Vergeten model: Rolls-Royce Phantom III, de beste Rolls aller tijden?

De Rolls-Royce Phantom III, gelanceerd in 1936, is het laatste grote vooroorlogse model van Rolls-Royce. Een model dat een zekere decadentie en onaantastbaarheid uitstraalde!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 25 juli 2023
  • Divers

In het Engeland van 1936 verscheen een majestueus silhouet uit de ateliers van Rolls-Royce. Het was de Phantom III, de laatste grote creatie van het merk voor de chaos van de Tweede Wereldoorlog. Zijn hart, een gelegeerde V12 van 7,3 liter groot met... 24 bougies, kon kloppen met een ongeëvenaard vermogen voor die tijd (zo'n 180 pk), waarmee hij de koning van de weg werd. Het zou ook de enige Rolls-Royce met een V12 blijven tot de introductie van de Silver Seraph in 1998!

Buitengewone carrière

Elke Phantom III was uniek. Het kale chassis verliet de fabriek om te worden opgebouwd door de grootste carrossiers van die tijd: Barker, Park Ward, Mulliner, ... Elke partij had zijn eigen touch, wat berlines opleverde, coupés en cabriolets, de een nog eleganter dan de andere.

De Phantom III was dan ook het hoogtepunt van de gouden periode van de auto-industrie, een symbool van prestige en elegantie. Het was de droom van elke gentleman, een kunstwerk op wielen, een meesterwerk van de Britse techniek. En een meesterwerk dat best goed reed, met een stille motor met het koppel van een vrachtwagen, waardoor je het kon veroorloven om een keertje minder te schakelen. Wat de remmen betreft, een zwaktepunt van auto's uit die tijd, deed de Phantom III het ook nog niet zo slecht, met kabelremmen bijgestaan door een bekrachtiger die onder licentie van Hispano-Suiza werd geproduceerd, het concurrerende merk uit Spanje.

Flinke som, ook vandaag

De Rolls-Royce Phantom III is het toonbeeld van een tijdperk waarin oog voor detail en bouwkwaliteit voorop stonden. Ook vandaag blijft het een symbool van prestige en tijdloze elegantie, wat dan ook wordt weerspiegeld in de prijzen: vanaf 70.000 euro voor een 'simpele' berline tot meer dan een miljoen euro voor een exemplaar met een meer prestigieuze carrosserie!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Rolls-Royce? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Rolls-Royce-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi lijft designchef Land Rover in

Audi lijft designchef Land Rover in

Massimo Frascella wordt verantwoordelijk voor de styling van de toekomstige modellen van het merk met de vier ringen.

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Tijdens de Automotive eMotion Summit van Febiac konden we de Polestar 4 SUV-coupé ontdekken, die voor het eerst in België wordt voorgesteld.

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

De VZ is amper te onderscheiden van de andere Cupra Borns, maar hij geniet wel van 240 kW (325 pk) en 545 Nm, met een aangepast chassis om hem nog sportiever te maken!

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia wil zijn Spring niet laten inhalen door de nieuwe 'betaalbare' elektrische stadswagens. Maar is een uiterlijke make-over genoeg om hem 'in' te houden zonder technische evoluties?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 53.990
2019
105.433 km