VW-schandaal: Is het na VW de beurt aan Renault?

De Duitse milieubeweging Deutsche Umwelthilfe (DUH) bevestigt dat er ook bij Renault problemen zijn met de uitstoot: bij de nieuwe Renault Espace zou de NOx-uitstoot tot 25 keer hoger liggen dan aangegeven.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 24 november 2015

Nadat het uitstootschandaal pijnlijk duidelijk maakte dat de huidige emissietests niet realistisch zijn en dat VW daar meer dan handig van gebruik heeft gemaakt, worden er ook andere fabrikant onder de loep genomen. Ook bij Renault zijn er opvallende testresultaten.

Het DUH heeft bekend gemaakt dat de nieuwe Renault Espace - wanneer die is uitgerust met een 1.6 l dCI - een NOx-uitstoot heeft die 25 keer hoger is dan de voorgeschreven Euro6-norm! Deze resultaten tonen ook aan dat de tests die fabrikanten moeten afleggen nog weinig te maken hebben de werkelijke rijomstandigheden. De reactie van de expert van het DUH die de tests heeft uitgevoerd: “Het is ondenkbaar dat deze zogezegd moderne diesels die zo vervuilend zijn nog op onze wegen mogen rond rijden en de lucht vervuilen die we inademen.”Het DUH heeft geen andere modellen van Renault getest, maar deze motor drijft niet alleen de nieuwe Espace aan… De tests werden met een warme motor uitgevoerd in vijf verschillende fasen. De verschillen zijn groot maar niets wijst in de richting van kwaad opzet.

Reactie van Renault
Renault heeft ondertussen gereageerd en betwist de conclusies die het DUH trek. Renault benadrukt dat de Espcace “net zoals alle modellen die worden gecommercialiseerd conform de wetgeving zijn.” De fabrikant wijst er nog dat “de testprocedures die gebruikt werden door de Universiteit van Bern niet conform de Europese reglementering zijn en dus belangrijke variaties in de resultaten opleveren.” Daarnaast geeft de Franse constructeur nog aan dat ze “alles in het werk zal stellen om de deze resultaten te onderzoeken.”

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Renault S.A..

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Zagato AGTZ Twin Tail: twee supercars in een

Zagato AGTZ Twin Tail: twee supercars in een

De Zagato AGTZ Twin Tail is gebaseerd op de Alpine A110 en geïnspireerd op de A220 die op Le Mans heeft geracet, en heeft vooral een tweede achterbumper die hem bijna 50 cm langer maakt!

BYD YangWang U9: 1.300 pk sterke bolide gelanceerd op 25 februari

BYD YangWang U9: 1.300 pk sterke bolide gelanceerd op 25 februari

Hij sprint van 0 naar 100 km/u in minder dan 2 seconden!

Mercedes SL: Maybach- en Mythos-versie in 2025?

Mercedes SL: Maybach- en Mythos-versie in 2025?

Mercedes zou een Mythos-speedsterversie van de SL uitbrengen in 2025, net als een luxueuze Maybach-versie.

Scoop: VW Tayron, nieuwe 7-zits SUV voor Europa

Scoop: VW Tayron, nieuwe 7-zits SUV voor Europa

Onze spionagefotografen hebben de toekomstige 7-zits SUV van Volkswagen gespot tijdens wintertests. Die zal de Tiguan Allspace vervangen vanaf 2025.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 53.990
2019
105.433 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km