Zo anders is de Amerikaanse markt: dit zijn hun auto's van het jaar

Twee modellen die bij ons zelfs niet op de markt komen, maar ook de Kia EV6, de Europese auto van het jaar 2022.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 12 januari 2023
  • Divers

Terwijl het in Europa wachten is op de bekendmaking van de auto van het jaar 2023, een première die aangekondigd wordt tijdens de persdag van het Autosalon van Brussel nu vrijdag, weten ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wel al welke auto’s de titel van ‘North American Car of the Year’ krijgen. Meervoud, want de Amerikanen verkiezen een auto, een ‘Utility’ en een ‘Truck’.

Kia, Ford en Acura

De verkiezing werd in 2004 in het leven geroepen en de jury bestaat uit 60 journalisten uit de VS en Canada. De Europese auto van het jaar 2022, de elektrische crossover Kia EV6, werd dit jaar verkozen tot ‘Utility of the Year'. Geen onbekende voor ons Europeanen dus, maar dat wordt anders bij de ‘Truck’ en de ‘Car’.

De populariteit van pick-ups mag in Europa dan gestegen zijn, heel groot is het segment hier nog altijd niet. Maar in Noord-Amerika is het (net als de afmetingen van de modellen zelf) enorm, en is een pick-up al vier decennia lang het best verkochte voertuig, over alle segmenten heen. En het is die pick-up die op het Noord-Amerikaanse continent verkozen is tot ‘Truck’ van het jaar: de F-150, en dat in zijn 100% elektrische Lightning-versie die VROOM.be onlangs nog testte. Twee elektrische wagens op het hoogste schavot dus.


De Noord-Amerikaanse ‘Car of the Year’ is dan weer traditioneler, en van een merk dat in Europa niet verdeeld wordt: de Acura Integra. Acura is het ‘premiummerk’ van Honda en de Integra is een vierdeurs met aflopende daklijn die gebruikmaakt van de basis van de Honda Civic. Weinig te maken dus met de sportieve Honda Integra coupé uit de jaren ‘90.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km