Wetgeving: wordt een rijbewijs voor automaten de norm?

VAB roept in elk geval op een wetswijziging in die zin door te voeren. Met de Cupra Born breidt het zijn aanbod van elektrische/automatisch schakelende leswagens ook uit.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 12 oktober 2022
  • Wetgeving

De toekomst van de persoonlijke mobiliteit is elektrisch. Vandaag werken de meeste rijscholen, die een nieuwe generatie chauffeurs klaarstoomt voor die mobiliteit van morgen, echter nog steeds met auto’s met verbrandingsmotoren en een handgeschakelde versnellingsbak (die je niet vindt in een EV). VAB, het grootste rijscholennetwerk van ons land, roept op tot een wetswijziging die een rijbewijs met handgeschakelde versnellingbak optioneel maakt.

Extra kost?

Als je vandaag een rijbewijs haalt, leer je rijden met een auto met handgeschakelde versnellingsbak. Doe je dat niet, dan krijg je de ‘automaatcode’ op je roze kaart en mag je niet met handgeschakelde auto’s rijden tot je opnieuw een examen aflegt. Niet logisch volgens VAB, nu steeds meer mensen een automatisch schakelende auto kopen, sommige merken ze zelfs geen manuele versnellingsbak meer aanbieden en dat met de opkomst van elektrische wagens sowieso het geval zal zijn. Het wil dat een automaatrijbewijs de norm wordt, en dat je mits een opleiding bij een erkende rijschool ook met een handgeschakelde auto mag rijden, zonder daarvoor opnieuw een examen af te leggen.

Dat laatste klinkt goed, maar die verplichte opleiding bij een erkende rijschool dreigt nieuwe chauffeurs op kosten te jagen, vindt ook federaal minister van Mobiliteit Gilkinet. In ons land kan je immers nog zonder tussenkomst van een rijschool je rijbewijs halen, waarmee je best wel wat geld kan uitsparen. Of dat bevorderlijk is voor de rijkwaliteiten van nieuwe chauffeurs is een andere vraag. Maar het systeem dat VAB nu voorstelt, zou betekenen dat om met een handgeschakelde auto te kunnen rijden, je sowieso via de rijschool moet passeren. En de eerste auto van jongeren is vaak een goedkoper handgeschakeld model, en meestal geen EV. Op korte termijn lijkt een wijziging van de wetgeving rond automaten misschien nog niet aan de orde.

Cupra Born

Maar jongeren leren rijden met een elektrische auto is sowieso een goed idee. Daarom breidt VAB zijn leswagenpark uit met zes nieuwe uit met zes kleurrijk uitgedoste en 100% elektrische exemplaren van de Cupra Born en startte het met een specifieke EV-opleiding voor zijn lesgevers. Met de komst van de Born bereidt VAB zich ook voor op de toekomst, ongeacht een eventuele wetswijziging. “Momenteel zijn 16 van onze 260 lesvoertuigen automaat, dat worden er in het najaar 34. Zo zal binnenkort 13 procent van het totale leswagenbestand een (elektrische) automaat zijn. Bovendien zal vanaf 2023 elke nieuw aangekochte automaat een elektrisch voertuig zijn. Het doel is om richting 2026 naar 50 procent elektrische leswagens te gaan. In die optiek zullen we de komende drie jaar fors investeren in nieuwe elektrische voertuigen,” zegt Peter Landsheere, algemeen directeur van VAB-Rijschool.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mini - Cupra.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km