Mercedes toont (nabije) toekomst van infotainment op CES

Mercedes heeft op de CES-beurs in Las Vegas uitgepakt met een aantal nieuwe evoluties van zijn MBUX-infotainmentsysteem, met games, een gepersonaliseerde AI-assistent en... een manier om je auto om te toveren tot muziekinstrument.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 10 januari 2024
  • Toekomst

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is steeds meer een autofeestje aan het worden, zeker nu digitalisering en elektrificatie steeds meer deel uitmaken van de industrie en nu het Autosalon van Brussel niet meer op de kalender staat (vergeef ons optimisme). Kia bracht een volledig nieuw chassisconcept mee en Volkswagen toonde er al zijn Golf 8 facelift met ChatGPT-stemassistent, nu is het aan Mercedes om te tonen welke ontwikkelingen we mogen verwachten qua digitale ervaringen aan boord.

Virtual Assistant en Surround Navigation

En zoals de mode is anno 2024, maakt AI ook deel uit van die toekomst. Mercedes stelt namelijk een nieuwe Virtual Assistant voor die de aangeleerde ‘routines’ van het merk nog een paar stapjes verder brengt. Zo kan de auto het nieuws voorlezen ’s ochtends, of je favoriete massageprogramma opstarten wanneer je ’s avonds weer naar huis rijdt, inclusief een ontspannend streepje muziek. De auto kan nu ook op een meer natuurlijke manier met je in gesprek gaan dankzij AI-taalmodellen (zoals ChatGPT). 

En ook het navigatiesysteem krijgt een flinke upgrade met Surround Navigation, dat een 3D-beeld toont op het scherm van je werkelijke omgeving (inclusief andere weggebruikers) en waar je precies heen moet. Handig als je in een onbekende en drukke stad rijdt. Deze upgrades staan gepland voor de volgende generatie (elektrische) modellen van het merk op het MMA-platform, met daarmee ook een nieuwe generatie MB.OS-infotainment, die in 2025 worden gelanceerd met de Concept CLA als voorproefje.

Meer externe apps 

Maar ook de huidige modellen kunnen binnenkort genieten van meer functionaliteit qua entertainment en productiviteit. Zo komen Audible (luisterboeken) en Amazon Music naar het MBUX-systeem vanaf Q3 2024, inclusief Dolby Atmos-surroundgeluid. De E-Klasse krijgt binnenkort dan weer ondersteuning voor Microsoft Teams om zijn ingebouwde webcam nog beter te benutten. Andere apps als Booking.com (hotels), Takeaway.com (eten bestellen) en later nog Antstream Arcade (retrogames streamen, van de Atari tot de Super Nintendo!) komen ook naar het systeem met deze aanstaande update.

Componeren tijdens het rijden

Tenslotte wil Mercedes-AMG het gebrek aan motorgeluid in zijn elektrische modellen op een bijzondere manier opvangen. De sportafdeling van het merk heeft samengewerkt met rapper will.i.am om MBUX Sound Drive te ontwikkelen. Daarbij wordt je auto omgetoverd tot een... muziekinstrument. Geen grap: het systeem zet inputs als gas geven, sturen, remmen en recupereren om in specifieke geluiden, waardoor je een muziekstuk ‘componeert’ tijdens het rijden. Mercedes en will.i.am kijken uit naar wat muzikanten kunnen creëren met dit systeem, wij vragen ons vooral af of dit niet voor vreemd en zelfs gevaarlijk rijgedrag zorgt door mensen die een specifieke melodie willen halen...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km