Testen

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Toyota keert terug naar het segment van de kleine SUV’s met de nieuwe Yaris Cross. Het is een veelzijdig model met een zeer volledig technologisch pakket. Maar weet deze Yaris op stelten ook onderweg indruk te maken?
 • Sepulchre Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
 • 24 juni 2021
 • Toyota
3,8
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 4,2
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Comfort en veilig weggedrag
 • Ingebedde technologieën
 • Interieurruimte
 • Made in Europe !
 • Een enkele motor
 • Somber en streng interieur

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Naast de Dacia Duster, Hyundai Kona, Jeep Renegade en dergelijke meer was in het bijzonder populaire segment van de stads-SUV’s verrassend genoeg nog geen Toyota te vinden. De nieuwe Yaris Cross komt die leegte nu invullen met een model dat compacter is dan de zeer populaire C-HR uit eigen stal: 4,18 meter lang en 1,56 meter hoog. Qua design is de gelijkenis met de nieuwe Yaris (waar deze Cross-versie van is afgeleid) niet zo groot omdat de SUV de voorkeur heeft gegeven aan een indrukwekkende muil en meer viriele lijnen. De bodemvrijheid is wel groter dan die van de klassieke Yaris.

Vierwielaandrijving of niet

Modellen met vierwielaandrijving in dit segment zijn zeer zeldzaam, en al zeker niet met een hybride motor. Maar dit is natuurlijk Toyota, dat beide technologieën bijzonder goed beheerst. Deze Cross rust op het TNGA-B-platform (net zoals de jongste Yaris) en heeft dus zijn eigen afwerking gekregen.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Op mechanisch vlak gebruikt het model dezelfde hybride aandrijflijn als zijn kleine broer. Die bestaat uit een benzinedriecilinder van 116 pk gecombineerd met een elektromotor van 59 kW. De vierwielaangedreven variant AWD-i krijgt daarnaast nog een klein motortje van 3,9 kW in de achteras. Dat wordt actief wanneer de vooras grip verliest of wanneer je de specifieke rijmodus voor de vierwielaandrijving kiest. Het geheel wordt overgebracht door de e-CVT-automaat ("continu variabele transmissie") die Toyota zo nauw aan het hart ligt en die geen verdere introductie behoeft.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Functioneel interieur

Toyota is natuurlijk niet gekend om zijn gezellige interieurs. De Yaris Cross krijgt dus zonder verrassingen een binnenruimte die weliswaar functioneel is maar ook relatief triest en die wordt gedomineerd door de kleur zwart. Dat neemt niet weg dat alles perfect leesbaar, ergonomisch en mooi ingedeeld is en dat elke knop op natuurlijke wijze in de hand ligt. Het dashboard van zijn kant wordt gedomineerd door een groot aanraakscherm waarmee je eenvoudig door het menu van het multimediasysteem bladert. Daaronder zit een bergvak voor een smartphone met een inductief laadvlak. Het geheel is met ernst geassembleerd en geen enkel kraakgeluid komt de rust verstoren, zelfs niet op de pokdalige Belgische wegen.

Op de topversies heeft Toyota toch gekozen voor een deurbekleding in gerecycleerd materiaal. Dat vrolijkt de boel een klein beetje op, temeer wanneer het dashboard bovenaan in champagnekleur is uitgevoerd. Kroostrijke gezinnen tot slot zullen blij zijn met de talrijke bergvakken, die eveneens goed gesitueerd zijn en waarmee het interieur ordelijk kan worden gehouden.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Goed uitgerust

De Yaris Cross onderscheidt zich van de concurrentie door zijn zeer eigentijdse uitrusting, met vanaf de basisversie een automatische airco, elektrische parkeerrem, achteruitrijcamera, sleutelloos ontgrendelen en starten en compatibiliteit met Android Auto en Apple CarPlay. Als optie kan je een head-updisplay bestellen, naast een automatische parkeerhulp die het maneuver in 30 seconden afrondt (de beste tijd in zijn segment) of een elektrische kofferklep met ‘kick sensor’. Wanneer het multimediasysteem is uitgerust met het scherm van 9 duim (7 duim is standaard) komt het bovendien met een permanente internetverbinding dankzij een geïntegreerde SIM-kaart waarvan de factuur de eerste vier jaar door Toyota wordt betaald. Dat maakt het mogelijk om de software en de navigatie op regelmatige basis te updaten.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Aan het stuur

De kleine SUV van Toyota heeft een aangename rijhouding, zelfs voor grotere mensen. Ook achterin is het een fijne plaats, wat best verrassend is gezien het kleine formaat van deze wagen. Toyota spreekt over een “Big small package” en liegt daarmee niet. De achterbank is opgedeeld in drie stukken (40/20/40) en de koffer biedt een mooie inhoud van 397 liter (327 in de 4x4-variant) met daarboven een zeer praktisch plooibaar bagagescherm.

Onderweg schik je je al snel naar het vredige tempo dat de hybride aandrijflijn oplegt. Dat past allemaal perfect bij de persoonlijkheid van dit model, dat uitblinkt door zijn comfort en maneuvreerbaarheid. Het voorkomende rijgedrag kan ook een vleugje speels zijn, want de ingenieurs wilden dat de voorwieltrekker ook “fun to drive” was. Het 4x4-systeem functioneert trouwens enkel op gladde wegen of delicate ondergrond en werkt in elk geval slechts tot 70 km/u. De rest van de tijd is de Yaris Cross AWD-i dus een pure voorwielaandrijver. We willen er ook op wijzen dat het rijplezier gevoelig verschilt tussen de 4x2 en de 4x4. De eerste heeft namelijk een vervormbare achteras terwijl de tweede een meerarmige ophanging krijgt.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Verbruik en uitstoot

Qua uitstoot noteert Toyota 98 g CO2/km voor de Cross met voorwielaandrijving en 105 g/km voor de 4x4. Het verbruik van onze AWD-i-variant bleek heel redelijk en zat rond de 5,0 l/100 km op een parcours in de stad en op snellere wegen. Met een tank van 36 liter geniet je dus een rijbereik van meer dan 650 kilometer.

Eerste test: Toyota Yaris Cross, kleine hightech SUV

Ons verdict

Deze Cross-versie is langer, hoger en breder dan de Yaris en komt logischerwijze ook ruimer uit de hoek. Hij blijkt ook oneindig veel fijner om dagelijks mee te leven, vooral voor gezinnen of professionele gebruikers die een ruime wagen nodig hebben. Hij is goed uitgerust en heeft grotere en duurdere SUV’s op dit vlak niets te benijden. De Yaris Cross werpt zich dus op als een ideale wagen voor stadsbewoners op zoek naar veelzijdigheid of meer in het algemeen mensen die geen behoefte hebben aan een slagschip om zich te verplaatsen, maar die wel de voordelen van een SUV op prijs weten te stellen.

De Belgische prijzen van de Toyota Yaris Cross worden begin september onthuld.

Wil je steeds de laatste autotests ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je onze recentste autotests meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Toyota.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,5 /5 Test: Abarth 500e, schorpioen onder hoogspanning

Test: Abarth 500e, schorpioen onder hoogspanning

Het merk met de schorpioen gaat elektrisch op basis van de Fiat 500e, maar geeft het model wel een extra portie pepers. We proeven van het pittige recept op de weg en op het circuit.

4,0 /5 Test: Mercedes C-Klasse 300 e Break, de perfecte symbiose?

Test: Mercedes C-Klasse 300 e Break, de perfecte symbiose?

Het comfort, de luxe en de technologie van een S-Klasse, maar dan in een plug-inhybride gezinsbreak met de batterij van een kleine elektrische wagen... Vertegenwoordigt de Mercedes C 300 e Break het beste van alle werelden?

3,8 /5 Test: BYD Han, luxe in balans

Test: BYD Han, luxe in balans

De BYD Han werd vernoemd naar een van de grootste dynastieën van China. Maar heeft hij ook de kwaliteiten om die adelbrieven te rechtvaardigen?

3,9 /5 Test: Lexus NX 450h+, subtiele maar belangrijke revolutie

Test: Lexus NX 450h+, subtiele maar belangrijke revolutie

De NX 450h+ vertegenwoordigt een revolutie bij Lexus, want het is de eerste plug-inhybride van het merk. Maar is het een geslaagde eerste poging van de Japanse constructeur?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km