Mercedes EQE of EQE SUV: welk silhouet kies je?

Hoewel ze op technisch vlak zeer gelijkaardig zijn, beschikken deze twee elektrische Duitsers elk over hun eigen kwaliteiten en nadelen. Het hangt er dus van af waarnaar je op zoek bent...

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 08 augustus 2023
  • Divers

Of het nu gaat om de SUV of de berline, de twee EQE’s zijn beide luxueuze en comfortabele modellen die voorzien zijn van toptechnologie en waarmee je ver geraakt. Het moet gezegd dat de twee Duitsers met een ster op de motorkap voorzien zijn van hetzelfde batterijpakket met een capaciteit van 90,6 kWh, maar ook zo goed als hun volledige motorenpalet delen. Toch verschillen ze op het vlak van afmetingen, praktische bruikbaarheid, prestaties en prijs. Verschillen die je voorkeur kunnen beïnvloeden om voor het ene dan wel voor het andere model te gaan...

Een verschil in afmetingen

In tegenstelling tot wat je zou kunnen vermoeden, is het niet de SUV maar wel de berline die de meest imposante is van deze twee EQE-varianten. Die laatste is immers 4,95 meter lang, tegen 47,86 voor zijn broer die wat hoger van de grond staat. Hetzelfde geldt voor hun wielbasis: 3,12 meter voor de berline tegen 3,03 meter voor de SUV, of een verschil van 9 cm. Maar met zo'n ruime wielbasis is de zitruimte zowel voor- als achteraan bij beide modellen royaal te noemen. Op het vlak van interieurruimte op de eerste en de tweede zetelrij is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een onderscheid te maken tussen de twee. Wat de koffer betreft, is het een ander verhaal.

Een SUV die tegelijkertijd groter en kleiner is

Hoewel hij korter is, toont de EQE SUV zich de meerdere op praktisch vlak ten opzichte van de berline. Jammer genoeg beschikt geen van beide over ruimte onder de motorkap vooraan om de laadkabels op te bergen. Achteraan biedt de berline dan weer een koffervolume van 430 liter, terwijl de SUV 520 liter biedt en zelfs tot 1.675 liter met de achterbank neergeklapt! Dat is niet alleen bijzonder veel ruimte, de toegang daartoe is ook bijzonder makkelijk dankzij de grote kofferklep die elektrisch opent. In tegenstelling tot zijn grote broer, de EQS, moet de EQE berline het immers stellen met een kleine kofferklep waarvan de opening wat beperkt is en dus niet altijd even praktisch. De EQE SUV is dus tegelijkertijd korter en toch ruimer, waardoor hij voorsprong neemt op zijn broer die lager bij de grond ligt. Maar de berline laat zich niet doen...


Prestaties zijn geen kwestie van afmetingen… 

Hoewel de twee EQE’s hetzelfde batterijpakket krijgen en ook grotendeels dezelfde motoren, zijn hun prestaties niet identiek. En dat is logisch, want het SUV-koetswerk is minder aerodynamisch, maar vooral ook een honderdtal kilo zwaarder dan dat van de berline. Het resultaat is dat de EQE SUV, zelfs met de standaard geleverde warmtepomp, een rijbereik biedt van ‘slechts’ 591 km, tegen niet minder dan 659 km voor de berline.


En die laatste geraakt niet alleen verder op een volle batterij, hij accelereert ook steviger. In zijn meest radicale uitvoering, de 53 AMG voorzien die dankzij een kortstondige boost tijdelijk beschikt over een vermogen van 661 pk, sprint de berline vanuit stilstand naar de 100 km/u in 3,5 seconden. Vlotjes. De eveneens 661 pk sterke EQE SUV 53 AMG moet ‘vrede nemen’ met een 0 naar 100-chrono van 3,7 seconden. Nog steeds snel, maar toch iets minder snel.


Hoeveel kosten de Mercedes EQE SUV en berline? 

De EQE SUV beschikt over minder grote buitenafmetingen en een ruimer interieur. De berline biedt dan weer een groter rijbereik en vlottere prestaties. Maar een laatste, niet onbelangrijk criterium, zou wel eens de doorslag kunnen geven om te kiezen tussen de twee varianten van de EQE: hun prijs! Voor de SUV betaal je minstens € 90.508. Veel geld, en met een gelijkaardige aandrijving ook ongeveer € 10.000 meer dan de berline. Maar die laatste is ook leverbaar in een 300-versie die niet in de EQE SUV-catalogus staat. Met zijn 245 pk en een rijbereik van 612 km is die EQE 300 op dit moment verkrijgbaar voor een prijs vanaf € 72.600. Dat is bijna € 18.000 minder dan de goedkoopste EQE SUV.


Verder rijden of meer bagageaan jou de keuze… 

Voor welke silhouet kies je dus: de Mercedes EQE berline of de EQE SUV? Als je op zoek bent naar prestaties, efficiëntie en vooral ook een ruimer rijbereik, dan kan je beter gaan voor het langgerektere en meer aerodynamische silhouet van de berline. Als je eerder op zoek bent naar een praktische elektrische wagen, dan is de SUV de voor de hand liggende keuze. Maar het is moeilijk om een foute keuze te maken, welke van deze twee Duitsers je ook kiest. Als je de keuze hebt om te gaan voor één van beide natuurlijk...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Mercedes? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische Mercedes-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km