Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

De Japanse constructeur Subaru had het begin dit jaar aangekondigd: de e-Boxer zet Subaru’s hybrideoffensief in op de Europese markt. Wij kijken wat dat oplevert in de nieuwe Forester.
 • Bervoets Wim
 • 07 oktober 2019
 • SUBARU
 • 854 weergaven
3,8
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 5,0
  Uitrusting
 • 5,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Uitgebreide veiligheid
 • Verbeterd rijgedrag
 • Vloeiend aandrijfgeheel
 • Ergonomie dashboard
 • Interieuruitstraling kan nog beter
 • Nog steeds moeizame hernemingen

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Subaru is een koppig merk. Het houdt halsstarrig vast aan enkele kernwaarden: boxermotoren met permanente vierwielaandrijving, rijveiligheid en betrouwbaarheid. Al de rest, zoals design, uitrusting en rijplezier, staat daar volledig in functie van. Die te-nemen-of-te-laten-mentaliteit ligt niet altijd in lijn met wat de Europese consument verwacht, maar die krijgt van Subaru maar een bijrol toebedeeld.

De hoofdmoot van de Japanse verkoop ligt namelijk in Noord-Amerika. Dat is dan ook de markt die als eerste de vijfde generatie van de Forester te zien kreeg. Wij moesten een jaartje langer wachten. Nu heeft hij het Oude Continent bereikt, met een nieuwe aandrijflijn die hem meer toekomst toebedeeld is dan de boxerdiesel van weleer: de hybride e-Boxer.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

De tekentafel

Wie de verschillen wil spotten tussen de vorige, vierde generatie Forester en deze nieuwe vijfde, neemt maar beter een vergrootglas bij de hand. Temeer omdat hij amper van grootte wijzigde. “Het design viel in de smaak, dus waarom zouden we het wijzigen?” is de redenering van de Japanners. Daar valt iets voor te zeggen, ware het niet dat het design bij Subaru volledig onderhevig is aan de functie. Je krijgt dus een wat anoniem ontwerp, met grote glaspartijen, breed openzwaaiende portieren met makkelijke instap en hoge rijpositie, zonder grote blitse velgen die de wielkasten volledig hoeven te vullen.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Binnenin de 4,63 meter lange SUV is het plaatsaanbod royaal, net als het zicht rondom. Zowel vooraan als achteraan is er voldoende ruimte, en een koffer die wijder werd en met de achterbank neer tot 1.779 liter aan bagage slikt. Het dashboard is, zoals we bij Subaru gewoon zijn, een zee van knoppen en een clash van stijlen – ook binnenin staat design op het achterplan en is het onderhevig aan de functie – maar de aankleding en afwerkingskwaliteit maken wel een bescheiden sprong voorwaarts.

De grote vernieuwing bevindt zich onderhuids: de Subaru Forester staat op het nieuwe platform dat de XV en Impreza ook gebruiken. Het Subaru Global Platform is flink stijver, en dat moet niet alleen de rijcapaciteiten ten goede komen, maar ook de rijveiligheid. Bovendien kan het perfect een batterij van een hybride aandrijflijn integreren en inkapselen bij een crash. Zoals in deze e-Boxer het geval is.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

De testbank

De Forester e-Boxer huisvest namelijk een bescheiden lithium-ionbatterij, met een capaciteit van 0,6 kWh. Die voorziet de 12,3 kW (16,7 pk) en 66 Nm sterke elektromotor van stroom, die op zijn beurt is ingewerkt in de Lineartronic-CVT. De elektromotor ondersteunt de 2.0 viercilinder-boxermotor, 150 pk en 194 Nm sterk en voor 80 procent gereviseerd. De batterij wordt niet aan de stekker bijgeladen, maar door de benzinemotor (die dan als generator gebruikt wordt) of met energie die wordt gerecupereerd bij het remmen.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Dat maakt van deze e-Boxer een Toyota-achtige hybride, met dat verschil dat Subaru geen ‘EV’-knop heeft geïnstalleerd. Je kunt wel tot 1,6 kilometer volledig elektrisch rijden, zegt Subaru, tot maximum 40 km/u, maar de auto bepaalt zelf wanneer hij dat doet. Het geeft wel aan dat deze e-Boxer vooral een soort mild hybrid is in plaats van een full hybrid. De elektromotor geeft de Forester een subtiel duwtje in de rug, bij het aanzetten of bij het accelereren, en maakt het samenspel tussen boxermotor en continu variabele transmissie iets vloeiender. De prestaties blijven nog steeds bescheiden: 0-100 km/u duurt 11,8 seconden, de topsnelheid ligt op 188 km/u.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Het nieuwe platform en de lage inplanting van batterij en elektromotor doen wel wonderen voor het rijgedrag. De Forester stuurt gretiger in en houdt zijn koetswerk langer stabiel, maar rijdt vooral te allen tijde veilig, dankzij de uitstekende permanente vierwielaandrijving. Ook deze Forester krijgt Subaru’s X-Mode mee voor offroadgebruik. In die omstandigheden komt de elektromotor opnieuw een tandje bijsteken. Door de onmiddellijke vermogensafgifte heb je bijvoorbeeld minder bruut pedalenwerk nodig in moeilijke offroadsituaties.

De rijpolitie

Veiligheid is uiteraard een van Subaru’s stokpaardjes. Het EyeSight-camerasysteem is standaard van de partij, net als waarschuwingen voor kruisend verkeer achter de auto, stabiliteitshulp voor aanhangwagens en een adaptieve cruise control. In de hogere uitvoeringen komt daar een dodehoekwaarschuwing bij, een aanrijdingswaarschuwing wanneer je achteruitrijdt, en Subaru’s nieuwe Driver Monitoring System.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving
Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Dat houdt het gezicht van de chauffeur continu in de gaten en waarschuwt wanneer de aandacht verslapt of de blik te lang van de weg afgewend blijft. De gezichtsherkenning onthoudt bovendien enkele chauffeurs, zodat je meteen je zetel-, airco- en spiegelinstelling krijgt wanneer je instapt.

De gadgets

Verder is Subaru’s filosofie: alles standaard. De optielijst blijft beperkt tot metaalkleur, dus alle Foresters komen standaard met Apple CarPlay en Android Auto, automatische airco met twee zones, een licht- en regensensor, led-koplampen, digitale radio, zetelverwarming en een achteruitrijcamera. Een uitvoering hoger voegen de Japanners naast de uitgebreidere veiligheidsuitrusting een elektrische chauffeurszetel toe, elektrische kofferklep en handenvrij starten. De topuitvoering vult aan met navigatie, lederen zetels, stuurverwarming en een verwarmde achterbank.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

De rekening

Dat geeft de Forester een prijskaartje van € 33.995 voor de basisuitvoering Comfort. Voor de uitvoeringen Luxury en Premium komt daar telkens € 3.000 bij. Japanse hybrideconcurrenten zijn er in de vorm van de Toyota RAV4 (vanaf € 31.080), Honda CR-V Hybrid (vanaf € 35.530) en Mitsubishi Outlander PHEV (vanaf € 41.790). Die laatste heeft een gevoelig hoger prijskaartje, maar is evenwel een stekkerhybride.

Voor het verbruik geeft Subaru tot slot een NEDC-cijfer op van 6,7 l/100 km en een CO2-uitstoot van 154 g/km. Volgens de WLTP-cyclus levert dat een cijfer op van 8,1 l/100 km en 185 g/km aan CO2.

Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Het verdict

Subaru’s nieuwe Forester is een SUV die vooral praktisch is opgevat en daarmee inspeelt op de verzuchtingen van gezinnen. Hij rijdt veilig, voorspelbaar en comfortabel, en mikt op betrouwbaarheid en stevigheid. Maar onbekend maakt onbemind, en de beperkte aanwezigheid in ons land maakt wellicht dat deze Forester vooral onder de radar zal blijven vliegen. De e-Boxer moet je vooral bekijken als een milde hybride, een occasioneel duwtje in de rug bij het rijden en een druppel op een hete plaat om de uitstoot- en verbruikscijfers te beperken.
Getest: Subaru Forester e-Boxer, eigenzinnige toegeving

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Comeback-kid: VW e-Up!

Comeback-kid: VW e-Up!

Volkswagen heeft bevestigd dat het de e-Up!, de elektrische variant van zijn kleine stadswagen, opnieuw in productie neemt. Het stopte eind 2020 met het model te bouwen, maar komt nu dus terug op die beslissing.

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Na de elektrische XC40 SUV is nu ook de coupéversie C40 Recharge verkrijgbaar met één enkele elektromotor. Resultaat: meer betaalbare tarieven voor een zo goed als ongewijzigd rijbereik.

Volvo XC40 bijgewerkt

Volvo XC40 bijgewerkt

De Zweedse SUV krijgt in het midden van zijn carrière een facelift, maar de esthetische en technologische evoluties zijn miniem.

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

De tuner, die meestal extreme projecten voorstelt, stopte niet bij een karrenvracht extra pk’s en een koetswerkkit alleen. Brabus paste zelfs het chassis aan om er een pick-up van te maken!

Aanbevolen tests voor jou

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,5 /5 Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Mazda zorgt voor gericht verbeteringen bij zijn compacte ‘2’ voor het modeljaar 2022. We maken van die update gebruik om hem nog eens aan de tand te voelen met de nieuwe e-Skyactiv G 90 micro-hybride onder de motorkap.

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2021
50 km

Diesel, Automaat

€ 36.127

Diesel, Automaat

€ 49.990
2022
18 km

Benzine, Manueel

€ 33.590
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 26.290
2020
8.887 km

Benzine, Manueel

€ 24.500
2019
12.679 km

Diesel, Manueel

€ 26.490
2020
5.649 km

Diesel, Manueel

€ 9.499
2014
69.122 km