Polestar 5 kan 160 km opladen in 5 minuten

Polestar heeft wat meer informatie gegeven over zijn aanstaande modellen, waaronder de elektrische vierdeurs GT Polestar 5, die naast superkrachtige motoren ook supersnel zal kunnen opladen.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 10 november 2023
  • Toekomst

Het Chinees-Zweedse Polestar, zustermerk van Volvo en dochteronderneming van de Geely-groep, staat aan de vooravond van een exponentiële toename van het aantal modellen in zijn gamma. Goed, dat is misschien lichtjes overdreven, maar momenteel staat enkel de recent gefacelifte Polestar 2 in de catalogus, terwijl er achter de schermen twee SUV’s staan te trappelen om losgelaten te worden in 2024: de Polestar 3, die zijn genen deelt met de Volvo EX90, en de Polestar 4, een unieke crossover zonder achterruit.

Polestar Day

Het merk heeft tijdens zijn eerste ‘Polestar Day’ wat nieuwe ontwikkelingen gedeeld over zijn derde en vierde model. In Zweden wordt er namelijk een testproject opgestart, waarbij een vloot Polestar 3’s ingezet wordt als V2G-oplossing (vehicle-to-grid). De batterijen van de auto’s kunnen zo de pieken en dalen van het stroomnet opvangen met dank aan bidirectioneel laden. Het proefproject gaat in de eerste helft van 2024 van start en zal twee jaar in beslag nemen.

Zelfrijdende Polestar 4?

De Polestar 4 krijgt dan weer een nieuwe productielocatie: Busan, in Zuid-Korea, als aanvulling van de fabriek in Hangzhou Bay in China. Daarvoor heeft Geely een akkoord bereikt met Renault Korea Motors, de dochteronderneming van Renault die onder meer de Samsung-modellen bouwt. Bovendien wordt de crossover het eerste model dat de Lidar-technologie van Luminar combineert met het Chauffeur-softwareplatform van Mobileye. Volgens Polestar wordt het daarmee technisch mogelijk om “eyes-off en hands-off” te rijden, met andere woorden: autonoom tot op niveau 3, zoals Mercedes al onder voorwaarden mag doen in Duitsland met de S-Klasse en EQS. In België lijkt het er echter op dat we deze technologie nog lang niet zullen mogen gebruiken...

160 km in 5 minuten

Last but not least is er ook nieuws over de Polestar 5, de sportieve vierdeurs-GT die de concurrentie moet aangaan met onder meer de Porsche Taycan. We wisten al dat die een tweemotorige aandrijflijnkrijgt met maximaal 650 kW (884 pk) en 900 Nm, maar nu weten we ook dat hij bliksemsnel zal kunnen opladen. Dankzij ‘extreme fast charging’-technologie (XFC) van StoreDot zal het namelijk mogelijk zijn om tot 160 km bij te laden in amper 5 minuten. Er zit echter een addertje onder het gras: de technologie zal in 2024 getoond worden op... een prototype van de Polestar 5. Of het productiemodel dit soort laadsnelheden zal krijgen, is dus nog niet duidelijk.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Polestar? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Polestar-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km