PSA kiest voor Belgische versnellingsbak

De Franse groep PSA gaat samenwerken met toeleverancier Punch Powertrain uit Sint-Truiden. Dat bedrijf zal geëlektrificeerde versnellingsbakken met dubbele koppeling leveren voor compacte Peugeots, Citroëns, DS-modellen en Opels.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 08 mei 2018

Om te kunnen beantwoorden aan de strengere uitstootnormen kiezen steeds meer merken voor milde hybrides en 48 volt-systemen. Maar er bestaan verschillende manieren voor zulke hybrides. Volkswagen gebruikt bijvoorbeeld een alternator-starter die de verbrandingsmotor ondersteunt bij hernemingen. PSA gooit het over een andere boeg.

Geëlektrificeerde versnellingsbak

De Franse groep gaat namelijk samenwerken met Punch Powertrain uit Sint-Truiden, dat sinds 2016 in handen is van de Chinese groep Yinyi. Punch Powertrain gaat geëlektrificeerde versnellingsbakken met dubbele koppeling leveren. De versnellingsbakken bevatten een kleine elektromotor op 48 volt die de verbrandingsmotor ondersteunt bij hernemingen (en het verbruik beperkt) en die sommige dingen zelfs volledig elektrisch kan doen. Dankzij de motor wordt kinetische energie efficiënter gerecupereerd bij het vertragen dan bij klassieke systemen.

Niet voor 2022

PSA zegt dat Punch Powertrain werd gekozen om de “e-DCT”-versnellingsbak te leveren tegen 2022. Dan wordt hij aan boord verwacht van compacte Peugeot-, Citroën-, DS- en Opel-modellen. Op termijn moet deze techniek het “minimale” elektrificatieniveau uitmaken van plug-inhybrides en 100% elektrische modellen bij PSA, dat zijn volledige gamma tegen 2025 wil elektrificeren.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Punch Powertrain.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi lijft designchef Land Rover in

Audi lijft designchef Land Rover in

Massimo Frascella wordt verantwoordelijk voor de styling van de toekomstige modellen van het merk met de vier ringen.

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Tijdens de Automotive eMotion Summit van Febiac konden we de Polestar 4 SUV-coupé ontdekken, die voor het eerst in België wordt voorgesteld.

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

De VZ is amper te onderscheiden van de andere Cupra Borns, maar hij geniet wel van 240 kW (325 pk) en 545 Nm, met een aangepast chassis om hem nog sportiever te maken!

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia wil zijn Spring niet laten inhalen door de nieuwe 'betaalbare' elektrische stadswagens. Maar is een uiterlijke make-over genoeg om hem 'in' te houden zonder technische evoluties?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 53.990
2019
105.433 km