Mazda Iconic SP: is de RX-7 terug?

Deze Iconic SP-conceptcar krijgt een hybride motorisatie met 370 pk, met als verbrandingsmotor een wankelmotor met twee rotors!

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 25 oktober 2023
  • Toekomst

Ter gelegenheid van de Japan Mobility Show stelt Mazda de Iconic SP voor, die een voorbode zou kunnen zijn van de volgende generatie MX-5, of misschien wel de comeback van de legendarische RX-7! Met zijn lengte van 4,18 m, zijn breedte van 1,85 m en zijn hoogte van amper 1,15 m zit deze conceptcar, geïnspireerd op de Vision Study Model, dan ook pal tussen beide legendarische modellen van de Japanse constructeur in. Maar zijn aandrijflijn doet vermoeden dat het eerder een spirituele opvolger van de RX-lijn is dan van de MX-familie...Sportieve coupé met wankelmotor!

Onder de motorkap van de Iconic SP zit een hybride motorisatie van 370 pk, waarvan het verbrandingsgedeelte afkomstig is van een wankelmotor met twee rotors! Een technologie die zijn grote comeback heeft beleefd aan boord van de recente MX-30 R-EV. Net als in die laatste, dient de wankelmotor in de Iconic SP echter enkel als generator. Hij zit praktisch in het midden van de auto ingebouwd, waarmee de coupé een laag zwaartepunt heeft en een perfecte 50:50-gewichtsverdeling. Dat klinkt alvast aanlokkelijk!'Puur plezier' binnenkort in productie?

Ondanks een aandrijflijn die zowel batterijen als een wankelmotor omvat, weegt de Iconic SP slechts 1.450 kilo. Ook dat is goed nieuws. En dat is nog niet alles, want de wankelmotor kan zowel draaien op synthetische brandstof en op waterstof om koolstofneutraal te worden! Masahiro Moro, voorzitter van het merk, vertelt dat "Mazda altijd wagens zal bouwen die eraan herinneren dat auto's puur genot kunnen zijn. En als gepassioneerd autobedrijf, gaan we voor een toekomst waarin iedereen trots kan zeggen dat hij van auto's houdt." En ook wij houden van auto's! Dus, we smeken je, Mazda: neem deze geweldige Iconic SP in productie!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Mazda? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Mazda-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km