Nu al elektrische Renaults R4 en R5 in Frankrijk

De autobouwer biedt in samenwerking met het Franse R-Fit retrofit-kits aan voor zijn klassiekers. Je kan er binnenkort zelfs één kopen voor de Twingo van de eerste generatie.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 26 januari 2023
  • Elektrisch

Retrofitting, of de verbrandingsmotor in een bestaande auto vervangen door een elektrische aandrijflijn, is een manier om die voertuigen te blijven gebruiken zonder beperkingen (bijvoorbeeld in steden). In ons land ligt de praktijk nog moeilijk, maar in Frankrijk kan het wel. Er zijn zelfs autobouwers die mee op de kar springen, zoals Stellantis en nu ook Renault.

Betaalbaar

Terwijl Stellantis bestaande bestelwagens elektrificeert, heeft Renault zijn pijlen gericht op enkele klassiekers. Op de nieuwe elektrische R4 en R5 is het dan nog wel wachten, de oorspronkelijke modellen en ook de Twingo van de eerste generatie kan je voortaan laten ombouwen. Oldtimer-liefhebbers zullen het misschien met lede ogen aanzien, maar het is wel een (omkeerbare) manier om de modellen te doen verder leven en misschien ook toegankelijk te maken voor een nieuw publiek.


Terwijl je voor een door BMW ‘geretrofitte’ originele Mini veel geld moet neertellen, zijn de prijzen voor de Renault-modellen democratischer. Renault werkt voor zijn retrofits samen met het Franse R-Fit, dat ook al een kit aanbiedt voor de Citroën 2CV. Het bedrijf heeft een netwerk van werkplaatsen in Frankrijk waar de kit geplaatst kan worden. Voor de R4 kan dat nu al, de R5 volgt in september 2023 en de Twingo nog later. De prijs voor de ombouw van de R4 is al bekend: 11.900 euro, inclusief montage. Al gaat het daarbij wel om een vanafprijs waarvan de premie die de Franse staat geeft al afgetrokken is.

Amper 78 km en enkel in Frankrijk verkrijgbaar

De gebruikte batterijen zijn van het type LiFePo4 (Lithium-ijzerfosfaat) en zijn niet erg groot. Met 10,7 kWh geraakt de R4 officieel 78 km ver tussen twee laadbeurten. Opladen kan aan een standaard 220 V stopcontact of een Type 2 stekker in 3u30. Het motorvermogen is met een piek van 48 kW (14,5 continu) vergelijkbaar met dat van de originele aandrijving.

Voorlopig is de dienstverlening van R-Fit enkel beschikbaar in Frankrijk, maar in theorie kan een omgebouwde auto die bij onze Zuiderburen opnieuw gehomologeerd en ingeschreven werd, ook in ons land ingeschreven worden.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: MCC Automotive - R-Fit.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km