Jean-Francois Christiaens

14 SEP 2021

Vergeten concept: Diatto Ottovù Zagato, beloven, beloven…

Deze conceptcar deed mensen dromen: hij moest een groot Italiaans merk doen herboren en werd aangekleed door een van de grootste carrossiers aller tijden en aangedreven door een forse V8. Helaas verliepen de zaken niet zoals gehoopt…

Begin vorige eeuw was Diatto een behoorlijk grote constructeur, die zelfs op het niveau van Fiat kwam. Toch kende het merk niet hetzelfde succes: tegen de helft van de jaren ’30 zat de boekhouding al diep in het rood en een paar jaar later kon het de constructeur niet anders meer dan de deuren te sluiten. Voorgoed? Niet helemaal: op het salon van Genève van 2007 poogde een conceptcar van Zagato om het verdwenen merk terug tot leven te wekken… en met brio! Het was namelijk niet de eerste keer dat beide bedrijven samenwerkten, want al in de jaren 1920 was er eens een Diatto-GP.

De Diatto koos een naam die vroeger door Fiat werd gebruikt (Ottovù) en had niet alleen een bloedmooie lijn maar ook een V8-motor van 5,0 liter die goed was voor 580 pk. In het persdossier was daarnaast sprake van een versie met 650 pk en zelfs een V12 van 750 pk. Helaas werden geen van die dromen ooit werkelijkheid. In 2013 bevestigde Diatto dat zijn model in productie zou gaan… maar daarna gebeurde er niets meer.

?


Advertentie
Advertentie
Advertentie