nieuwe model van deze strategie!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Fiat? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Fiat-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km