Testen

Test: BMW X5, manusje-van-alles

De meest recente BMW X5 wil het op het asfalt nog beter doen dan de vorige generatie, en tegelijkertijd comfortabeler zijn dan ooit. En hij kan nog steeds zijn mannetje staan op onverharde wegen. Het meest polyvalente model van het merk dus?

 • Maloteaux Olivier Maloteaux Olivier
 • 09 augustus 2023
 • BMW
4,0
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 4,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 4,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Algemeen comfort en functionaliteit, tot 7 plaatsen
 • Aangename aandrijflijnen en dynamisch weggedrag
 • Goed doorontwikkelde en aangename plug-in hybride
 • Hoge prijs, dure opties
 • Toegang tot de koffer (door het neerklappende lagere gedeelte)
 • Kleiner koffervolume bij de plug-in

De eerste X5 dateert uit 1999. Het meest recente model is al van de vierde generatie. Hij werd eind 2018 gelanceerd en kreeg begin 2023 een update, enkele dagen na de komst van de Mercedes GLE, die je kan beschouwen als zijn grootste concurrent. Net als de vorige generaties wordt deze SUV van BMW (waarvan ook een coupéversie bestaat, de X6) in de Verenigde Staten gebouwd, in de fabriek van Spartanburg, in de staat South-Carolina.

BMW X5 met verlichte neusgaten

De X5 is op Amerikaanse leest geschoeid en is een bakbeest van bijna 5 meter lang met een gewicht van meer dan 2 ton. Hij leeft ook op grote voet, met velgen die tot 22 duim groot zijn. Bij de update die hij in 2023 kreeg, werd het ook mogelijk om hem te bestellen met een verlicht radiatorrooster, om nog wat extra op te vallen...

Groot scherm

Die update bracht ook het ‘Curved display’, het dashboard van het merk dat bestaat uit een instelbare digitale instrumentencluster met een diameter van 12,3 duim en een 14,9 duim groot centraal infotainmentscherm. Dat draait op het nieuwste softwareplatform van BMW, dat snel en intuïtief werkt. Uiteraard is het compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, en dat met of zonder kabel. Ook de stembediening is makkelijk in gebruik.

Tot 7 plaatsen

De passagiers zitten royaal en de afwerking van het interieur is van goede kwaliteit. Achteraan is de beenruimte genereus en de buitenste plaatsen zijn comfortabel. De rugleuning van de middelste plaats is echter wat te stevig. Om licht te brengen in het interieur kan je kiezen voor een panoramisch dak, maar daarvan kan maar een klein gedeelte geopend worden.

Bij de basisbenzine (40i) en de dieselmotoren kan je twee extra zitjes in de koffer bestellen. In dat geval is de achterbank ook verschuifbaar. Deze zevenzitsconfiguratie is niet mogelijk op de plug-in hybride versies, die bovendien 150 liter aan kofferruimte inboeten omwille van het grote batterijpakket. Bij alle versies van de X5 opent de kofferklep in twee delen (het raamgedeelte en het onderste gedeelte), wat de toegang tot de koffer niet vergemakkelijkt, hoewel het geheel zich wel elektrisch laat openen. Wanneer je de rugleuning van de achterbank neerklapt (40/20/40) is de laadvloer niet volledig vlak, maar wel zo goed als.


Tot… 625 pk!

De X5 is enkel verkrijgbaar met 6- of 8-cilindermotoren met 48V micro-hybride aandrijving. Je kan daarbij gaan voor benzine (40i xDrive met 381 pk, M60i xDrive V8 met 530 pk en M Competition V8 met 625 pk) of diesel (30d xDrive met 286 pk of 40d xDrive met 340 pk). Welke versie je ook kiest, aan vermogen ontbreekt het niet en rijplezier is altijd op de afspraak, onder andere dankzij de uitstekende automatische achtbak van ZF, die zowel zacht als reactief kan zijn, afhankelijk van de rijstijl.


De X5 is ook nog steeds beschikbaar als plug-in hybride. Die xDrive 50e uitvoering is sterk verbeterd voor 2023. Hij krijgt een 313 pk sterke 3 liter benzine en een 197 pk sterke elektromotor (tegen amper 113 pk voor de facelift), voor een gecombineerd totaalvermogen van 490 pk en een koppel van 700 Nm. Dat zorgt voor knalprestaties (0 naar 100 km/u in 4,8 seconden) en de nieuwe batterij (29,5 kWh waarvan 25,7 netto bruikbaar) belooft tot 110 km rijbereik in 100 % elektrische modus (maar reken op 70 à 80 km in werkelijkheid. Het opladen gaat ook sneller, dankzij een boordlader die twee keer krachtiger is dan voordien (nu 7,4 kW voor een volledig opgeladen batterij in 4u30). Deze X5 plug-in hybride beschikt echter nog steeds niet over DC-snelladen, in tegenstelling tot de Mercedes GLE of de Range Rover in hun plug-in hybride uitvoeringen bijvoorbeeld. Met een lege batterij verbruikte onze X5 PHEV 11,5 l/100 km op de snelweg en zo’n 9 à 10 liter op tragere wegen.

Dynamisch maar comfortabel

Ondanks zijn afmetingen toont deze ‘dikke’ BMW SUV zich dynamisch en aangenaam om mee te rijden. Zijn besturing is precies en consistent. Hij is voorzien van vierwielaandrijving en we appreciëren de uitstekende koetswerkbeheersing in de bochten, en ook zijn speelsheid en wendbaarheid, ook zonder de optionele sturende achterwielen. Ook de plug-in hybride uitvoering blijft eerder dynamisch, ondanks zijn gewicht van bijna 2,5 ton.

Terwijl hij een levendig weggedrag biedt, blijft deze grote SUV ook zeer comfortabal, vooral met luchtvering, die afhankelijk van de uitvoering standaard is of als optie te bestellen valt. Met die luchtkussens is deze BMW even zacht afgeveerd als een Mercedes GLE.

Het ‘xOffroad’-pack is optioneel verkrijgbaar op de 40i, 30d en 40d en omvat een elektronisch gestuurde sper op de achteras, bodembescherming en 4 specifieke rijmodi (zand, rotsen, grind en sneeuw), waarbij de parameters van de motor, de versnellingsbak, de ophanging en de stabiliteitscontrole aan het terrein worden aangepast. Een test op boswegen bevestigde dat dit pack ervoor zorgt dat deze BMW zich ook naast verharde wegen in zijn sas voelt, al zullen waarschijnlijk weinig kopers het aandurven om de mooie velgen van hun X5 op vijandig terrein te wagen...

Zoveel kost de BMW X5

Natuurlijk is een grote en chique SUV als deze niet goedkoop. Maar in zijn segment blinkt de X5 uit met een uitstekende prijs/prestatie-verhouding. De prijzen variëren van 80.650 euro (30d) tot 155.950 euro (M Competition). De plug-in hybride 50e kost dan weer minstens 95.250 euro. Hoewel hij op fiscaal vlak wat minder interessant geworden is, behoudt hij wel een (degressieve) aftrekbaarheid die interessanter is dan de andere varianten. In hun segment blinken de X5’s ook uit dankzij hun uitstekende tweedehandswaarde, maar alle grote SUV’s zouden op termijn aan populariteit kunnen inboeten, aangezien er steeds meer protest is tegen hun afmetingen en uitstoot...


Ons verdict

Ruim, chique, comfortabel, met krachtige motoren en op zijn gemak naast het asfalt, de X5 is zonder twijfel de meest polyvalente van alle BMW’s. Maar de technologieën (luchtvering, sturende achterwielen, xOffroad-pack, enz.) die zijn prestaties verbeteren, zijn meestal optioneel, wat de totaalfactuur van de sowieso al stevig geprijsde X5 nog verder doet oplopen.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een BMW X5? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste BMW X5-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,8 /5 Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Biedt de JCW-versie van de nieuwe Countryman nog evenveel fun, ondanks het toegenomen formaat van de derde generatie ‘compacte’ SUV van Mini?

3,5 /5 Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

SsangYong wordt KGM. Voor dit nieuwe begin krijgt de Tivoli een frisse look. Is deze nieuwe neus genoeg om dit ‘uitgebluste’ model weer op gang te trekken?

3,9 /5 Test: Volkswagen Tiguan, sterke allrounder

Test: Volkswagen Tiguan, sterke allrounder

Na 8 jaar komt de Volkswagen Tiguan terug met een rondere vorm, een verbeterde technologie aan boord en een meervoud aan hybride motorisaties.

3,8 /5 Test: Skoda Karoq, de stille kracht

Test: Skoda Karoq, de stille kracht

De Karoq is niet meer de jongste SUV van Skoda, noch het meest trendy model van het Tsjechische merk. Maar soms heeft een stille kracht ook zijn voordelen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 53.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km