Testen

Audi SQ5 Plus vs Lexus RX 450h: de schone of het beest?

Lexus trekt volop de hybridekaart om zijn RX-SUV sportiever te maken. Audi kiest liever voor een opgepepte V6-diesel voor zijn SQ5 Plus. Uiteindelijk hebben ze op papier evenveel pk’s. Maar welke van de twee is de leukste?
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 12 april 2016
 • Lexus
Lexus RX
 • Afwerking
 • Verzorgde presentatie
Audi Q5

  “Never change a winning team”. Hoewel de grote hybride-SUV van Lexus, de RX 450h, esthetisch verandert, wordt er aan de hybride aandrijflijn bijna niet geraakt. Meer zelfs: hoewel het hypermoderne kleedje de indruk wekt dat Lexus weer een stap in de toekomst heeft gezet, zoek je zonder resultaat naar een kabel om de batterij van de RX op het stroomnet op te laden. Lexus bezwijkt niet voor de lokroep van de plug-inhybride.

  De RX 450h neemt de 3.5 V6 over van zijn voorganger (maar wijzigt onder meer het injectiesysteem) en drijft het vermogen op naar 263 pk, tegenover 249 pk voordien. Net zoals voorheen is het blok steeds gekoppeld aan twee elektrische motoren: een voor de voorwielen en een voor de achterwielen, zodat de RX indien nodig als 4x4 kan rijden. In totaal bedraagt het beschikbare vermogen 313 pk.

  Meer power: een Plus-punt?

  Exact hetzelfde vermogen als de 3.0 V6 TDI met twee turbo’s uit de Audi SQ5. De recente SQ5 Plus-variant, ons testmodel, biedt dankzij een licht verhoogde injectiedruk iets meer. Een “Plus”-vermogen van 27 pk en 50 Nm om precies te zijn. Een S-model van Audi op diesel dus, dat zijn 340 pk standaard verwerkt via een uitstekende achttrapsautomaat van ZF.

  Schijn bedriegt

  Voor we beide kemphanen in detail bekijken, lichten we eerst de kern van de zaak toe: welke van deze mastodonten vleit het meest het ego van zijn chauffeur als die de meer dan 300 pk gebruikt? Dat is snel besloten: de Audi SQ5 Plus overklast ruim de RX 450h. Ondanks wat zijn verleidelijke look met de F-Sport-afwerking doet vermoeden, houdt de Lexus het meest van een bedaard tempo.

  Duw je met de RX toch door, dan toont de Japanner zich weinig verfijnd (al wint hij duidelijk aan levendigheid ten opzichte van zijn voorganger) en lijkt de aandrijflijn belast te worden. De automaat, die gevoelsmatig aan een CVT-overbrenging doet denken, doet de V6 “malen” bij de minste herneming. Al klinkt hij zeker niet slecht, toch begint hij na een tijd door te bomen.

  Oorlogstuig

  Daarmee vergeleken is de SQ5 Plus ongelooflijk explosief. De acceleraties zijn duivels, en de Audi toont zich onverwacht levendig. Deze SUV, die duidelijk zijn “S”-logo verdient, rijgt de bochten efficiënt aan elkaar. Bovendien beschikt de Plus-versie standaard over een achterdifferentieel dat het katapulteffect wanneer je het gas induwt nog versterkt. Wat een machine!

  Het maximumkoppel van 700 Nm (650 Nm in de “gewone” SQ5) staat paraat vanaf 1.500 tpm en drukt je bij elke herneming stevig tegen de rugleuning. Pluspunten ook voor de klank van de V6 TDI, die afhankelijk van het tempo lijkt te ronken, gorgelen en zelfs brullen als een V8 op benzine.

  Hoogstaand comfort

  Wanneer het tempo daalt, weet de Lexus RX zich te herpakken. Dan wordt hij bijzonder comfortabel, soepel, stil en relatief zuinig. Toch is het de 3.0 V6 TDI die zich het minst dorstig toont aan de pomp. Met de RX 450h is het moeilijk om bij een gemengde rijstijl onder de 10 l/100 km te duiken.

  In dezelfde omstandigheden stelt de SQ5 Plus zich met een goeie liter minder tevreden. Maar de Audi-SUV verliest punten wat het rijcomfort betreft. Hij zet iets te graag in op rijdynamiek om de ruggengraat van zijn passagiers in de watten te leggen. Dat weet de Plus-versie, met standaard 21-duimsvelgen, niet te verbeteren. Integendeel.

  Interieur: XXL

  De Lexus laat zijn rivaal dan weer mijlenver achter zich als het op interieurruimte aankomt. De Japanse SUV doet er een tiental centimeter bij vergeleken met zijn voorganger en flirt met de 4,90 m. Daarmee vergeleken valt de SQ5 met 4,64 m bijna klein uit. En dat is vooral merkbaar achterin, waar de ruimte bij de Lexus royaal te noemen is en waar je bij Audi al richting Q7 moet kijken om dezelfde afmetingen te vinden. Maar qua kofferruimte is het een fotofinish. De RX 450h wint 40 l vergeleken met zijn voorganger, onder meer dankzij een compactere batterij uit nikkel-metaalhydride, en klokt af op 539 l. Bij de SQ5 meten we 540 l.

  Afwerking en ergonomie

  Voorin evolueren beide SUV’s in uiteenlopende richting. De SQ5 laat zich opmerken door een onberispelijke afwerking en hoogstaande materialen. Bij de Audi begint de leeftijd echter door te schemeren in de “technologische” presentatie van zijn instrumentenpaneel. Niet zo bij de Lexus, die afhankelijk van het uitrustingsniveau een XXL-scherm (tot 12,3 duim) met aanraakbediening voorziet. Ook kun je er je smartphone draadloos in opladen.

  Besluit

  Laat je niet op het verkeerde been zetten door de scherpe lijnen en agressieve grille van de nieuwe RX 450h F-Sport: voor een sportieve SUV moet je bij de Audi SQ5 zijn. En zeker bij de Plus-versie: dit beest ontbindt bij de minste aansporing zijn duivels. Maar vergeet niet dat de RX 450h andere kwaliteiten heeft. Een ruim interieur en bruikbare moduleerbaarheid bijvoorbeeld. Of een verhouding prijs/uitrusting die aanzienlijk gunstiger is als je rekening houdt met de astronomische prijzen van sommige Audi-opties. En ten slotte een relaxt karakter in een moderne en luxueuze cocon, die je eerder uitnodigt om er een beheerst tempo op na te houden dan steeds na elke bocht alles te geven.

  Meer lezen over:

  Christiaens Jean-Francois
  Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
  Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
  Heet dat dan ouder worden?
  Foto's ©: Jean-François Christiaens.

  Aanbevolen tests voor jou

  Meer tests
  3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

  Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

  De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

  3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

  Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

  Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

  3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

  Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

  Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

  3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

  Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

  De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

  Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

  Meer nieuwe auto's

  Benzine, Automaat

  € 27.547

  Diesel, Manueel

  € 32.584

  Benzine, Manueel

  € 21.500

  Benzine, Manueel

  € 23.748

  Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

  Meer tweedehands auto's
  € 52.990
  2019
  105.433 km
  € 52.900
  2021
  1.500 km

  Benzine, Automaat

  € 23.500
  2020
  30.212 km

  Benzine, Automaat

  € 28.995
  2011
  65.000 km