Testen

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

De nieuwe elektrische Ford Mustang Mach-E komt pas deze herfst op de markt, maar wij konden hem nu al testen… van op de passagiersstoel. Onze eerste indrukken van de toekomstige EV van Ford.
 • Bouland Felix
 • 17 februari 2020
 • Ford
3,9
VROOM-score
 • 4,5
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Interessante startprijs
 • Ruimte binnenin
 • Snelladen tot 150 kW
 • Middelmatige koffer(s)
 • Vrij stugge schokdemping

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Ford is hier niet aan zijn eerste elektrische stappen toe. Zo herinneren we ons nog de elektrische Focus. Maar terwijl die laatste een verbouwde versie van een bestaand model was, is de nieuwe Mustang Mach-E van in het begin bedacht als EV. Het gebruik van de nostalgische naam Mustang is je ding of net niet, maar dit model vertegenwoordigt wel de elektrische toekomst van de Amerikaanse reus.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Kennen wij elkaar?

Maar Ford gebruikt de naam Mustang voor meer dan enkel marketingdoeleinden. Zo neemt het design heel wat specifieke elementen van die sportwagen over bij wijze van knipoog. Kijk maar naar het grote (nep-)radiatorrooster geflankeerd door fijne led-lichten. En achteraan zien we de drie verticale lichtstrips die zo typisch zijn voor de Mustang. De ontwerpers hebben ook hard nagedacht over het profiel van hun nieuwe elektrische paard. Om dat een sportieve look te geven, lijkt de daklijn achteraan naar beneden te duiken zoals bij een coupé dankzij het slim getekende zwarte dak.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

De code kraken

Het uiterlijk mag dan nostalgische knipogen hebben, maar het interieur trekt een streep door de banale gewoontes van het merk. Het indrukwekkend eenvoudige dashboard telt twee schermen. Het eerste dient als instrumentenbord, het tweede van 15,5 duim huisvest het infotainment. Er is wel nog een draaiknop voor het volume. Niet alles gaat dus via een aanraakscherm: oef. Een andere draaiknop tussen de voorstoelen dient dan weer om de versnelling in te schakelen.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Grote ruimtes

Met zijn lengte van 4,7 meter profileert de Mustang Mach-E zich duidelijk als een middelgrote SUV. Belangrijker is zijn wielbasis van 2.984 millimeter, waardoor hij indrukwekkend veel binnenruimte biedt, wat nog wordt versterkt door de afwezigheid van een middentunnel, zowel voor- als achterin. Anderzijds slikt de koffer slechts 402 liter, wat bijna 50 liter minder is dan zijn kleine broer Puma. Gelukkig gebruikt de Mach-E zoals een goede elektrische auto ook de ruimte onder de motorkap om nog 100 liter extra te bieden in een koffer die bovendien volledig waterdicht is.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie
Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Dubbelspel

Qua aandrijving zal deze nieuwe elektrische Ford verkrijgbaar zijn in twee versies. De instapper krijgt de ‘kleine’ batterij van 75 kWh. Met achterwielaandrijving ontwikkelt die 258 pk en biedt hij een (geschat WLTP-)rijbereik van 450 kilometer (420 kilometer met vierwielaandrijving). Met de grote batterij van 98,8 kWh stijgt het vermogen tot 285 pk voor de achterwielaandrijver en 337 pk voor de vierwielaandrijver. Het rijbereik ligt dan op respectievelijk 600 en 540 kilometer. Kan je nog volgen? We kunnen nog toevoegen dat de batterijen van de Mustang Mach-E dankzij hun krachtige koeling kunnen snelladen aan tot 150 kW. Op die manier recupereert de Amerikaan 93 kilometer rijbereik op 10 minuten.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Dynamische belofte

Ford besliste ons rond te rijden in een van de laatste ontwikkelingsprototypes door de straten van Londen. Tijdens de korte rit verzekerden de ingenieurs uit Lommel ons ervan dat de Europese versie specifiek is ontwikkeld en aangepast voor een grote rijdynamiek. “Het is een Ford en het is vooral een Mustang”, zo vertrouwde een van hen ons toe. Dat kunnen we natuurlijk moeilijk bevestigen… van op de passagiersstoel. We onthouden echter wel het ophangingscomfort aan de stugge kant en acceleratieprestaties die indrukwekkender aanvoelen dan wat de cijfers suggereren, zoals zo vaak met elektrische auto’s.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Koopje?

Voorlopig geeft Ford nog geen gedetailleerde prijslijsten. Toch belooft het merk een startprijs van rond de 50.000 euro. Als dat getal tegen de herfst niet verandert, wordt de Mustang Mach-E een van de meest betaalbare elektrische SUV’s met ‘groot’ rijbereik op de markt.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Ons verdict

Hoewel we er zelf nog niet mee hebben kunnen rijden, geeft de nieuwe Ford Mustang Mach-E al een deel van zijn troeven prijs. We onthouden de indrukwekkende interieurruimte en de belofte van een dynamisch rijgedrag. Afspraak deze herfst voor meer details.

Test: Ford Mustang Mach-E, Amerikaanse ambitie

Meer lezen over:

Over de auteur: Bouland Felix Als zoon van een familie van autogekken is Félix Bouland letterlijk in de wieg gelegd voor de job. Hij is gepassioneerd door alles wat rijdt, onafhankelijk van het soort motor. Al heeft hij wel een zwak voor oldtimers met innovatieve technologie en voor mooi gevormde koetswerken.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,9 /5 Test: Suzuki Across, hybride door specialisten

Test: Suzuki Across, hybride door specialisten

Om een kwalitatieve plug-inhybride aan te kunnen bieden, heeft Suzuki de hulp van Toyota ingeroepen, een expert op dit gebied. De Across is daarmee een kloon van de RAV4 plug-in. Maar is het een geslaagde kopie geworden?

3,6 /5 Test: Citroën C3 Aircross, zachtaardige Fransoos

Test: Citroën C3 Aircross, zachtaardige Fransoos

De Citroën C3 Aircross is misschien niet het eerste model waaraan je denkt als het over een betaalbare compacte SUV gaat, maar het is misschien wel een interessant alternatief voor de lowcostmodellen uit China of Roemenië...

3,5 /5 Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

SsangYong wordt KGM. Voor dit nieuwe begin krijgt de Tivoli een frisse look. Is deze nieuwe neus genoeg om dit ‘uitgebluste’ model weer op gang te trekken?

3,8 /5 Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Biedt de JCW-versie van de nieuwe Countryman nog evenveel fun, ondanks het toegenomen formaat van de derde generatie ‘compacte’ SUV van Mini?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km
€ 53.990
2019
105.433 km