Top 5 van de coole functies bij elektrische auto’s

Dankzij hun technische karakter dat verschilt van dat van auto’s met een verbrandingsmotor, vind je bij elektrische auto’s bijzondere functies die soms heel origineel zijn. Deze vijf bijvoorbeeld!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 30 september 2022
  • Straf
  • 4.313 weergaven

1. ‘Tank Turn’

Sommige elektrische auto's hebben afzonderlijk aanstuurbare motoren en kunnen daardoor een zogenaamde 'tank turn' doen. Met andere woorden: ter plekke draaien als een tank die uitgerust is met rupsbanden! Hoe? Door de linkerwielen in één richting te draaien en hun rechterwielen in de tegenovergestelde. Onder andere de R1T pick-up van Rivian biedt deze functie. Je kan dus letterlijk ter plekke draaien! Maar bij voorkeur op een zachte ondergrond…


2. ‘CrabWalk’

Nog een originele voortbewegingstechniek, dit keer bij de GMC Hummer EV: de 'CrabWalk'. Voor zijn nieuwe bestaan in elektrische vorm biedt de mastodont deze functie dankzij zijn vierwielsturing met een grote stuuruitslag. Wanneer alle vier de wielen in dezelfde richting sturen, is het mogelijk om diagonaal te rijden! Knap, niet?


3. ‘Powerbank’

 

Elektrische auto's die beschikken over V2L (Vehicle to Load) kunnen ook gebruikt worden als energiebron op wielen, door de in hun batterijen opgeslagen energie te gebruiken. De elektrische pick-up van Ford bijvoorbeeld, de F-150 Lightning, is op dat vlak de referentie in zijn soort. Hij kan tot 9,6 kW stroom leveren om gereedschap of huishoudtoestellen van stroom te voorzien, bijvoorbeeld bij kampeertrips, of zelfs om andere elektrische auto's op te laden... en zelfs om een huis van stroom te voorzien bij een stroompanne!


4. ‘Power Boost’

Het motormanagement van elektromotoren maakt het ook gemakkelijker dan bij verbrandingsmotoren om te zorgen voor tijdelijke pieken in het vermogen. Met deze 'overboost'-functie kan je een paar seconden lang genieten van extra power bij het inhalen of voor een explosieve start. In het geval van de Porsche Taycan Turbo S bijvoorbeeld, verhoogt deze functie het maximaal beschikbare vermogen tijdelijk met 100 kW, van 460 kW naar 560 kW. Met andere woorden (of eerder cijfers): 625 tot 761 pk. Een stevige opkikker!


5. ‘One Pedal’

Een andere handigheid van een aantal elektrische modellen is de mogelijkheid om een zogenaamde 'One Pedal' modus in te schakelen. De auto maakt dan optimaal gebruik van zijn energierecuperatiesysteem om af te remmen tot hij stilstaat en vervolgens stil te blijven staan totdat de bestuurder het gaspedaal weer intrapt om verder te rijden. Kortom, je kan rijden zonder ooit het rempedaal aan te hoeven raken. Deze functie, waarmee onder andere de Nissan Leaf uitpakte, is zeer ontspannend bij het rijden in de stad of in accordeonfiles.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Airbus en Renault gaan samenwerken om de batterijen van morgen te ontwikkelen

Airbus en Renault gaan samenwerken om de batterijen van morgen te ontwikkelen

Het doel: erin slagen om meer energie op te slaan in kleinere en lichtere batterijen.

Youngtimers: explodeert de prijs van BMW ‘M’-modellen uit de jaren ‘80 en ‘90?

Youngtimers: explodeert de prijs van BMW ‘M’-modellen uit de jaren ‘80 en ‘90?

De waardes die sommige BMW’s behaalden tijdens een recente veiling zijn duizelingwekkend!

Volkswagen heeft naar zijn klanten geluisterd voor de update van de ID.3!

Volkswagen heeft naar zijn klanten geluisterd voor de update van de ID.3!

De facelift van de elektrische hatchback wordt in de lente van 2023 verwacht.

Opel Rocks e-xtreme is… extreem

Opel Rocks e-xtreme is… extreem

Deze nieuwe look voor het Duitse broertje van de Citroën Ami is het resultaat in van een designwedstrijd. En Opel gaat hem bouwen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km