Hoe meer je met deze auto rijdt, hoe schoner de lucht wordt

Dit project van studenten van de universiteit van Eindhoven neemt CO2 op!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 26 juli 2022
  • Ecologisch

Het uitgangspunt van de 35 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven was om een auto te ontwerpen die over zijn levenscyclus volledig CO2-neutraal is. Het resultaat is deze ZEM, een elektrische auto met 3D-geprinte herbruikbare materialen en zonnepanelen op het dak en de motorkap. De wagen is ook uitgerust met bi-directioneel laden, waardoor hij kan dienstdoen als thuisbatterij wanneer hij niet rijdt.

Toekomstperspectief

Maar dat volstond niet voor CO2-neutraliteit, dus werd er een filter ontworpen die CO2 uit de lucht opvangt. Hoe meer je rijdt, hoe minder CO2 dus. De filter die de studenten ontwikkelden is volledig nieuw en op dit moment loopt een aanvraag voor een patent. Het doel is om ervoor te zorgen dat de oplossing op grote schaal toegepast wordt in de auto-industrie. En dat is ook nodig om impact te hebben, want de individuele resultaten zijn beperkt. Bij 20.000 kilometer kan er zo’n 2 kilogram CO₂ opgevangen worden, waardoor er ongeveer tien auto’s nodig zijn om evenveel koolstofdioxide op te slaan als een gemiddelde boom. Maar vermenigvuldig dat met veel auto’s en je krijgt een extra manier om CO2 de wereld uit te helpen. Al blijft de vraag wat er met de filter gebeurt na 320 kilometer, wanneer hij vol is...

Mooi, maar weinig waarschijnlijk dat er verder ooit iets van komt? Mogelijk, maar Lightyear, dat auto’s bouwt met zonnepanelen op het dak, begon ook ooit als project van studenten aan de TU Eindhoven. En zelfs als het niets wordt, vinden de ingenieursstudenten ongetwijfeld hun weg naar de autowereld om hun kennis in de praktijk te brengen bij bestaande of nieuwe merken.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Bart van Overbeeke.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km