Hyundai en Kia vinden het wiel opnieuw uit!

Of toch de transmissie en de motor die het wiel aandrijven...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 30 november 2023

Een ding is zeker: Hyundai en Kia staan aan de spits van elektrische mobiliteit. Naast hun brede gamma aan modellen op batterijen, blijft de Zuid-Koreaanse autogroep nieuwe technologieën ontwikkelen, met als nieuwste resultaat de 'Uni Wheel'. Een revolutionair systeem, aldus zijn ontwikkelaars, met toepassingen die veel verder kunnen reiken dan alleen de autowereld.

Wat is de Uni Wheel?

Eenvoudig uitgelegd bestaat deze technologie uit een mini-CVT-transmissie die rechtstreeks aan de binnenkant van een velg wordt bevestigd. Daarmee kunnen er niet enkel kleinere motoren gebruikt worden, maar ze kunnen ook dichter bij de wielen worden geplaatst. Dat levert meer ruimte op aan boord voor passagiers, maar ook voor de batterijen op andere plekken. En dus geniet je van meer autonomie in een compactere wagen. Slim!

Voor wielen van 4 tot meer dan 25 inch

Dankzij zijn compacte formaat kan de Uni Wheel voor meer worden gebruikt dan enkel in de autowereld. Hyundai en Kia zeggen namelijk dat deze technologie in wielen met een diameter van 4 tot meer dan 25 inch kan worden gebruikt! Met andere woorden, het systeem zou ook toegepast kunnen worden in een elektrische step, motorfiets, rolstoel en zelfs in fietsen.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Cybertruck: nu ook met kleurrijke wrap

Tesla Cybertruck: nu ook met kleurrijke wrap

De Tesla Cybertruck is in de VS nu ook te bestellen met een wrap, voor klanten die geen fan zijn van de roestvrijstalen look. En om te beschermen tegen vlekken?

Dit is de auto van het jaar 2024!

Dit is de auto van het jaar 2024!

De Renault Scénic E-Tech haalt het van de BYD Seal, BMW 5 Reeks, Kia EV9, Peugeot (e-)3008, Toyota C-HR en Volvo EX30.

Ineos Fusilier: 100 % elektrisch of plug-in hybride!

Ineos Fusilier: 100 % elektrisch of plug-in hybride!

Naast een 100 % elektrische variant zal je ook kunnen kiezen voor een Ineos Fusilier met een plug-in hybride aandrijflijn, waarbij een kleine verbrandingsmotor dienstdoet als range extender.

Renault 5 E-Tech electric: wedergeboorte van een e-coon

Renault 5 E-Tech electric: wedergeboorte van een e-coon

De Renault 5 E-Tech electric geeft zich eindelijk bloot. Hij pakt uit met een rijbereik van maximaal 400 km, tot 110 kW (150 pk) en 245 Nm, en een instapprijs van minder dan € 25.000.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 53.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km