Testen

Test: Citroën C4, van nature apart

Zoals iedereen weet doet Citroën dingen graag net dat ietsje anders. Bevestigt ook deze nieuwe generatie van de C4 die traditie? Het ziet er wel naar uit…
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 16 december 2020
 • Citroen
 • 2.432 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Aparte en originele look
 • Interessante uitrusting
 • Praktische details
 • Prima rijcomfort
 • Verhouding prijs/kwaliteit
 • Ergonomie instrumentenpaneel
 • Geluidisolatie
 • Stuur voelt kunstmatig aan
 • Verhouding buitenmaten-koffervolume

Test: Citroën C4, van nature apart

Citroën speelt graag in op zijn geschiedenis van aparte keuzes, zowel qua technische oplossingen als qua design. Door die positionering weet het zich van rivaliserende merken te onderscheiden, maar ook zijn plaats te vinden binnen de PSA-groep. Op dezelfde technische basis weet Citroën zo producten te bedenken met een andere insteek dan die van Peugeot, Opel en DS, en dat is ook hier duidelijk weer het geval.

Test: Citroën C4, van nature apart

Berline-SUV

De lancering van deze derde generatie van de C4 (de vierde als we die van 1928 meetellen, naast de C4’s van 2004 en 2010) geeft Citroën de kans om zich weer in het hart te plaatsen van Europa’s populaire segment van middenklasseberlines. Citroën had dit segment in 2018 verlaten toen de vorige C4 uit productie ging (al moest de C4 Cactus de tussentijd invullen na zijn facelift). Om zo breed mogelijk aan te spreken kruist Citroën nu de twee populairste onderdelen van het Europese C-segment: traditionele berlines (28 procent van de verkoopcijfers) en SUV’s (47 procent).

Test: Citroën C4, van nature apart

15,6 centimeter

Resultaat: een berline die een paar elementen leent bij de SUV. Vooral dan de hogere positie, met een bodemvrijheid van bijna 16 centimeter (hij komt aardig in de buurt van de Nissan Qashqai met zijn 18 centimeter). Dankzij een esthetische knipoog naar zijn voorvader GS trekt de nieuwe C4 ook wat naar de wereld van de coupés. Hij biedt met andere woorden een eerder verfrissende kruising van genres.

Test: Citroën C4, van nature apart

“Geforceerde’ stijl?

Keerzijde van de medaille: deze ‘aparte’ stijl maakt dat het zicht naar achteren eerder matig is. Je zal bij dagelijks gebruik moeten leren leven met de kleine spoiler die de achterruit in twee delen splitst, want je kijkt er elke keer naar wanneer je een blik in de binnenspiegel werpt.

Test: Citroën C4, van nature apart

Groot en ruim

Met zijn lengte van 4,36 meter is de Citroën C4 duidelijk groter (+ 20 centimeter) dan de C4 Cactus die hij aflost. Hij positioneert zich bij de grootste modellen van zijn segment. Ter herinnering, de referentie van dit segment, de VW Golf, is slechts 4,28 meter lang. In de praktijk kan de C4 daardoor een zeer ruim interieur bieden.

Test: Citroën C4, van nature apart

Of toch veel beenruimte voor de passagiers achterin. De hoofdruimte zou daarentegen wat krap kunnen blijken voor grote gestaltes als gevolg van de aflopende daklijn.

Gemiddelde koffer

Test: Citroën C4, van nature apart

De koffer houdt het daarentegen bij een vrij gemiddelde inhoud voor het segment (en dus wat krap gezien de afmetingen van deze grote C4) met 380 liter. Op praktisch vlak heeft hij wel een dubbele laadvloer waar de laaddrempel (71,5 centimeter) op aansluit en waardoor je een nagenoeg vlakke vloer krijgt door de achterbank neer te klappen.

Warm welkom

Citroën zet sterk in op comfort en heeft daarom zachte stoelen gemonteerd in zijn C4.

Test: Citroën C4, van nature apart

De algemene look van de bestuurderspost overtuigt door het gevoel te scheppen van een comfortabele cocon. Zonder daarom een premiumniveau te bereiken toont de afwerking van het geheel zich eerder verzorgd. Praktisch gezien is de feedback van de fysieke knoppen voor de airco best wel aangenaam, in tegenstelling tot de jongste creaties van het merk die alles via het scherm laten regelen.

Test: Citroën C4, van nature apart

Het scherm dat de traditionele tellerplaat vervangt is daarentegen vrij klein. Het toont bovendien eerder summiere informatie. Gelukkig kan het worden aangevuld met een head-updisplay in kleur en met een groot formaat.

Test: Citroën C4, van nature apart

Het ‘aparte’ karakter van de C4 gaat verder in de bergvakken. Er zijn er veel (16 in totaal, met een volume van 39 liter) en ze zijn duidelijk origineel, maar niet altijd even bruikbaar… Zo is er bijvoorbeeld het ‘Smart Pad Support Citroën’. Dat is een wegklapbare steun die rechtstreeks in het dashboard is geïntegreerd om een tablet te bevestigen voor de voorste passagier.

Test: Citroën C4, van nature apart

Motoren voor iedereen

De jongste generatie van de C4 geeft de keuze tussen benzine, diesel of elektrisch. Voor deze eerste kennismaking proefden wij eerst het hart van het benzinegamma: de 1.2 PureTech 130 met manuele versnellingsbak. Die laatste biedt weliswaar zes verhoudingen, maar kampt wel met een pook die een beperkt gebruiksplezier kent. Je kan echter ook kiezen voor een achttrapsautomaat.

De motor van zijn kant is vrij soepel en gewillig om de C4 dapper aan te drijven, maar onder druk wordt hij wel wat lawaaierig. Ook stroomlijngeluiden hadden wat beter beheerst mogen zijn om het ‘cocongevoel’ te versterken.

Test: Citroën C4, van nature apart

Verzorgd comfort

Onderweg onderscheidt de C4 zich zoals verwacht wel door zijn werkingscomfort. De Fransman wordt op dit vlak goed geholpen door zijn ophanging met progressieve hydraulische aanslagpunten, die een kenmerk zijn geworden van recente Citroëns. Hij is daarom niet even uitmuntend als de C5 Aircross met hetzelfde systeem, maar hij biedt toch een mooi comfort voor dit segment. Liefhebbers van het genre zullen ook blij zijn met de halfhoge rijhouding, halverwege tussen een klassieke berline en een SUV.

Het overbekrachtigde stuur met zijn kunstmatige feedback zal daarentegen niet elk type bestuurder weten te overtuigen…

Test: Citroën C4, van nature apart

Hoeveel kost hij?

De C4 is in België verkrijgbaar vanaf 20.750 euro op benzine (1.2 PureTech Live). Ga echter eerder uit van een catalogusprijs van 26.700 euro voor een C4 1.2 PureTech 130 met het ‘verzorgde’ uitrustingsniveau Shine, of zelfs 28.100 euro voor dezelfde motorversie als Shine Pack, het hoogste niveau.

Test: Citroën C4, van nature apart

Ons verdict

De C4 doet een frisse wind waaien door het segment van de middenklasseberlines. Hij zal zeker bestuurders weten aan te spreken die op zoek zijn naar een originele en comfortabele auto. Een echte Citroën, met andere woorden.

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ook Volkswagen gaat de Porsche 718 bouwen

Ook Volkswagen gaat de Porsche 718 bouwen

De vraag naar de 718 Boxster en Cayman is zo hoog dat Porsche de productie zelf niet kan bijhouden.

Gelukkige verjaardag: de Alfa Romeo Giulia wordt 60!

Gelukkige verjaardag: de Alfa Romeo Giulia wordt 60!

De in 1962 geïntroduceerde Giulia is één van de meest herkenbare modellen uit de geschiedenis van het merk.

Video: deze bijzonder speciale Rolls-Royce Phantom telt 6 wielen!

Video: deze bijzonder speciale Rolls-Royce Phantom telt 6 wielen!

Een gekke creatie waarvan er wereldwijd maar één bestaat!

DS 7: een nieuw, sportiever gezicht!

DS 7: een nieuw, sportiever gezicht!

De Franse premium SUV krijgt een nieuwe kleedje en maakt van de gelegenheid gebruik om een derde plug-in hybride aandrijving aan te bieden met een vermogen van 360 pk!

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

4,0 /5 Test: Toyota GR86, de perfectie benaderd?

Test: Toyota GR86, de perfectie benaderd?

Dit is exact hoe de Japanner van de band had moeten rollen in 2012. Maar er is één ding dat je hem nog kan verwijten…

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Toyota werkt aan een concept met draagbare waterstofcapsules

Toyota werkt aan een concept met draagbare waterstofcapsules

Een project voor de auto-industrie, maar dat ook ruimer toegepast kan worden!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km

Benzine, Manueel

€ 22.990
2022
2.720 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km