Testen

Test: Kia Niro, een geslaagde evolutie! Maar wel één die geld kost…

Na de uitstekende Sportage gaat Kia verder op de ingeslagen weg en zorgt het voor nog een zeer veelbelovende SUV. Maar kan deze Niro zijn eerder elitaire prijs verantwoorden?

 • Vanhouche Sébastien Vanhouche Sébastien
 • 11 juli 2022
 • Kia
3,5
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,0
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,0
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Verzorgde look
 • Bijzonder polyvalent
 • 7 jaar garantie!
 • Breed gamma van aandrijvingen
 • Verouderd infotainmentsysteem
 • Sterk gestegen prijs
 • Geen one pedal-driving

Voor zijn tweede generatie kunnen we stellen dat de Niro goed geëvolueerd is. Te beginnen met het design, waar de ietwat futuristische rondingen plaats gemaakt hebben voor een meer volwassen look. Toch heeft de Koreaan ook recht op wat speciale ‘touches’. Het paneel achteraan in contrasterende kleur bijvoorbeeld, niet enkel voor de looks maar ook om zijn stroomlijn te verbeteren. Hij is ook 6,5 cm langer voor een totaal van 4,42 meter, met een breedte van 1,825 m en een hoogte van 1,57 meter. Zijn wielbasis groeide ook met 2 cm voor een totaal van 2,72 meter. Daardoor is er meer ruimte in het interieur.

Android Auto en Apple CarPlay om de boel te redden

Binnenin vinden we dezelfde verzorgde presentatie als in de nieuwste auto's van het merk: twee 10.25 duim grote panelen, een 2-spaaks stuurwiel en een rij knoppen waarmee je kan kiezen uit de klimaatregeling en multimedia. Dit alles is getekend in een luchtige stijl die een gevoel van ruimte geeft. Het is wel jammer dat je nog steeds hetzelfde infotainmentsysteem op het centrale scherm moet gebruiken... Hoewel dat responsief is, is het helaas niet zo gemakkelijk te bedienen en soms niet erg intuïtief. Gelukkig zijn Android Auto en Apple CarPlay standaard, maar je moet je smartphone wel nog via een kabel aansluiten om er gebruik van te maken.

Niet te groot, niet te klein

Met 475 liter bagageruimte in de elektrische versie, plus 20 liter onder de motorkap, 451 liter in de hybride, 340 liter in de PHEV en meer dan een meter beenruimte voor de passagiers achteraan, biedt het interieur genoeg ruimte. Hij is niet te groot en niet te klein, zodat je ermee op vakantie kan, terwijl je je toch comfortabel door de stad rijdt dankzij zijn compacte buitenafmetingen.

Elektrificatie op alle niveaus!

Onder de motorkap biedt de Niro alle niveaus van elektrificatie: van hybride tot 100 % elektrisch en plug-in. De eerste ontwikkelt in het totaal 141 pk dankzij de combinatie van een 1.6 liter verbrandingsmotor en een 32 kW elektromotor die van stroom wordt voorzien door een kleine batterij met een capaciteit van 1.32 kWh. De plug-in hybride gebruikt dezelfde verbrandingsmotor, maar combineert die met een 62 kW elektromotor en een 11.1 kWh batterij. In deze configuratie ontwikkelt de Niro in totaal 183 pk en kan hij tot 65 km 100% elektrisch afleggen. Tenslotte is er de volledig elektrische versie met 204 pk, een batterij van 64.8 kWh en een WLTP rijbereik van 460 km.

Recupereren... 

De Koreaanse SUV biedt homogene en aangename prestaties. Zonder echt snel te zijn, gaat hij moeiteloos mee in het verkeer en toont hij een mooie acceleratie. De plug-in hybride beschikt over een energierecuperatiemodus. Die kan in 3 standen worden ingesteld met de peddels aan het stuur. Helaas is 'one pedal-driving' geen optie. Zelfs met de regeneratie in zijn hoogste stand stopt de Niro niet volledig. Verwacht dan ook niet dat je alleen je rechtervoet gebruikt om je snelheid te bepalen, want het regeneratieniveau is niet constant. Hoeveel energie je terugwint, bepaal je aan het stuur!

Daarnaast gedraagt de Niro zich prima op de weg. Hij is niet te stevig en niet te zacht, en gaat opmerkelijk goed om met spoorvorming en verkeersdrempels. Hij is echter iets minder comfortabel op kleine oneffenheden. Hij loopt niet als op rails, maar is ook niet onprettig om mee te rijden. Kortom, hij gedraagt zich goed!

Een elektrische variant die wat anders is

De elektrische versie is een beetje anders. In de eerste plaats door zijn look, maar ook door zijn rijgedrag. Zijn neus is specifiek, met een laadpoort en volledig gesloten roosters. Zijn bodemvrijheid is ook iets lager. Geen grote aanpassingen, maar deze kleine veranderingen verbeteren zijn aerodynamica en daardoor zijn rijbereik.

Ondanks de extra kilo's van zijn batterij is het weggedrag van de elektrische auto identiek aan dat van de andere versies. Een heel goede zaak! Het verschil in rijgedrag zit hem in de regeneratie. Hier is 'one pedal-driving' bijna mogelijk. Waarom "bijna"? Helaas komt de elektrische Niro nog steeds niet volledig tot stilstand, zodat je de rem moet gebruiken om hem een handje te helpen. Toegegeven, dit is verre van dramatisch, vooral omdat je de rest van de tijd je snelheid kan regelen met enkel het gaspedaal. 

Hoeveel kost hij? 

Kia blijft zich hoger positioneren. Een evolutie die zowel te merken is aan de producten als aan de prijzen. De prijs van de Niro hybrid begint bij € 29.990. Kies je voor de plug-in uitvoering, dan is gaat factuur een stuk omhoog. De prijs van de PHEV begint bij € 38.790. Voor de elektrische versie vraagt Kia € 43.990! En dat is nog niet alles, want alleen de top-uitvoering "Pace" heeft standaard de gewilde warmtepomp. Voor die uitvoering moet je € 52.490 neertellen! Je kan die warmtepomp ook als optie nemen op de andere uitvoeringen, maar dat kost je € 1.500. Ai...

Ons verdict

Voor zijn tweede generatie toont de Niro een mooie evolutie! Met zijn verzorgde look, zowel vanbuiten als binnenin, zijn all-round karakter, zijn goede weggedrag en zijn (zeer) brede keuze uit aandrijfvormen verdient de Koreaanse SUV meer dan ooit onze aandacht! En dan hebben we het nog niet gehad over de XXL garantie van Kia. Maar volstaat dat om zijn hoge prijs te verantwoorden. Moeilijk te zeggen, vooral omdat deze Koreaan niet zonder schoonheidsfoutjes is…

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Kia? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Kia-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km