Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Naast de 100% elektrische bZ Compact SUV concept, één van de 6 elektrische bZ-modellen die het merk in 2026 op de markt wil hebben, werkt Toyota ook aan een hybride opvolger voor de C-HR.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 05 december 2022
  • Toekomst

Toyota deed het goed in 2022. In Europa staat het op nummer twee, met een marktaandeel van tot nu toe 7,3%, een stijging met 0,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op het ‘Kenshiki Forum’, dat Toyota Motor Europe organiseerde in zijn thuisbasis Brussel, kwamen we meer te weten over de strategie waarmee de groep ook in de toekomst zijn positie in Europa wil consolideren.

Wereldwijd wil Toyota tegen 2050 CO2-neutraal zijn, maar in Europa moet dat al in 2040 een feit zijn. En dat wil het gefaseerd bereiken, met klimaatneutrale productie tegen 2030, enkel nog 100% elektrische voertuigen in 2035 en daarna ook een klimaatneutrale logistieke keten. Maar tot 2035 blijft het merk dus ook inzetten op voertuigen met verbrandingsmotoren, zoals hybrides en plug-in hybrides (zoals de nieuwe Prius), en waterstofvoertuigen met een brandstofcel of eventueel zelfs een verbrandingsmotor op het gas. Een brede waaier aan aandrijftechnologieën dus, of ‘The power of And’, zoals Toyota het verwoordt.

Zes bZ EV’s tegen 2026

Op het Kenshiki Forum kregen we de bZ Compact SUV Concept, die het merk midden november 2022 voorstelde, van naderbij te zien. Na de bZ4X is dit het tweede van de zes 100% elektrische bZ-modellen (kort voor Beyond Zero) die Toyota tegen 2026 op de markt wil hebben in Europa.


De bZ Compact SUV Concept werd ontworpen in Europe door de ED2 ‘European Design & Development’ studio van het merk in het Franse Nice. Met zijn lengte van 4,538 mm, breedte van 1,888 mm en hoogte van 1,560 mm is hij iets compacter dan de bZ4X, en valt hij qua afmetingen eerder te vergelijken met de C-HR. Bij zijn voorstelling verwachtten we dan ook dat het de elektrische opvolger zou zijn van dat model...

C-HR Prologue

Maar Toyota verraste op het Kenshiki Forum met nog een volledig nieuwe concept car, de C-HR Prologue, die uiteindelijk de huidige C-HR moet opvolgen. Het is de perfecte illustratie van de strategie waarmee Toyota zijn marktaandeel op het Oude Continent nog meer wil verankeren: twee verschillende voertuigen in een bijzonder populair segment (naast de iets grotere b-Z4X), elk op maat gemaakt voor hun specifieke aandrijflijn. En dat wordt in het geval van de C-HR een plug-in hybride aandrijving. 

De C-HR was pakte bij zijn lancering uit met een eerder gewaagd design. Met de nieuwe generatie, die voorafgegaan wordt door deze C-HR prologue, wil Toyota die troef nog meer uitspelen. De look van de C-HR prologue, die ook door de Europese ED² designstudio ontworpen werd, is dan ook nog meer uitgesproken. 

De concretisering in een productiemodel zal nog een tijd op zich laten wachten, aangezien de Prologue nog maar een eerste aanzet is. In de tussentijd werkt de ingenieursafdeling van Toyota in Zaventem aan de technische ontwikkeling. Het moet dus een model worden waar we als Belgen een beetje trots op kunnen zijn, de volgende generatie van de C-HR. 


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km