Top 5: de Peugeot 205

De Française blaast dit jaar 40 kaarsjes uit. Bij wijze van verjaardagscadeau nemen we de 5 meest gewilde versies onder de loep.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 27 februari 2023
  • Divers

Turbo 16

De 205 was bijzonder succesvol in de autosport. De Française wist zich tot 2 keer toe tot overwinnaar te kronen in het wereldkampioenschap rally tijdens het ophefmakende tijdperk van de ‘Group B’-bolides. Er kwamen zelfs 200 exemplaren voor op de openbare weg, waarbij het vermogen beperkt werd tot 200 pk voor net iets meer dan 1.100 kg.

Grand Raid

Net na het grote Goup B-avontuur recycleerde Peugeot zijn 205 T16 om deel te nemen aan de Parijs-Dakar. En het werd een succes! Het model werd licht aangepast om opgewassen te zijn tegen de extreme rally raid-omstandigheden en 'Grand Raid' gedoopt. Ook in deze mythische beproeving slaagde hij er tot tweemaal toe in om zich tot kampioen te kronen.


Pikes Peak

In 1987, met al 2 titels achter zijn naam in zowel het wereldkampioenschap rally als in de Parijs-Dakar, zet Peugeot zijn zinnen op de Pikes Peak heuvelklim. Jammer genoeg volstaan zijn 550 paarden voor een gewicht van 850 kg en indrukwekkende spoilers niet om de overwinning te kunnen claimen. Maar wat een machine!


Tolman Edition

Ondanks zijn successen in de motorsport blinkt de 205 nog het meest uit op de openbare weg, vooral nu hij aan de hedendaagse smaak aangepast is door de specialisten van Tolman. De experten van het Britse bedrijf zijn erin geslaagd om 200 pk te puren uit zijn kleine viercilinder! Jammer dat een exemplaar bijna € 63.500 kost… exclusief taksen!

GTI

De meest iconische onder de 205’s blijft natuurlijk de originele GTI. Het bewijs: nu hij een echte legende geworden is in de autowereld, vinden de exemplaren van de kleine Française die in uitstekende staat verkeren gretig aftrek, met hoge prijzen tot gevolg wanneer ze geveild worden. En gezien de emoties die deze kleine hot hatch losmaakt, zal dat niet meteen veranderen…


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Peugeot? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Peugeot-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Scoop: de Kia EV3 komt dichterbij

Onze spionnen hebben een gecamoufleerde productieversie gespot van de Kia EV3. Krijgen we binnenkort dan de presentatie?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km