Ford Explorer: van 7-zits hybride naar compacte elektrische SUV

Deze nieuwe Ford Explorer verandert niet enkel drastisch van segment, hij wordt ook gebouwd op het MEB-platform van VW! We hebben hem in avant-première kunnen ontdekken.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 maart 2023
  • Lancering

De Ford Explorer ondergaat een volledige metamorfose om bij de tijd te blijven. De imposante plug-in hybride SUV met 7 zitplaatsen maakt plaats voor een compacte en volledig elektrische SUV! En hoewel we nog enkele kleine gelijkenissen treffen aan de C-stijl en aan de lichtsignatuur voor- en achteraan, gaat het over niet minder dan een revolutie qua stijl... en qua technologie.Goed verstopt

Verborgen onder de gespierde carrosserie zit namelijk de MEB-architectuur van de Volkswagen-groep! Die gedeelde technologie zien we enkel terug aan de bedieningen en enkele aanraaktoetsen. Maar het hoogtepunt van het interieur is een centraal display van niet minder dan 15 inch dat je manueel kan kantelen over een hoek van 30 graden. Ook de nieuwste generatie infotainmentsysteem van Ford zit erin verwerkt. Het schermpaneel verbergt ook een handig opbergvak met de naam ‘My Private Locker’ dat afgesloten wordt bij het vergendelen van de wagen. Praktisch!

Nog meer opbergruimte

Ford heeft geen half werk geleverd qua opbergruimte in deze elektrische Explorer. Hoewel er geen laadruimte vooraan te vinden is, biedt hij wel een koffer van 450 tot 1.400 liter. Een volume dat wordt aangevuld door een centrale ‘MegaConsole’ van 17 liter. Daar passen een handtas, een laptop en zelfs 3 grote waterflessen van 1,5 liter in!Tot 340 pk, maar wat is het rijbereik?

De elektrische Explorer gaat 3 vermogensniveaus krijgen: 170 pk, 286 pk of 340 pk. De eerste twee varianten sturen hun vermogen naar de achterwielen, terwijl de derde zijn kracht verdeelt over beide assen. Ford geeft nog geen officiële cijfers mee wat betreft de autonomie of zelfs de batterij van de wagen, enkel dat het mogelijk is om in 25 minuten bij te laden van 10 tot 80%. Maar rekening houdend met zijn lengte van 4,5 m en zijn MEB-platform, kunnen we ons inbeelden dat hij dezelfde batterij van 77 kWh krijgt als in de modellen van VW, voor een maximale autonomie van ongeveer 500 km. Minder dan €45.000

Deze nieuwe Ford Explorer maakt ook indruk op vlak van veiligheid. De uitrusting omvat onder meer een optionele hulp voor het wisselen van rijstrook en een functie die waarschuwt voor fietsers wanneer je de deuren opent. Hij wordt geproduceerd in de fabriek van Keulen, die voor de gelegenheid is aangepast. Deze nieuwe compacte SUV van Ford zal nog dit jaar te bestellen zijn, voor een instapprijs van minder dan 45.000 euro. 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Ford? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Ford-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km