Renault H1st Vision: technologisch demonstratiemodel

Software République heeft op het Viva Technology-salon 2023 deze gezamenlijk ontwikkelde concept onthuld. Hij krijgt de naam Renault Human First Vision en brengt 20 concrete (en licht beangstigende) technologische innovaties samen voor de mobiliteit van morgen.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 14 juni 2023
  • Toekomst

Hoewel hij het merklogo van Renault op de neus heeft zitten, is deze H1st Vision-conceptcar (Human First Vision) ontworpen door Software République. Een collectief van zes grote Franse bedrijven: Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics en Thales. Met de hulp van nog enkele start-ups en partners heeft Software République deze concept ontworpen, met 20 technologische innovaties aan boord die een "tastbare visie op de mobiliteitservaring van morgen" moeten voorstellen.

Lichaamsherkenning en avatar

Onder de innovaties die in deze conceptcar zitten verwerkt, is er bijvoorbeeld een lichaamsherkenning met gezichtsbevestiging. Concreet worden personen die op minder dan 6 meter van de wagen komen, herkend aan hun postuur. Vervolgens wordt de gezichtsherkenning geactiveerd als bevestiging van de herkenning van een geautoriseerde gebruiker. Een avatar op de zijruit groet vervolgens de gebruiker met zijn voornaam en vraagt de persoon of die aan boord wilt komen. Als de gebruiker bevestigt, worden de deuren geopend dankzij de stemherkenning.

Gezondheid van de bestuurder en van de wagen

De conceptcar zit ook vol met allerlei sensoren die in realtime zowel de gezondheid van de bestuurder als die van de wagen zelf in het oog kunnne houden. Het persbericht vermeldt dat "dankzij zijn algoritmes en de gezondheidsgegevens", de conceptcar zou kunnen anticiperen op een fysiek gezondheidsprobleem van de bestuurder. Deze informatie kan vervolgens worden doorgestuurd (na goedkeuring...) naar een medische dienst via een satellietverbinding. De H1st Vision-conceptcar is ook uitgerust met 'nieuwe virtuele' sensoren die in realtime de werking en slijtage van belangrijke onderdelen kunnen opvolgen, zoals de accu, remmen, banden en ophanging, enzovoort.

Waslijst aan technologie

Andere innovaties die door Renault worden genoemd, zijn onder meer het bestaan van een virtuele tweeling van de conceptcar (die de connectiviteit van de wagen met zijn omgeving kan testen in een virtuele omgeving), een immersief audiosysteem, een ingebouwd betaalsysteem, elektronische componenten uit siliciumcarbide om de levensduur van de batterij te verlengen en voor meer efficiëntie (en dus een groter rijbereik), enzovoort.

Tegen 2025?

Tot slot belooft de roadmap van Software République dat er tegen 2025 "tien nieuwe diensten en producten" worden gelanceerd. Het valt nog te bezien welke technologische innovaties van deze conceptcar het levenslicht zullen zien in twee jaar tijd.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Renault? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Renault-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Fiat Panda wordt Pandina

Fiat Panda wordt Pandina

De huidige Fiat Panda wordt de Pandina, om te vieren dat het model nog tot 2027 wordt geproduceerd in Italië.

Dacia: de volgende Sandero wordt elektrisch!

Dacia: de volgende Sandero wordt elektrisch!

De vierde generatie Dacia Sandero komt tussen 2027 en 2028 en krijgt zowel een versie met verbrandingsmotor als een volledig elektrische variant!

Rolls-Royce Arcadia Droptail: ultieme open luxe

Rolls-Royce Arcadia Droptail: ultieme open luxe

Na ‘La Rose Noire’ van vorig jaar is hier nu de Rolls-Royce Arcadia Droptail, een van de vier ultraluxueuze cabrio’s met een prijs van meer dan 20 miljoen euro!

Bugatti: van W16 naar V16!

Bugatti: van W16 naar V16!

De volgende hypercar van Bugatti krijgt een V16, en zal in juni 2024 uit de ateliers van Molsheim rollen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km