Testen

Peugeot 5008 1.6 BlueHDi vs Renault Grand Scénic 1.6 dCi: familiefashionista’s

De klassieke monovolumelook kan gezinnen niet langer verleiden. Renault en Peugeot hebben van hun Grand Scénic en 5008 dus pseudo-SUV’s gemaakt. Maar welke van deze twee fashionista’s heeft het beste DNA om veel volk te vervoeren?

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 12 juni 2017
 • Renault
Renault Scenic
  Peugeot 5008

   Vaarwel klassieke monovolume. Ook de Peugeot 5008 surft voortaan mee op de SUV-golf. Gezien het succes van zijn kleine broer, de duidelijk verwant ogende 3008, is het een berekende zet. Vooral in een tijd waarin de verkoop van klassieke monovolumes blijft afnemen. De Grand Scénic deed hetzelfde, maar was zijn concurrent iets voor. Zijn voornaamste esthetische kenmerk zijn, net als de gewone Scénic, de grote maar smalle 20-duimsvelgen.

   Afwerking en uitrusting: gelijkspel

   Aangename verrassing in beide gevallen: aan boord van de 5008 en de Grand Scénic vind je dezelfde dashboardinrichting als bij de 3008 en Scénic. Dat betekent dus in beide gevallen een uitstekende afwerking en een presentatie die het een niveau hoger lijkt te zoeken. De Peugeot 5008 neemt wat voorsprong door een configureerbaar digitaal instrumentenpaneel aan te bieden (je kunt bijvoorbeeld de navigatiekaart weergeven in plaats van de snelheidsmeter). Als je fan bent van het kleine Peugeot-stuur, is de presentatie van het 5008-dashboard eveneens iets origineler.

   De Renault onderscheidt zich dan weer door zijn praktischere en meer gezinsgerichte kenmerken, zoals zijn opbergvakken, en door een beter zicht. De uitrusting is in beide gevallen compleet, vooral wanneer je naar de hogere uitrustingsversies gaat.

   Comfort: punt voor Peugeot

   Toen we de Peugeot 3008 uitspeelden tegen de Renault Scénic, ging Renault met dit punt lopen. Met de 5008 neemt Peugeot revanche. Waarom? Deze keer had ons testmodel een klassieke afwerking, en was het geen GT-Line-variant met minder overtuigende demping. Peugeot wint nu wel het punt, vooral dankzij een grotere interieurruimte en gezinsgerichtere moduleerbaarheid.

   Op de tweede zitrij vinden we er drie onafhankelijk verplaatsbare zetels, terwijl de Grand Scénic voortaan in een 2+1-opstelling beschikbaar is. Achteraan in de Peugeot beschik je ook over meer beenruimte. De twee noodzitjes in de koffer zijn ook comfortabeler bij de Peugeot. En dan kan je ze zelfs nog uit de auto halen als je de kofferruimte nodig hebt, in tegenstelling tot die van de Renault. De koffervloer is dan niet makkelijk bruikbaar, maar je hebt wel twee keer 39 liter meer laadruimte.

   Motor: punt voor Peugeot

   Dieselmotoren zijn nog steeds populair bij dit soort auto’s. Als je een 5008 bestelt, heb je de keuze tussen de 1.6 BlueHDi 100 (met manuele vijfversnellingsbak) en 115 (met manuele of automatische zesversnellingsbak). Er is ook nog een 2.0 BlueHDi 150 (manuele zesversnellingsbak) en 180 (zestrapsautomaat). In tegenstelling tot de kleinere 3008 komt er bij de 5008 geen plug-inhybride.

   De Grand Scénic is op zijn beurt verkrijgbaar als 1.5 dCi 110 (manuele zesversnellingsbak of dubbele koppeling met zeven verzetten) of 1.6 dCi 130 (manuele zesversnellingsbak) en 160 (dubbele koppeling met zes verzetten). Renault heeft ook een “mild hybrid” op zijn 1.5 dCi 110. Een kleine elektromotor ondersteunt daar de verbrandingsmotor bij het accelereren. Naast meer koppel onderin de toeren zorgt het ook voor een lagere CO2-uitstoot en iets minder verbruik.

   Tussen de 1.6 BlueHDi 115 en 1.6 dCi 130 van onze testmodellen is het de Peugeot die het meest overtuigt. Hij is weliswaar iets minder krachtig, maar soepeler en beter gedempt.

   Weggedrag: punt voor Peugeot

   De 5008 neemt ook hier de maat van zijn landgenoot. De Peugeot rijdt zonder twijfel beter. Zijn lagere gewicht en snedigere vooras versterken zijn dynamische weggedrag. Bovendien is de schokdemping bijzonder efficiënt. De Grand Scénic zet meer in op rijcomfort en houdt van een meer ontspannen tempo. Hij brengt het er zeker niet slecht vanaf op bochtige wegen, maar reageert iets lauwer en minder snediger dan de 5008.

   Prijs: gelijkspel

   We hadden gedacht dat de Grand Scénic hier revanche zou nemen. Hoger in het gamma zou je denken dat de Peugeot 5008 zijn prijzen zou optrekken. Maar uiteindelijk liggen de prijzen van de 5008 en die van de Grand Scénic met gelijkaardige motor op dezelfde lijn. Reken op € 30.650 voor de Grand Scénic 1.6 dCi 130 in de Intens Collection-uitvoering, tegenover € 30.386 voor de 5008 1.6 BlueHDi 115 in de Allure-uitvoering. Wil je een rijkelijker uitgeruste auto? Reken dan op € 32.853 voor de GT-Line bij Peugeot en € 32.200 voor de Bose Edition bij Renailt.

   Besluit: winst voor Peugeot

   Vergis je niet: de Renault Grand Scénic heeft heel wat kwaliteiten. Maar hij maakte geen schijn van kans tegen een concurrent van formaat. Letterlijk zelfs, want onder meer zijn ruimere interieur bezorgde de 5008 de overwinning. Hij is eveneens geschikter voor gezinsgebruik (met drie afzonderlijke zetels achteraan en een wegneembare derde zitrij,…), en is bovendien aangenamer om te rijden. De kers op de taart voor vaders en moeders die graag de bochtige weg terug naar huis nemen als het kroost aan de schoolpoort is afgezet!

   Meer lezen over:

   Christiaens Jean-Francois
   Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
   Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
   Heet dat dan ouder worden?

   Aanbevolen tests voor jou

   Meer tests
   3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

   Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

   Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

   3,7 /5 Test: Maserati MC20, de supercar voor elke dag

   Test: Maserati MC20, de supercar voor elke dag

   De MC20 markeert de comeback van een supercar in het Maserati-gamma! Herinneren de Italianen zich nog hoe ze het hart van autoliefhebbers sneller kunnen doen slaan?

   3,8 /5 Test: Porsche Taycan Turbo GT, meer dan 1.000 pk zonder schrik!

   Test: Porsche Taycan Turbo GT, meer dan 1.000 pk zonder schrik!

   Met de facelift wordt het Taycan-gamma verrijkt met een demonische Turbo GT van meer dan 1.000 pk. Eens kijken of we die kunnen temmen zonder angstzweet op een... nat circuit!

   3,6 /5 Test: Nissan Juke 2024, opfriskuur

   Test: Nissan Juke 2024, opfriskuur

   De Nissan Juke heeft een (zeer) kleine opfriskuur gekregen. Maar naast een nieuwe gele lakkleur is er niet zoveel nieuw aan zijn uiterlijk. Gelukkig is er wel digitaal nieuws te vinden aan boord.

   Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

   Meer nieuwe auto's

   Benzine, Automaat

   € 27.547

   Benzine, Manueel

   € 23.748

   Diesel, Manueel

   € 32.584

   Benzine, Manueel

   € 21.500

   Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

   Meer tweedehands auto's
   € 52.990
   2019
   105.433 km

   Benzine, Automaat

   € 23.500
   2020
   30.212 km
   € 52.900
   2021
   1.500 km

   Benzine, Automaat

   € 28.995
   2011
   65.000 km