Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 12 april 2024
  • Sector

Sinds 28 maart is de Smart Fortwo officieel uit productie, waarmee de huidige generatie ten einde is gekomen. Maar dat betekent nog niet dat het model volledig staat te verdwijnen. De constructeur, die i ngelijke delen eigendom is van Mercedes-Benz en de Chinese Geely-groep, werkt sinds een paar maanden aan een nieuw platform (met de naam Electric Compact Architecture) en is op zoek naar een of meerdere industriële partners om de ontwikkelings- en productiekosten te verdelen. Een kostelijke operatie voor elk autoconcern, zeker omdat het om een volledig elektrisch model gaat.

Een samenwerking is echter niets nieuws voor Smart. De laatste generatie Forfour werd bijvoorbeeld samen met de Renaul Twingo ontwikkeld. Nu het Franse merk zelf aan een compact elektrisch platform werkt, met als doel de lancering van een goedkope elektrische stadswagen in de vorm van de Renault Twingo E-Tech, is de kans echter klein dat Smart en Renault opnieuw zullen samenwerken. Ook omdat Volkswagen naar verluidt interesse zou hebben in het Franse project.

Dé Smart

De volgende generatie Fortwo, die gebouwd zou worden op het platform dat momenteel in ontwikkeling is, krijgt waarschijnlijk de naam #2, om de nieuwe nomenclatuur van het merk te volgen. Het is een model van kapitaal belang voor Smart, want het blijft de drijvende kracht achter de verkopen van het merk. De minuscule stadswagen met twee zitplaatsen debuteerde in 1998 als gevolg van een gemeenschappelijk project tussen Mercedes-Benz en Swatch (dat kort daarna het schip verliet), en kreeg in 2006 een tweede generatie, gevolgd door een derde in 2014. Die laatste, die aan het einde van zijn carrière enkel nog als volledig elektrische versie werd verkocht, wist nog 2.022 kopers te vinden in de eerste twee maanden van 2024, tegenover 1.856 #1's en 655 #3's. 

In Europa zijn de enige elektrische tweezits stadswagens die je nog kan krijgen brommobielen als de Citroën Ami en zijn Opel- en Fiat-broers, en een handvol andere microcars zoals de Microlino.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Smart.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Onze spionnen hebben prototypes van de Audi A6 e-tron gespot met brede wielkasten en grote remschijven en -klauwen, die doen vermoeden dat we ook elektrische S- en RS-versies krijgen.

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km