Vergeten model: Mercedes SL 73 AMG, met Pagani Zonda-V12 onder de motorkap!

Onder de motorkap van deze schijnbaar braafjes ogende Mercedes SL 73 AMG zit identiek dezelfde motor als in een van de meest iconische supercars aller tijden! We zoomen in op een van de meest geheimzinnige Mercedessen in de geschiedenis van het merk...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 20 september 2022
  • Divers
  • 1.991 weergaven

De Mercedes SL R129 begint langzaam maar zeker de interesse van verzamelaars te wekken. Onder zijn discrete en ietwat verouderde uiterlijk is deze Mercedes een toonbeeld van technologie en verfijning. Hij kwam op de markt in 1989 met een 3-liter zes-in-lijn of een 5-liter V8, maar hij zou al snel aan spierkracht winnen met een weelderige 6-liter V12 in de SL600. Al was dit toppunt duidelijk nog niet genoeg voor de meer welvarende klanten...

7,3 liter onder de kap!

In het begin van de jaren ’90 was AMG nog een zelfstandige divisie, maar eentje die zijn talenten al had bewezen. Dus besloten de tovenaars uit Affalterbach om zich op de ingewanden van de SL600 te richten en de V12 op te voeren. De amfetaminekuur bleek geweldig: de V12 werd opgeboord tot 7,3 liter en het vermogen steeg van 400 pk naar... 525 pk! Maar het is vooral het koppel dat onklopbaar was, met een maximum van 750 Nm. De motor die hier zijn debuut maakte, zou zijn carrière afsluiten onder de motorkap van een zekere Pagani Zonda.

Goede manieren

Met zo’n stortvloed aan vermogen werd de rest van het chassis natuurlijk ook aangepakt. Langs de andere kant, zoals die tijd betaamde, was de auto nog steeds even discreet, met enkel een dubbele uitlaatpijp om zijn extra spierkracht te benadrukken. Zelfs zijn velgen meetten amper 18 inch! De prestaties zijn navenant (4,8 seconden voor de 0-100 km/u), maar zijn goede manieren bleven behouden, met een hoogstaand comfort, een zijdezachte 5-trapsautomaat en een zeer discreet geluid.

Zeldzame parel

De productie werd quasi in de doofpot gestoken en bedroeg in totaal 85 exemplaren, waardoor deze Mercedes SL 73 AMG extreem moeilijk te vinden is. Onze raad? Bekijk de zoekertjes in het Midden-Oosten en de meer prestigieuze veilingen en reken op een prijs tussen de 200.000 en 300.000 euro!


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Mercedes SL? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Mercedes SL-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Voor zijn 50ste verjaardag stelt het sportieve M-departement van BMW zijn eerste plug-in hybride model voor, de XM. Een SUV van superlatieven met een polariserende look en binnenkort een rood kantje!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar heeft iets meer info gelost over zijn ‘3’ SUV in de aanloop naar zijn officiële voorstelling.

Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Zowel de berline als de break hebben recht op deze versie met 225 pk en een dynamischer onderstel.

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Het Japanse merk investeert in SkyDrive, een bedrijf dat “vliegende auto’s” ontwikkelt, al moet je niet verwachten dat die ook kunnen rijden.

Aanbevolen tests voor jou

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km