Scoop: dit is de BMW iX3 'Neue Klasse' voor 2025

Onze spionagefotografen hebben de toekomstige elektrische SUV van BMW gespot, die gebaseerd wordt op het Neue Klasse-platform met nieuwe cilindervormige batterijen. Deze opvolger van de huidige iX3 wordt in 2025 verwacht.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 06 februari 2024
  • Toekomst

Tijdens het afgelopen autosalon van München stelde BMW zijn technologische manifest voor in de vorm van een conceptcar met de naam Vision Neue Klasse. Dit was niet enkel een voorproefje op het design van de toekomstige BMW's (met name ter hoogte van de grille), maar ook van hun minimalistische interieur, waarbij reëel en virtueel hand in hand gaan. Maar de conceptcar was vooral de voorbode van het toekomstige en modulaire technische platform van de Beierse constructeur, speciaal ontworpen voor elektrische modellen. Het heet 'Neue Klasse', een verwijzing naar de BMW's uit de jaren 1960-70 met dezelfde naam, die het merk na een moeilijke periode weer naar de voorgrond brachten.

Eerst als iX3 en i3?

Deze technische basis zal dienen als ruggengraat voor heel wat toekomstige elektrische modellen van het merk, in elk formaat. Volgens Frank Weber, bestuurslid van BMW en verantwoordelijk voor ontwikkeling, zal dit toekomstige modulaire platform geschikt zijn voor alles tussen een 2 Reeks tot een X7. De modulaire inborst van dit platform moet het ook mogelijk maken om te spelen met de aandrijflijn, met de mogelijkheid tot voor-, achter- of vierwielaandrijving, afhankelijk van de behoeften.

BMW heeft al bevestigd dat het van plan is om in de nabije toekomst minstens 6 verschillende modellen op het Neue Klasse-platform te lanceren. In eerste instantie zou deze SUV in camouflagepak ervan gebruik moeten maken, met een gelijkaardig formaat als de huidige iX3. Zijn lancering wordt verwacht in de tweede helft van 2025. We weten ook dat hij snel wordt gevolgd door een elektrische berline, op dezelfde grootte als de huidige 3 Reeks.

Technologische sprong voorwaarts

Met deze moderne basis kan BMW een elektrische architectuur aanbieden met ondersteuning voor batterijen op 800 volt, waarmee ze supersnel kunnen worden bijgeladen. BMW zegt zelfs een laadvermogen te kunnen bereiken van maximaal 500 ampère op gelijkstroom, wat in theorie neerkomt op  een laadvermogen van 400 kW. Daarmee moet het mogelijk worden om 30% sneller van 10 tot 80% laadniveau te kunnen 'bijtanken' dan bij de huidige generatie.

95 of 120 mm hoge batterijen

Deze Neue Klasse markeert ook de lancering van de zesde generatie elektrische aandrijving (eDrive) van BMW. De kern van deze verandering wordt gevormd door een volledig nieuwe generatie batterijen, met cilindervormige cellen (zoals bij Tesla) in plaats van prismatische exemplaren. Deze nieuwe cellen krijgen steeds een diameter van 46 mm, maar hun hoogte kan variëren volgens de behoeften van het model (95 of 120 mm, met een respectievelijke codenaam 4695 of 46120). Vergeleken met de prismatische cellen van de vijfde generatie eDrive, zou de energiedensiteit met meer dan 20% moeten toenemen. Dankzij verdere verbeteringen qua efficiëntie bij de Neue Klasse-familie belooft BMW een tot 30% grotere autonomie. In het geval van deze toekomstige iX3 zou dit een WLTP-actieradius van meer dan 600 km moeten opleveren.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Automedia.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km