Testen

Kia EV6 GT vs Tesla Model Y Performance: stealth-jagers

Tijdens het Salon is de ster van de Kia-stand de 585 pk sterke EV6 GT! Maar hoe brengt hij het ervan af in een vergelijking met de krachtigste versie van de meest verkochte elektrische wagen van België?

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 11 januari 2023
  • Kia
Kia EV6
  • Fun! 
  • Wat een vermogen 
  • Laadsnelheid
  • Hoog verbruik
  • Stevige ophanging
  • Verouderd infotainmentsysteem
Tesla Model Y
  • Tesla-netwerk
  • Gigantische koffer
  • Prestaties in rechte lijn
  • Optieprijzen
  • Stevige ophanging
  • Look identiek aan andere versies van de Model Y

Deze twee SUV’s, met samen meer dan 1.000 pk en een koppel van bijna 1.500 Nm, kunnen vanuit stilstand allebei de 100 km/u aantikken in minder dan 4 seconden. Dat belooft met andere woorden een stevig duel te worden! In de grootste stilte ook, want onze twee concurrenten zijn allebei volledig elektrisch. Het zijn dan ook niet zomaar de eerste de beste tegenstanders: dit zijn de meest sportieve versies van de Kia EV6, de auto van het jaar 2022, en de Tesla Model Y, vorig jaar nog de populairste elektrische auto in België. Serieuze concurrenten dus. Maar wie slaagt erin de bovenhand te halen?



Afwerking en uitrusting: punt voor Kia

Jammer genoeg starten de vijandigheden niet met de favoriete discipline van de Model Y. Tesla staat immers niet bekend als de kampioen op het vlak van afwerking... Bovendien is er niet veel te vinden in het interieur: een stuur, een scherm en dat is het zowat. Maar alles werkt en is niet onaangenaam in het gebruik als je er eenmaal aan gewend bent geraakt. Wel jammer dat de connectiviteit voor smartphones niet geavanceerder is....  



Terwijl het interieur van de 'Performance' identiek is aan dat van de andere versies van de  Model Y, is dat bij de Kia niet het geval: een specifiek stuur met een afgeplatte onderkant, kuipzetels, neongroene details en stiksels,... je waant je in een ruimteschip! Een goed afgewerkt ruimteschip bovendien. Het enige dat ons weer met beide voeten op de grond zet, is het infotainmentsysteem. Dat ziet er gedateerd uit en is niet altijd even makkelijk te bedienen... Niet alleen qua afwerking loopt de EV6 GT echter iets voor, hij biedt ook gewoon meer uitrusting: smartphone-mirroring op het 12,3 duim grote centrale scherm, een tweede 12,3 duim groot scherm voor de neus van de bestuurder en zelfs een head-up display! Er zijn ook draaiknoppen en toetsen voor het volume en de klimaatregeling en zelfs een V2L-functie.



Comfort: punt voor Tesla

Als sportieve uitvoeringen beschikken onze testwagens allebei over een ophanging die eerder uit beton gemaakt lijkt dan uit watten... Maar gelukkig zonder dat het onuitstaanbaar wordt. Op dat vlak valt er dus geen winnaar te kiezen. Bovendien zijn ze allebei elektrisch en goed geïsoleerd. We moeten dus enkel kijken naar het gebruikscomfort. En op dat vlak doet de Tesla het gewoon beter dan de Kia.



De binnenruimte is in beide modellen uitstekend, maar de Amerikaanse wagen heeft zowel voor- als achteraan een grotere koffer. Hij biedt een totale capaciteit van meer dan 2.150 liter met de achterbank neergeklapt! De Koreaan biedt daarentegen slechts 1.260 liter om je bagage in kwijt te geraken... En dan is er nog het rijbereik. Dankzij zijn batterij met een capaciteit van 77,4 kWh belooft de EV6 GT een rijbereik tot 424 km. De Model Y Performance? 514 km! En hoewel het Supercharger-netwerk van Tesla steeds meer toegankelijk is voor andere merken, zorgt het er wel voor dat de Model Y de leiding neemt in dit hoofdstuk.



Motor: gelijkspel

De Tesla doet het beter dan de Kia wat het verbruik betreft. De reden dat de Model Y een groter rijbereik heeft, is omdat hij minder verbruikt dan de EV6. Tijdens een identieke rit had de Koreaan 23,9 kWh nodig om 100 km af te leggen, tegen 20,4 kWh voor de Amerikaan. Nog een overwinning voor Tesla? Niet echt... 



Dat de Kia meer verbruikt, komt omdat hij beter presteert. Zijn vermogen van 430 kW (585 pk) en 740 Nm koppel worden naar de vier wielen gestuurd, zodat hij vanuit stilstand in 3,5 seconden naar de 100 km/u sprint. En hij kan doorgaan tot 260 km/u. De Tesla blijft niet ver achter, maar heeft 3,7 tellen nodig tot de 100 km/u en is begrensd op 250 km/u. In de praktijk is het verschil nauwelijks merkbaar, maar de EV6 GT is de sportievere auto. En niet alleen in rechte lijn...



Weggedrag: punt voor Kia

De Koreanen gingen helemaal uit de bol toen ze de EV6 GT ontwikkelden. Wanneer een auto met 430 kW (585 pk) en 740 Nm koppel ontwikkeld wordt voor het grote publiek, zijn de rij- en ESP-instellingen normaal gesproken verstopt in menu's op het centrale scherm. Maar Kia koos voor een grote neongroene knop op het stuur die met één druk zo goed als alle rijhulpmiddelen uitschakelt en de EV6 in een gevechtsmachine verandert. 



En wat voor een machine! Stevig verankerd in je kuipzetel geniet je als bestuurder van een communicatief onderstel en stuur. Een GT, deze EV6 ? Flauwekul, het is een sportieveling die van oor tot oor een glimlach op je gezicht tovert! Je krijgt maar zelden zo'n gevoel in een elektrische auto. Versta ons niet verkeerd: de Tesla is verre van onaangenaam om mee te rijden. Het stuur mag dan wel allesbehalve communicatief zijn, het stuurt wel nauwkeurig en het koetswerk vertoont amper rolneigingen in de bochten. Maar in vergelijking met het ongelooflijke rijgedrag van de EV6 GT lijkt de Model Y een beetje een saai.



Budget: gelijkspel 

Wanneer het over geld gaat, zien we voor de Model Y Performance een vanafprijs van €70.000, tegen €72.990 voor de EV6 GT. In beide gevallen is de optielijst beperkt. Bij Kia betaal je enkel bij voor metaalkleur en een zonnedak, respectievelijk €700 en €800. Bij Tesla kost een optionele lakkleur minstens € 1.200, net als een wit interieur. De verschillende niveaus van de 'Autopilot'-functie kosten tussen de €3.800 en €7.500. De Kia is standaard voorzien van een systeem waarmee hij een voertuig kan volgen, in het midden van zijn rijstrook blijven en zelfs zelfstandig van rijstrook kan wisselen op de snelweg... Full option kost de Kia €74.490 tegen €83.250 voor de Tesla. De basisprijs van de Amerikaan is dan wel lager, maar de factuur kan een stuk hoger oplopen. Gelijkspel dus.



Conclusie: overwinning voor de Kia

De Model Y Performance en de Kia EV6 GT weten beiden indruk te maken. Maar als je op zoek bent naar een sportief model, ga je dan echt voor het zuinigste en het meest praktische? Natuurlijk niet! Je kiest voor de plezantste om mee te rijden en de snelste. En op die twee vlakken is de EV6 GT gewoonweg beter dan de Model Y Performance. De Koreaan is een jachtvliegtuig dat prestaties levert zonder geluid te maken, maar echt leuk is om mee te rijden. En daarom: felicitaties aan Kia!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km