Testen

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

In afwachting van de eerste elektrische Fiat voor Europa verlaagt het merk uit Turijn alvast de koolstofuitstoot van zijn twee meest populaire modellen: de Panda en de 500.
 • Bouland Felix
 • 28 februari 2020
 • Fiat
3,1
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,0
  Comfort
 • 2,5
  Uitrusting
 • 2,5
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • CO2-uitstoot onder de 90 g/km
 • Meer comfort
 • Soepele motorversie
 • In Panda enkel voor City Cross-versie
 • Stroeve bediening versnellingsbak
 • Stugge ophanging 500

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

De vergroening van het gamma van Fiat is niet gewoon een verplichting, het kan gewoon niet anders. En hoe begin je dan beter dan bij de meest populaire modellen? Want ja, de Panda en de 500 zijn duidelijk de twee ‘melkkoeien’ van het merk. De eerste viert dit jaar zijn 40ste verjaardag maar is nog steeds de bestverkochte auto van Italië. Beter nog: de 500 is zelfs het bestverkochte model van alle merken van de groep Fiat Chrysler Automobile.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Met de grote trom?

Fiat is duidelijk trots op zijn keuzes en stelt de twee modellen voor met de slogan “de hybride volgens Fiat”. Verwacht nochtans geen technologisch wonderkind dat andere hybrides de broek afdoet met een mussendorst. De hybride “volgens Fiat” is gewoon een mildhybride van 12 volt.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Gammalogica

Anderzijds past zo’n milde hybridisering perfect bij auto’s die in de basis betaalbaar moeten zijn en voor de stad zijn bedoeld. De technologie is namelijk relatief goedkoop en kan toch voordelen bieden. De introductie ervan gaat bovendien gepaard met een nieuwe zesversnellingsbak en een nieuwe motor. In zijn eerste atmosferische versie is het nieuwe modulaire Firefly-blok een driecilinder van 1,0 liter.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Een beetje volstaat

Dit nieuwe torretje ontwikkelt in totaal 70 pk en 92 Nm aan koppel. In deze op zuinigheid afgestelde versie is hij gekoppeld aan een riemaangedreven alternator-starter van 3,6 kW. Het systeem van 12V tot slot wordt gevoed door een kleine lithium-ionbatterij die onder de bestuurdersstoel is opgesteld.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit
Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Indrukwekkende resultaten

Net zoals de andere modellen met een milde hybridisering recupereert het systeem van Fiat stroom tijdens vertragen en remmen om die dan te hergebruiken bij het vertrekken of hernemen. Dankzij hun extra batterij kunnen de hybride Fiats bovendien hun motor onder de 20 km/u het zwijgen opleggen, bijvoorbeeld bij het naderen van een rood verkeerslicht. Een en ander drukt uiteraard het verbruik en de CO2-uitstoot. Zo verlaagt de 500 zijn uitstoot met 19 procent (88 g/km) terwijl de Panda een veel drastischer reductie bereikt door van 130 naar 89 g/km te gaan (-31 procent).

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Meer comfort

Tijdens het rijden maakt deze nieuwe motorversie alleen maar betere auto’s van de Fiatjes. De kleine ‘duw in de rug’ bij het wegrijden is weliswaar onvoelbaar, maar vooral het stilleggen en weer opstarten van de motor is sterk verbeterd. Het comfort gaat er daarnaast nog op vooruit door de goede geluiddemping van de nieuwe driecilinder. Ons reële testverbruik tijdens een korte rit door de straten van Bologna, waar we werden gedwongen tot een ‘Italiaanse rijstijl’, klokte af op een gemiddelde van zo’n 5,0 l/100 km voor beide modellen. Respectabel.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit
Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Een "beetje" meer

De nieuwe motorversie met de naam Hybrid kost toch een stevige 1.000 euro meer dan de 1.2 van 69 pk. In de 500 is deze ‘groene’ versie verkrijgbaar met alle uitrustingsniveaus en kost hij minstens 13.334 euro. Maar de Panda pakt de zaken anders aan en reserveert de mildhybride motor voor de City Cross (12.174 euro).

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Ons verdict

Met zijn nieuwe mildhybride motor zet Fiat een stap in de goede richting. De 500 en Panda worden zuiniger en comfortabeler, zonder hun betaalbare aspect te verliezen.

Test: Fiat Panda en 500 Hybrid, een stap vooruit

Meer lezen over:

Over de auteur: Bouland Felix Als zoon van een familie van autogekken is Félix Bouland letterlijk in de wieg gelegd voor de job. Hij is gepassioneerd door alles wat rijdt, onafhankelijk van het soort motor. Al heeft hij wel een zwak voor oldtimers met innovatieve technologie en voor mooi gevormde koetswerken.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,9 /5 Test: Suzuki Across, hybride door specialisten

Test: Suzuki Across, hybride door specialisten

Om een kwalitatieve plug-inhybride aan te kunnen bieden, heeft Suzuki de hulp van Toyota ingeroepen, een expert op dit gebied. De Across is daarmee een kloon van de RAV4 plug-in. Maar is het een geslaagde kopie geworden?

3,5 /5 Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

SsangYong wordt KGM. Voor dit nieuwe begin krijgt de Tivoli een frisse look. Is deze nieuwe neus genoeg om dit ‘uitgebluste’ model weer op gang te trekken?

3,8 /5 Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Biedt de JCW-versie van de nieuwe Countryman nog evenveel fun, ondanks het toegenomen formaat van de derde generatie ‘compacte’ SUV van Mini?

3,6 /5 Test: Citroën C3 Aircross, zachtaardige Fransoos

Test: Citroën C3 Aircross, zachtaardige Fransoos

De Citroën C3 Aircross is misschien niet het eerste model waaraan je denkt als het over een betaalbare compacte SUV gaat, maar het is misschien wel een interessant alternatief voor de lowcostmodellen uit China of Roemenië...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 53.990
2019
105.433 km