Nieuwe Toyota GR Yaris krijgt meer rally-DNA dan ooit!

Het Japanse bommetje krijgt een 'directe automatische transmissie'.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 20 oktober 2023
  • Toekomst

We kondigden het al in april 2022 aan: de Toyota GR Yaris wordt binnenkort aangeboden met een automatische versnellingsbak. Een proefstuk waar de Japanse ingenieurs al bijna twee jaar hun tanden op stukbijten, terwijl er al een GR Yaris met twee pedalen is gespot op de piste van de Toyota Gazoo Racing Rally Challenge in Japan begin vorig jaar.

In de tussentijd is de ontwikkeling van de productieversie van deze sportieve automatische versnellingsbak er zo goed op vooruit gegaan dat Akio Toyoda, de voorzitter van Toyota, heeft laten vallen dat hij binnenkort op de markt wordt gebracht, vermoedelijk op hetzelfde moment als de vernieuwde GR Yaris.

Unieke versnellingsbak

Deze 'DAT', of 'Direct Automatic Transmission', belooft de wereld van automatische versnellingsbakken op te schudden. Hij werd dan ook eerst en vooral ontwikkeld voor de competitie en voor het circuit, waar de voormalige CEO van Toyota regelmatig te vinden is. Hij legt uit dat hij regelmatig wat tijd verliest bij het manueel schakelen van zijn raceversie van de GR Yaris. Vandaar de vraag naar de ontwikkeling van een versie met automaat, waar hij duidelijk zeer tevreden mee is: met de DAT "verlies je geen tijd meer bij het schakelen", legde hij uit, waardoor hij zich beter kan concentreren op het sturen, versnellen en remmen.

Er blijven echter nog twee vragen over: zal de GR Yaris hierdoor enkel nog maar beschikbaar zijn met een automaat, en komt de DAT ook naar andere modellen van het Toyota-gamma? Het antwoord over enkele maanden!

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Toyota Gazoo Racing.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km