Officieel: Toyota GR Yaris Ogier & Rovanperä Edition

De twee wereldrallykampioenen van Toyota hebben hun eigen saus over de gefacelifte GR Yaris mogen gieten, inclusief een speciale Donut-modus!

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 26 januari 2024
  • Lancering

We schreven er al over in december toen de eerste geruchten verschenen over een ‘WRC Edition’ van de Toyota GR Yaris, maar we moesten nog even wachten op de onthulling van de facelift in januari om deze speciale reeks officieel te zien te krijgen. Pardon: de speciale reeksen, want zowel Sébastien Ogier als Kalle Rovanperä mochten hun eigen Edition samenstellen, compleet met een aparte kleurstelling en op maat gemaakte rijmodi. Dit om het succes van Toyota’s team te vieren in het WRC, met vier constructeurstitels en vijf pilotentitels in de laatste zes jaar van het kampioenschap!

Ogier Edition

Beide reeksen zijn gebaseerd op de gefacelifte GR Yaris, met een voortaan 206 kW (280 pk) sterke 1,6 liter-driecilinder en in dit geval enkel met een handgeschakelde zesversnellingsbak, al kan je het gewone model tegenwoordig ook krijgen met een speciale DAT-automaat. Ogier heeft het subtiel gehouden en ook de hulp ingeroepen van Morizo, de rijdersalias van ex-CEO Akio Toyoda. Er is dus zowel een Morizo-rijmodus, voor consistente racetijden, als een Seb-modus, die meer koppel naar de achteras stuurt om de achterkant gemakkelijker te doen uitbreken en zo sneller in te kunnen sturen.Het koetswerk is in het matgrijze Stealth Grey gespoten en krijgt hier en daar de Franse driekleur als contrasterend detail, met blauwe remklauwen, 18-inch lichtmetalen BBS-velgen, extra stickers en een nieuwe achterspoiler uit carbon. Ook aan boord zie je de Franse vlag terugkomen in de stiksels op het stuur, met daarnaast nog een sierplaatje en de nieuwe rijmodi op de schakelaar gedrukt.

Rovanperä Edition

Voor de jonge tweevoudige wereldkampioen uit Finland mocht het allemaal wat opvallender. Zijn speciale editie springt dan ook meteen in het oog, met de zwart-wit-rode kleurstelling die doet denken aan de rallywagen van Toyota. De achterspoiler is in dit geval instelbaar en aan boord krijg je grijs-blauwe stiksels als verwijzing naar de Finse vlag.Qua rijmodi is de Toyota GR Yaris Rovanperä Edition ook wat uitbundiger dan die van Ogier. Je krijgt de Kalle-modus, die speciaal is afgesteld om de achterkant te laten uitbreken bij het ingaan van de bocht, om vervolgens de vooras extra in te zetten bij het uitaccelereren en zo de boel weer in een rechte lijn te krijgen. Maar er is ook een Donut-modus, speciaal bedoeld om je banden zo gemakkelijk mogelijk te kunnen oproken terwijl je om je eigen as draait!

Niet voor België

En nu komt het slechte nieuws: de Ogier Edition en de Rovanperä Edition worden in een strikt beperkte oplage gebouwd, maar Toyota geeft nog niet mee hoeveel precies. Wat we wel al weten, is dat ze niet naar België komen. Jammer! We zullen moeten wachten tot als Thierry Neuville eindelijk een titel wint bij Hyundai om onze ‘eigen’ WRC-reeks te krijgen...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota Yaris? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota Yaris-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km