Lexus LF-ZC & LF-ZL: 1.000 km autonomie tegen 2026

Lexus heeft zijn twee conceptcars voor de Japan Mobility Show onthuld, die een nieuwe generatie elektrische wagens voorafgaan met een rijbereik van 1.000 km. En dat al tegen 2026!

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 25 oktober 2023
  • Toekomst

Het regent conceptcars uit Japan. Eerder vandaag hadden we het nog over de Mazda Iconic SP, en ook de afgelopen weken toonden Nissan en Daihatsu het beste van zichzelf voor de Japan Mobility Show, die van 26 oktober tot 5 november doorgaat. Lexus brengt twee conceptcars mee naar het salon, die een voorbode vormen op de volgende generatie elektrische wagens van het merk. Een generatie die in 2026 zou moeten toekomen, terwijl het Japanse luxemerk tegen 2030 volledig elektrisch wil zijn in Europa. En de wapens die het daarvoor wil inzetten, klinken alvast veelbelovend.

Scherp, maar eenvoudig design

Concreet is de Lexus LF-ZC een elektrische luxeberline, terwijl de LF-ZL een vlaggenschip-SUV moet voorstellen. Beide conceptcars maken gebruik van dezelfde designtaal – en zijn daardoor ook vrij moeilijk van elkaar te onderscheiden – met de naam ‘Provocative Simplicity’. Dat wil zeggen dat het algemene silhouet vrij eenvoudig is gebleven, terwijl de opvallende elementen in het koetswerk ook een praktische functie hebben. Daarbij is de prioriteit gegaan naar de aerodynamica, met een luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,20. Ter vergelijking: de meest gestroomijnde productiewagen is de Mercedes EQS, met een coëfficiënt van precies 0,20. 

Tot 1.000 km rijbereik

Die gunstige stroomlijn, in combinatie met een nieuwe generatie batterijen met een prismatische structuur en een hogere energiedensiteit, moet een dubbel zo groot rijbereik opleveren dan de huidige elektrische wagens. Lexus mikt op een rijbereik van 1.000 km, ook dankzij een verbeterde energie-efficiëntie van de aandrijflijn, terwijl de batterijen ook sneller kunnen opladen dan vandaag mogelijk is. Range anxiety moet daarmee volledig van de baan zijn.

Het gevoel van een LFA?

Aan boord moeten de inzittenden een comfortabele en natuurlijk aanvoelende rijervaring krijgen. De bestuurder kan zich volledig op zijn taak richten dankzij digitale bedieningen die binnen handbereik liggen, terwijl een augmented reality head-up display ervoor zorgt dat je ogen op de weg kunnen blijven. Dankzij het gebruik van bamboe krijgt het interieur ook een duurzame touch, met vezels en geweven stoffen die gebruikt worden voor decoratieve elementen. Bovendien kan het nieuwe Arene OS-besturingssysteem de rijeigenschappen, geluiden en trillingen van verschillende soorten auto’s nabootsen. Zo kan er misschien nog een beetje LFA-gevoel naar het elektrische tijdperk worden gebracht... 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km