Nieuwe Suzuki Swift kijkt een beetje treuriger

De vierde generatie Suzuki Swift is officieel voorgesteld voor Europa. Het model is vooral een evolutie wat de techniek betreft, maar qua design zijn er wel grote verschillen op te merken. Al is het vrolijke van vroeger er wel een beetje uit...

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 06 december 2023
  • Lancering

De Suzuki Swift is al sinds de jaren ’80 op de markt in Europa, maar in Japan wordt er pas geteld vanaf de generatie die in 2005 op de markt kwam. Die was meer op Europa gericht en werd dan ook een bescheiden succes op onze markt, met een plezierig rijgedrag (vooral als Swift Sport) voor een schappelijke prijs. Deze nieuwste generatie wordt dan ook als de vierde beschouwd en baseert zich op technisch vlak grotendeels op zijn voorganger. De lengte van 3,89 m en de wielbasis van 2,45 m blijven dan ook identiek. 

Stompe neus

Waar de Swift wel evolueert, is op vlak van design en technologie. Het nieuwe model heeft een wat lagere en meer stompe neus, die moderner oogt, maar ook wat minder vrolijk dan zijn voorgangers. Het contrasterende dak is gebleven, maar de C-stijl loopt niet langer visueel op. Achteraan is er een dikkere achterbumper en zijn er lichtblokken met 3D-effect te zien. Er zijn negen kleuren om uit te kiezen, waarvan twee nieuw (Frontier Blue Metallic en Cool Yellow Metallic) en met vier two-tone combinaties.

Volledig nieuw dashboard

Aan boord is de cockpit duidelijk gemoderniseerd. Het infotainmentscherm is volledig nieuw, meet 9 inch in diameter en staat nu boven de luchtroosters geplaatst. Apple CarPlay en Android Auto worden ondersteund en er is ook Wi-Fi aan boord. Verder zien we een volledig nieuw dashboard met contrasterende elementen en een verbeterde ergonomie. De tellers zijn nog steeds analoog. Verder werd ook de veiligheidstechnologie gevoelig verbeterd, met een noodremhulp, rijstrookassistent, aandachtsmonitor, verkeersbordherkenning, dodehoekmonitor en meer. 

Mild hybride en... vierwielaandrijving!

Qua techniek behoudt de Swift zijn atmosferische 1,2 liter-driecilinder van 81 pk en 110 Nm die wordt ondersteund door een mild hybride systeem op 12 V, met een elektromotor van 3 pk, al zou die motor wel nog iets zuinger moeten zijn dan op het huidige model. Schakelen kan middels een manuele vijfbak of een CVT-automaat, en je hebt zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor vierwielaandrijving, zowat een unicum in dit segment. Op de prijs is het nog even wachten, de nieuwe Suzuki Swift zou vanaf de lente van 2024 bij de dealer moeten staan.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Suzuki? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Suzuki-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Cybertruck: nu ook met kleurrijke wrap

Tesla Cybertruck: nu ook met kleurrijke wrap

De Tesla Cybertruck is in de VS nu ook te bestellen met een wrap, voor klanten die geen fan zijn van de roestvrijstalen look. En om te beschermen tegen vlekken?

Dit is de auto van het jaar 2024!

Dit is de auto van het jaar 2024!

De Renault Scénic E-Tech haalt het van de BYD Seal, BMW 5 Reeks, Kia EV9, Peugeot (e-)3008, Toyota C-HR en Volvo EX30.

Ineos Fusilier: 100 % elektrisch of plug-in hybride!

Ineos Fusilier: 100 % elektrisch of plug-in hybride!

Naast een 100 % elektrische variant zal je ook kunnen kiezen voor een Ineos Fusilier met een plug-in hybride aandrijflijn, waarbij een kleine verbrandingsmotor dienstdoet als range extender.

Renault 5 E-Tech electric: wedergeboorte van een e-coon

Renault 5 E-Tech electric: wedergeboorte van een e-coon

De Renault 5 E-Tech electric geeft zich eindelijk bloot. Hij pakt uit met een rijbereik van maximaal 400 km, tot 110 kW (150 pk) en 245 Nm, en een instapprijs van minder dan € 25.000.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km
€ 53.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km