Scoop: de “betaalbare” elektrische Volkswagen

Gaat hij ID.2 heten, of ID.Golf?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 21 februari 2023
  • Toekomst

Onze spionnen verrasten heel recent een ontwikkelingstestauto van de toekomstige elektrische stadswagen van de Volkswagen-groep. Dat toekomstige model zal in het gamma onder de huidige ID.3 komen te staan en zou dus logischerwijs ID.2 gaan heten. Alleen steekt recent steeds vaker het gerucht de kop op dat Volkswagen ook de naam ID.Golf zou overwegen, om verder te bouwen op de legendarische modelnaam uit zijn catalogus...

Formaat van de Polo

In de praktijk zouden de afmetingen van deze ID.2 eerder in de buurt komen van die van de huidige Polo, met een lengte van zowat 4,10 m. De betrapte ontwikkelingsauto gebruikt een “bruut afgesneden” ID.3-koetswerk, maar ook dan kunnen we al met zekerheid vaststellen dat de wielbasis werd ingekort. De achterdeuren van de testauto zijn ook opvallend kort. Dient wel gezegd dat dit model nog aan het begin van ontwikkeling staat en het koetswerk dus verre van definitief is.


Voorwielaandrijving

De toekomstige instap-ID. zal zijn technologische basis delen met de kleine elektrische Cupra die zal ontstaan uit de UrbanRebel concept car. Beide modellen krijgen een aangepaste versie van het huidige MEB-onderstel, de basis waarrond de hele elektrificatiestrategie van de Duitse groep is gebouwd. Naast een kortere wielbasis krijgt deze nieuwe versie, speciaal gericht op de kleine en meest betaalbare elektrische modellen van de groep, ook een elektromotor die de achterwielaandrijving opgeeft en de voorwielen zal gaan aandrijven. Allebei zullen ze worden gebouwd in de Spaanse fabriek in Martorell. Op onze wegen verschijnen ze wellicht in 2025.

400 km WLTP? 

De ID.Life concept car, die voor het eerst vooruitblikte op wat een kleine elektrische Volkswagen zou kunnen worden, gebruikte een batterij met een capaciteit van 57 kWh. Dat moest volstaan voor een theoretisch WLTP-rijbereik tot 400 km. Oorspronkelijk had Volkswagen het ook over een tarief onder de psychologische grens van € 20.000 voor deze “baby ID.”, maar intussen lijkt het er steeds meer op dat het als betaalbaar bedoelde elektrische instapmodel minstens € 25.000 zal gaan kosten.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 35.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Automedia.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km