Testen

Test: Kia Ceed SW, de rationele break

Om te strijden tegen zijn Europese concurrenten, en om zijn bestaansrecht te verdedigen ten opzichte van zijn stijlvolle broertje, zet de Kia Ceed SW in op rationele argumenten. Maar kan hij daarmee verleiden?

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 25 maart 2024
  • Kia
3,4
VROOM-score
  • 2,5
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 3,0
    Uitrusting
  • 3,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal

Net als zijn technische neef, de Hyundai i30 Wagon, is de Kia Ceed SW Europees van inborst. De break is zelfs speciaal ontworpen voor ons continent: het model werd ontwikkeld in het Duitse ontwikkelingscentrum van de Hyundai-Kia-groep en wordt geproduceerd in de fabriek van Zilina, in Slowakije.

Deze derde generatie Ceed SW werd gelanceerd in 2018 en gefacelift in 2022. Op de markt van de niet-premium compacte breaks ondervindt hij stevige concurrentie van onder meer de Ford Focus Clipper, Hyundai i30 Wagon, Opel Astra Sports Tourer, Peugeot 308 SW, Renault Mégane Grandtour, Seat Leon Break, Skoda Octavia Combi, Toyota Corolla Touring Sports en de Volkswagen Golf Variant. Maar de Ceed SW heeft ook te maken met interne concurrentie van de Proceed, een shooting brake die inzet op zijn design!



De grootste van de familie

Het Ceed-gamma is een echte familie: er is de vijfdeurs hatchback (Ceed), deze klassieke break (Ceed SW) en zelfs een shooting brake (ProCeed), net als een crossover met SUV-allures (XCeed). Deze SW is de ruimste van de familie. Zoals de andere modellen, is hij getekend onder leiding van de Duitser Peter Schreyer (ex-Audi), designdirecteur bij Kia. De look van de Ceed SW moet de Europese koper aanspreken, met scherpe lijnen in plaats van de te uitbundige creaties die je soms ziet bij de Aziatische merken. Hier blijft de look duidelijk klassiek.

Niet erg vrolijk, wel robuust

Het interieur is echter niet erg origineel getekend, met een somber en strak meubilair en een groot aantal wijdverspreide knoppen. De afwerking is wel verzorgd, met goed gemonteerde en kwaliteitsvolle materialen, al zijn er nog enkele harde plastics te vinden in de minder zichtbare delen van het interieur.

Qua multimedia is er een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 inch aanwezig, net als de onmisbare Bluetooth- en Android Auto/Apple CarPlay-connectiviteitsfuncties. Het centrale scherm van 10,25 inch ‘zweeft’ boven het dashboard en is horizontaal gepositioneerd. Het duurt ook even voor je gewend bent aan de menu’s van het infotainmentsysteem, maar uiteindelijk zit het wel in de vingers. Een inductielader voor smartphones wordt ook aangeboden. En we zijn blij dat je nog steeds de klimaatcontrole bedient met knoppen, wat handiger en dus ook veiliger is dan via de menu’s van het centrale aanraakscherm te moeten gaan.



Middelmatige binnenruimte, grote koffer

Vooraan hebben beide inzittenden voldoende zitruimte, en de zetels zijn er ook comfortabel. Je zit ook goed op de achterbank, met een correcte binnenruimte, al zal deze Kia geen records breken in deze categorie. En zoals steeds in dit segment, is de middelste zitplaats smaller dan de twee zijdelingse, met ook een hardere rugleuning.

Met een inhoud van 625 liter met de achterbank rechtop, zit de koffer van de Ceed SW bovenaan het gemiddelde van het segment. Maar let op: met de automaat verliest de 1.0 T-GDi van 100 pk 113 liter aan volume door de grote batterij van zijn mild hybride systeem op 48 V... In alle gevallen is de koffer echter aangenaam diep en klapt de achterbank in twee delen neer (60/40), wat je een volledig vlakke laadvloer oplevert.

Mager aanbod onder de motorkap

Er is geen diesel of elektrische Ceed SW te krijgen (maar een plug-inhybride is er wel als tussenoplossing). Het gros van het gamma bestaat echter uit benzinemotoren. Als instapmotor is er de kleine 1.0 T-GDi-driecilinder van 100 pk (in de Hyundai i30 krijg je 120 pk...) met een manuele zesbak (172 Nm koppel) of een robotbak met 7 versnellingen en een dubbele koppeling (200 Nm). De prestaties zijn matig (0-100 km/u in 13 seconden), maar de motor volstaat bij gewoon gebruik dankzij zijn souplesse. Wil je meer pit, dan is er nog de 1.5 T-GDi-viercilinder van 140 pk, die ook beschikbaar is met een manuele of een gerobotiseerde versnellingsbak. Maar dat is dan ook alles. Er is geen krachtigere topversie, in tegenstelling tot de technisch gelijke Hyundai i30 Wagon, die tot 160 pk gaat.



Dynamisch rijgedrag

Kia heeft geprobeerd zijn Ceed SW een levendig rijgedrag te geven. En het merk is in zijn opzet geslaagd: de break rijdt dynamisch van bocht tot bocht dankzij een scherp chassis, een directe besturing met veel feedback en een goede beheersing van de koetswerkbewegingen. Dat levert veel rijplezier op. De ophanging is ietwat stijf, maar gelukkig nooit oncomfortabel. Het compromis comfort/wegligging is dus geslaagd.

Prijs Kia Ceed SW 2024

De Kia Ceed SW kost 1.500 euro meer dan de hatchback en begint in België bij 26.090 euro als 1.0 T-GDi van 100 pk, met een al vrij correcte basisuitrusting (manuele airco, cruise control, GPS, achteruitrijcamera, veel veiligheidssystemen en lichtmetalen velgen). Dat is iets duurder dan de Hyundai i30 Wagon, die wat minder goed is uitgerust, maar wel meer vermogen krijgt... De Ceed blijft echter goedkoper dan het gros van zijn breakconcurrenten (Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308, VW Golf). De 1.5 T-GDi van 140 pk in de Ceed SW kost dan weer 32.090 euro, aangezien hij enkel wordt aangeboden als GT Line.

Zoals wel vaker bij de Aziatische constructeurs hangt de uitrusting sterk samen met de uitvoering, met maar weinig opties ‘à la carte’. Maar de verhouding prijs/uitrusting/prestaties blijft steeds zeer correct. En het merk kan ook uitpakken met een sterke betrouwbaarheid (7 jaar/150.000 km garantie, overdraagbaar bij verkoop). De tweedehandsprijzen liggen echter lager dan bij de Europese referenties.

Ons verdict

Hoewel de huidige generatie niet meer van de jongste is, hoeft de breakversie van de Kia Ceed zich niet te schamen ten opzichte van zijn voornamelijk Europese concurrenten. Vooral dankzij zijn rationele argumenten (koffer, betrouwbaarheid, goede prijs-kwaliteitverhouding), maar ook dankzij zijn aangename rijgedrag. Er is ook de nodige afstand met de Proceed. Die knapper gelijnde shooting brake is namelijk een pak duurder, aangezien hij enkel als topversie met 140 pk wordt aangeboden. De rationele keuze is dus misschien wel de goede...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Kia Ceed SW? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Kia Ceed-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km