Topscores bij Euro NCAP… met één uitzondering

Van de 16 auto’s die de onafhankelijke crashtestorganisatie tegen de muur knalde, behaalden er 15 de maximumscore van vijf sterren, waaronder een Tesla en een aantal Chinese modellen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 21 november 2022
  • Sector

Bij de ontwikkeling van nieuwe modellen wordt er steeds meer nadruk gelegd op veiligheid. Niet alleen wat de fysieke bescherming van inzittenden en voetgangers in het geval van een impact betreft, maar ook qua technologie om die aanrijding te vermijden. In de nieuwste crashtests scoorden dan ook heel wat merken uitstekend. Alleen de DS 9 behaalde maar vier sterren, volgens Euro NCAP omdat hij bij een gedeeltelijke frontale impact met een ander voertuig gevaarlijk kan zijn voor dat andere voertuig.

Dit zijn de winnaars

Ongeacht tegen welke auto je zou kunnen botsen, kan met een gerust gemoed instappen in deze modellen met de maximumscore van vijf sterren: Honda Civic, Hyundai IONIQ 6, NIO ET7, Nissan Ariya, Nissan X Trail, Range Rover, Range Rover Sport, Renault Austral, Smart #1, Subaru Solterra, Tesla Model S, Toyota bZ4X, Toyota Corolla Cross, WEY Coffee 02.


Ook heel wat elektrische modellen dus, die door een aantal mensen nog altijd gewantrouwd worden. Wat ook opvalt zijn de modellen van Chinese autobouwers zoals Nio, smart (de #1 wordt oor Geely gebouwd) en WEY, die de proeven uitstekend doorstaan. Dat was ooit wel anders, en het bewijst dat de nieuwe modellen uit het Verre Oosten van bij de start ontwikkeld zijn om te voldoen aan de Europese veiligheidseisen.

Hertesten

Omdat Euro NCAP autobouwers ook wil aanzetten om bestaande modellen te blijven doorontwikkelen op het vlak van crashveiligheid en veiligheidstechnologieën, werden ook een aantal auto’s die al eerder getest werden nu opnieuw aan geëvalueerd. Dat is onder andere het geval met de Volkswagen Golf die in 2019 getest werd en de Isuzu D-MAX die in 2020 al eens passeerde. Beiden behouden hun vijfsterrenscore volgens het nieuwe, strengere testprotocol. De Japanse pick-up krijgt geen hogere individuele score krijgt voor een nieuwe knie-airbag die Isuzu ontwikkelde. Voor de crashtestorganisatie was de verbetering te beperkt.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Euro NCAP.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Lada 110, met de hulp van... Porsche!

Vergeten model: Lada 110, met de hulp van... Porsche!

Met de 110 is Lada erin geslaagd om de vele kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Maar hoe?

Ford Kuga Graphite Tech Edition: de looks én de technologie

Ford Kuga Graphite Tech Edition: de looks én de technologie

Ford brengt zijn populaire SUV Kuga uit in een nieuwe speciale reeks Graphite Tech Edition. Een uitrustingsniveau dat ook als hybride en plug-inhybride wordt aangeboden.

Aston Martin DB12: Super Tourer, maar geen V12 meer

Aston Martin DB12: Super Tourer, maar geen V12 meer

Aston Martins nieuwste telg in de DB-bloedlijn wil verder gaan dan de huidige grenzen van het Grand Tourisme en nieuwe maatstaven creëren. Maar dat doet hij zonder V12...

Reportage: 3.000 km met de Mercedes GLC 300 de

Reportage: 3.000 km met de Mercedes GLC 300 de

Diesel voor de lange afstanden en elektrisch voor de dagelijkse ritten: is de plug-in dieselhybride het beste van twee werelden? Je kan er in ieder geval heel ver mee rijden op één tank! Toch als je zijn technologie goed gebruikt...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km