Topscores bij Euro NCAP… met één uitzondering

Van de 16 auto’s die de onafhankelijke crashtestorganisatie tegen de muur knalde, behaalden er 15 de maximumscore van vijf sterren, waaronder een Tesla en een aantal Chinese modellen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 21 november 2022
  • Sector

Bij de ontwikkeling van nieuwe modellen wordt er steeds meer nadruk gelegd op veiligheid. Niet alleen wat de fysieke bescherming van inzittenden en voetgangers in het geval van een impact betreft, maar ook qua technologie om die aanrijding te vermijden. In de nieuwste crashtests scoorden dan ook heel wat merken uitstekend. Alleen de DS 9 behaalde maar vier sterren, volgens Euro NCAP omdat hij bij een gedeeltelijke frontale impact met een ander voertuig gevaarlijk kan zijn voor dat andere voertuig.

Dit zijn de winnaars

Ongeacht tegen welke auto je zou kunnen botsen, kan met een gerust gemoed instappen in deze modellen met de maximumscore van vijf sterren: Honda Civic, Hyundai IONIQ 6, NIO ET7, Nissan Ariya, Nissan X Trail, Range Rover, Range Rover Sport, Renault Austral, Smart #1, Subaru Solterra, Tesla Model S, Toyota bZ4X, Toyota Corolla Cross, WEY Coffee 02.


Ook heel wat elektrische modellen dus, die door een aantal mensen nog altijd gewantrouwd worden. Wat ook opvalt zijn de modellen van Chinese autobouwers zoals Nio, smart (de #1 wordt oor Geely gebouwd) en WEY, die de proeven uitstekend doorstaan. Dat was ooit wel anders, en het bewijst dat de nieuwe modellen uit het Verre Oosten van bij de start ontwikkeld zijn om te voldoen aan de Europese veiligheidseisen.

Hertesten

Omdat Euro NCAP autobouwers ook wil aanzetten om bestaande modellen te blijven doorontwikkelen op het vlak van crashveiligheid en veiligheidstechnologieën, werden ook een aantal auto’s die al eerder getest werden nu opnieuw aan geëvalueerd. Dat is onder andere het geval met de Volkswagen Golf die in 2019 getest werd en de Isuzu D-MAX die in 2020 al eens passeerde. Beiden behouden hun vijfsterrenscore volgens het nieuwe, strengere testprotocol. De Japanse pick-up krijgt geen hogere individuele score krijgt voor een nieuwe knie-airbag die Isuzu ontwikkelde. Voor de crashtestorganisatie was de verbetering te beperkt.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km