Fiat Topolino: de Italiaanse Ami

Dit is niets meer en niets minder dan Fiats interpretatie van de Citroën Ami.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 31 mei 2023
  • Lancering

De kleine Fiat Topolino maakt een comeback! Deze keer gaat het echter om een elektrische brommobiel. Een kleine batterij-elektrische wagen waarvoor je geen rijbewijs B nodig hebt bij ons, en waarmee je dus mag rijden vanaf je 16e verjaardag. Het is natuurlijk niets meer of niets minder dan een Citroën Ami met bolognese/carbonara/napolitanosaus, wat je maar wilt, zolang het maar uit Italië komt. Maar we gaan niet liegen: we vinden hem geweldig.

Italiaanse saus

De verschillen ten opzichte van een gewone Citroën Ami? Eerst en vooral zijn snoet, zijn ouderwetse velgen, maar ook - net als de Buggy-versie van zijn Franse tegenhanger - het gebrek aan deuren op de Topolino! Nog een laatste detail is zijn stoffen dakje, dat je kan openrollen om te genieten van de Italiaanse zon... of de Belgische regen, zoals je wil. Fiat heeft nog geen technische informatie gedeeld over de Topolino, maar we gaan er vanuit dat hij dezelfde batterij van 5,5 kWh krijgt voor een rijbereik van zo'n 50 kilometer. Zijn kleine elektromotor van 6 kW (ongeveer 8 pk) moet hem nog steeds in staat stellen om een topsnelheid te bereiken van 45 km/u, de limiet voor een brommobiel.

Meer dan €10.000?

Hoe schattig en charmant deze Topolino ook is, is het voorlopig verspilde moeite om je naar de Fiat-dealer te begeven en een exemplaar te bestellen. De prijzen en de lanceringsdatum zijn namelijk nog niet bekend. We kunnen wel kijken naar de prijzen bij Citroën om een idee te krijgen: de Ami is in België te koop voor iets minder dan 8.000 euro, terwijl de Buggy-versie wordt verkocht voor meer dan 10.000 euro. En gezien het vrolijke uiterlijk van de Topolino, kunnen we ons inbeelden dat hij qua prijs dichter tegen de speciale reeks zal aansluiten dan bij de meest eenvoudige Ami...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart #5: concept van een grote terreinwagen

Smart onthult de conceptcar #5 in première op het autosalon van Peking, een middelgrote SUV die ook naast de gebaande paden op zijn gemak moet zijn.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km