Toyota werkt aan een concept met draagbare waterstofcapsules

Een project voor de auto-industrie, maar dat ook ruimer toegepast kan worden!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 09 juni 2022
  • Ecologisch

Het Japanse Toyota is waarschijnlijk de autobouwer die het meest gelooft in de toekomst van waterstof in de autosector. Deze energiedrager, die enkel waterdamp uitstoot wanneer hij gebruikt wordt, is een mooi alternatief voor conventionele elektrische batterijen.

Het probleem is dat het niet de gemakkelijkste brandstof is om een auto aan te drijven. Het gas heeft een lage dichtheid en de hogedruktank voor waterstof neemt in een auto dus nogal wat plaats in. Verder is er een brandstofcel, een bufferbatterij, een systeem van leidingen en geavanceerde elektronica. Bovendien wordt een waterstofvoertuig niet op dezelfde manier getankt als één op conventionele brandstof. Het gas is zeer ontvlambaar en wordt onder druk getransporteerd, en verdeeld via pompen die uitgerust zijn met een zo goed als onverwoestbare infrastructuur. Dit alles betekent dat het gas met de grootste zorg behandeld moet worden.

Praktischer

In het licht van deze struikelblokken hebben Toyota en dochteronderneming Woven Planet geprobeerd het gebruik van waterstof praktischer te maken. Zo ontstond het idee om het in de vorm van verwisselbare en draagbare capsules aan te bieden. Dat concept is natuurlijk bedoeld om het gebruik van voertuigen die op het gas rijden te vergemakkelijken, maar het zou ook heel wat andere toepassingsmogelijkheden kunnen hebben, vooral in huis. Prototypes worden op dit moment uitvoerig getest met het oog op hun validering, waardoor ze op industriële schaal geproduceerd zouden kunnen worden.

In de praktijk zijn deze capsules relatief compact (400 mm x 180 mm), licht (5 kg), verwisselbaar en makkelijk te vervangen, en kunnen ze dus gebruikt worden om afgelegen of moeilijk toegankelijke plaatsen te bevoorraden. Toyota verzekert dat dit concept in verschillende afmetingen kan worden uitgevoerd. Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om een gebouw van elektriciteit te voorzien in plaats van een traditionele generator. Het Franse bedrijf NAMX werkt trouwens aan een ongeveer gelijksoortig concept in samenwerking met Pininfarina.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Toyota.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km