Top 5 van de meest memorabele Volkswagen Touareg-modellen

De VW Touareg viert zijn 20ste verjaardag! Daarom besliste VROOM.be om terug te blikken op de meest markante versies van dit model met heel wat records achter zijn naam.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 25 mei 2022
  • Straf
  • 7.881 weergaven

1. Het origineel

In 2002 deed VW met de Touareg met veel tamtam zijn intrede in de wereld van de premium SUV's. Met zijn eenvoudige en subtiele looks is hij niet meteen de meest opwindende in zijn segment om naar te kijken. Maar onder de motorkap zien we een ander verhaal! In de loop van zijn 20-jarige bestaan heeft hij heel wat motoren de revue zien passeren, met 4, 5, 6, 8, 10 en zelfs 12 cilinders!

2. 10-cilinder diesel en R50

De Touareg werd gelanceerd met een niet alledaagse motor: een V10 turbodiesel! Met zijn 10 cilinders kon je een vloedgolf aan vermogen verwachten. Hij leverde echter "slechts" 313 pk, maar een ongelooflijk koppel van 750 Nm! Want ja, de Touareg is gemaakt om van alles en nog wat te trekken, zoals een vliegtuig... Een record in die tijd.


En dat is nog niet alles, want deze motor bezorgde de Touareg als eerste de letter ‘R’. In zijn R50-uitvoering had het 5-liter blok tot 350 pk en 850 Nm koppel!

3. Een motor van over het Kanaal

In 1998 kocht VW Bentley. Sommige Duitse modellen kregen daardoor de 12-cilinder van de Britse autobouwer. En in 2005 belandde hij in de Touareg, maar slechts voor 500 exemplaren! Met zijn vermogen van 450 pk en 600 Nm koppel kan hij vanuit stilstand de 100 km/u halen in 5,9 seconden. Dit model is één van de zeldzaamste Touaregs!

4. De woestijn is zijn speelterrein

De competitieversie van de Touareg heeft niet alleen de geschiedenis van het model richting gegeven, maar ook die van de Dakar! En niet voor niets: het was de allereerste auto die de race won met een dieselmotor onder de kap! De 2.5-liter vijfcilinder, die ook in de productieversie verkrijgbaar was, zag zijn vermogen stijgen tot 310 pk en 600 Nm koppel tijdens zijn drie opeenvolgende overwinningen!

5. Weer een premiè‘R’e voor de Touareg!

Na een generatie overgeslagen te hebben, maakt de letter 'R' een comeback in het Touareg-gamma. En dat doet hij voor het eerst met een plug-in hybride aandrijving! De combinatie van de V6 benzinemotor en de elektromotor levert een totaal van 462 pk en 700 Nm koppel! Ondanks zijn gewicht van 2,5 ton tikt de Touareg R vanuit stilstand de 100 km/u aan in 5,1 seconden!

Speciale vermelding: Edition 20

Om zijn 20ste verjaardag te vieren, biedt Volkswagen zijn Touareg aan in een speciale editie waarvan het interieur bezaaid is met het getal 20. Het geheel wordt vervolledigd met een donkerblauwe kleur en zwarte details. Een mooi verjaardagscadeau voor deze auto van vele records.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een VW Touareg? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste VW Touareg-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

VROOM.be kroop in de huid van een consultant, een verkoper of een architect die kilometers vreet op weg naar zijn klanten. Is dat haalbaar met een elektrische auto?

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vandaag is Maybach een label dat gekleefd wordt op de meest luxueuze modellen van Mercedes. 100 jaar geleden was het echter een op zichzelf staand merk dat enkele van de meest opulente auto’s op de planeet bouwde!

Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Hoewel het rationeel geen elk voordeel biedt, wil BMW ze toch zo lang mogelijk aanbieden op zijn auto’s voor liefhebbers.

Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

De Française trekt de crossover coupé-kaart.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km